G4Media.ro

Deficitul de personal în Ministerul de Interne „e undeva la 20% în…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Deficitul de personal în Ministerul de Interne „e undeva la 20% în medie pe toate structurile”, anunță Cătălin Predoiu: „Cei recrutaţi din sursă externă nu sunt deloc pregătiţi”

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a explicat că deficitul de personal în structurile MAI este undeva la 20 la sută, iar cei proveniţi din sursă externă nu sunt deloc pregătiţi pentru această meserie, transmite News.ro.

”Calitatea procesului de pregătire implică în discuţie problema modului de recrutare, deficitul de personal (…) În ultimii ani s-a produs o penurie de personal în rândurile structurilor MAI. În mare e vorba de pensionări anticipate. Deficitul de personal e undeva, în medie, de 20 la sută pe toate structurile. Asta înseamnă că sunt structuri unde avem 30 la sută, 25 la sută, media fiind 20 la sută. E vorba de aproximativ 35.000 – 40.000 de oameni, statisticile nu sunt clare, fiindcă fluctuează această situaţie”, a declarat, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, într-o emisiune difuzată duminică de Digi 24.

Ministrul de Interne s-a referit şi la cei angajaţi din sursă externă.

”În locul lor, s-a procedat în anii anteriori la un sistem de recrutare din sursă externă care să acopere acest deficit de personal. Şi sunt aproximativ 25.000 de oameni care au luat locul celor 35.000-40.000 plecaţi la pensie. Promoţia Academiei însumează aproximativ 600 de cursanţi. Ei (cei angajaţi din sursă externă – n.r.) nu sunt deloc pregătiţi, ei intră într-un proces de pregătire şi aici este şi vulnerabilitatea, şi anume că cei 35.000 care au plecat au plecat la o vârstă de 45-50 de ani, deci în vârful carierei profesionale, cu un maxim de experienţă acumulată, cu un maxim de expertiză. Şi au plecat cu ea acasă, ca să spun aşa. În locul lor au venit tineri care nu au această expertiză şi care nu au de unde să o ia de multe ori. Pentru că această meserie nu se învaţă de la curs, nu se învaţă doar în Academie sau în şcoala de agent, se învaţă lângă cel care o ştie. Această meserie, ca şi altele, se şi fură, între ghilimele”, a adăugat Predoiu.

Întrebat dacă a fost o greşeală a statului român să le permită să se pensioneze celor aflaţi în vârful carierei, Predoiu a precizat că nu cunoaşte intenţia, dar că această decizie a dus la destructurarea sistemelor de ordine publică şi siguranţă naţională.

”Asta a plecat de la două legi din 2017-2018 privind salarizarea şi pensionarea. Nu ştiu dacă asta s-a dorit, e greu să demonstrezi intenţia din spatele reglementării, sigur intenţia legiuitorului e scrisă în expunerea de motive, dar cert e că rezultatul a fost destructurarea, nu numai a sistemelor din cadrul MAI, ci în general a sistemelor de ordine publică şi siguranţă naţională”, a spus Cătălin Predoiu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Tov ministru’ mata care ai fost ministru și la justiție nu era mai bine să umbli de pe atunci la pensiile speciale, implicit la vârsta de pensionare. Se pare ca la PNL nu funcționează proverbul cu mintea cea de pe urmă.

  2. Nimic despre ce poate face el, in calitate de ministru al MAI.

    „Statisticile sunt neclare”, spune dl. Predoiu – dar dumnealui n-ar putea sa faca o statistica precisa daca tot e in fruntea acestui aparat?

    Cu ce a imbunatatit acest domn sistemul pana in momentul actual? Are toate parghiile legale posibile dar nu pare ca intentioneaza sa le foloseasca vreodata.

    Vremea va trece peate acest domn, Predoiu, ca peste toate persoanele incapabile de functia pe care le ocupa. Ne vom aduce aminte de acest Predoiu ca o pata neagra, trecatoare si nesemnificativa, din istoria MAI dar si a politicii romanesti, si asa vai mama ei.