G4Media.ro

Defrișarea din plămânul verde al Europei: copacii României sunt în pericol –…

Foto: G4Media

Defrișarea din plămânul verde al Europei: copacii României sunt în pericol – reportaj Euronews Italia

România se poate lăuda cu unele dintre cele mai diverse păduri din Europa. Cu toate acestea, exploatarea forestieră ilegală reprezintă o amenințare serioasă pentru această biodiversitate, arată un reportaj Euronews Italia, preluat de Rador.

„Acest lucru se întâmplă în multe locuri din România care au fost șterse de pe fața Pământului – spune Gabriel Paun, președintele ONG-ului Agent Green -. Munți întregi care au rămas goi. Locuri în care a început eroziunea și natura nu se mai poate recupera. În Făgăraș, în Maramureș, în Parcul Național Domogled. E un dezastru”.

În România există peste 500.000 de hectare de păduri virgine și seculare, mai mult decât în orice altă țară din Uniunea Europeană. Teoretic, 63% din aceste păduri fac parte din siturile protejate Natura 2000, însă realitatea de pe teren este cu totul alta. Legislaţia de mediu din România nu este aliniată cu cerințele europene impuse de acest proiect.

Exploatarea arborilor este posibilă, chiar și în cadrul unor situri protejate Natura 2000. Însă în pădurea Cernica, la câțiva kilometri de capitală, pădurarii plătiți de stat au tăiat mai întâi copacii, după care au efectuat studii de evaluare. „Deforestarea ilegală din anii trecuți a afectat, din păcate, suprafețe mari – spune ministrul mediului, Barna Tanczos -. Sute de hectare de suprafeţe defrişate se află la originea dosarului de infringement împotriva României. În ultima vreme, însă, nu au mai avut loc defrișări ilegale pe scară largă”.

După mulți ani de haos, doar 20% din pădurile românești mai au copaci seculari. „Când vine vorba de biodiversitate, valoarea acestui tip de arbore este inestimabila – explică Păun -. Din punct de vedere economic, valoreaza cel puţin 10.000 de euro”.

Autoritățile române recunosc că tăierea ilegală a copacilor reprezintă o problemă importantă, însă consideră că situația se află sub control. „Nu numai firmele fură şi vând lemnul prețios – spune Sorin Banciu, secretar de stat la Ministerului Mediului -. Este un fenomen social. Potrivit ultimelor statistici, există peste trei milioane de locuințe în care oamenii se încălzescă cu foc. Locuitorilor din sate, care trebuie să se încălzească cu focul nu le pasă dacă lemnele care le sunt aduse au fost tăiate legal, sau nu”.

Pădurile seculare ale României sunt unice în Europa. Acestea găzduiesc mii de specii de animale și plante și atenuează impactul schimbărilor climatice, cum este cazul pădurii din apropierea Bucureștiului, unde temperatura este cu 10 grade mai mică decât cea a orașului.

Traducerea Rador: Cătălina Păunel / Foto: G4Media

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Tanczos Barna ar putea fi comic, dar este de fapt ticalos cand vorbeste despre doar cateva „sute de hectare de suprafete defrisate” (poate doar intr-un singur judet si intr-o singura luna), dar si cand spune ca „in ultima vreme nu au mai avut loc defrisari ilegale pe scara larga”.
    Imaginile din satelit spun cu totul altceva, dar banii astia negri ajung la partidele din coalitia mafiota PSD-PNL-UDMR si nu se mai observa defrisarile salbatice.

  2. Ticalos este cine a adus udmr cu ministrii la ape,paduri,mediu!!!le-a verificat cineva averile astora vreodata???de ce nu???asta de-a lungul celor 32 de ani 8ncoace!!!rusine!!