Delta va avea 40 de trasee de turism lent, cu 8 puncte de campare autorizate / Ministrul Mediului: ”Activitatea turistică comercială pe termen lung este nesustenabilă”
Iniţiativa traseelor de turism lent aparține Asociaţiei Ivan Patzaichin Mila 23, care a lansat, weekendul trecut, prima rută dedicată exclusiv bărcilor cu vâsle. Denumit „Delta lui Ivan”, traseul are ca punct de pornire Memorialul Ivan Patzaichin de pe faleza din Tulcea, iar ca sosire, Muzeul Ivan Patzaichin de la Mila 23, locul nașterii marelui campion, anunță Agenția de presă Rador, care citează Radio Constanța.
Prima rută „verde” a primit avizul ARBDD și pentru un punct de înnoptare, Administrația urmând să aprobe încă 7 asemenea locuri de campare, pentru turiștii care vizitează Delta în ambarcațiuni lente (cu vâsle sau electrice) sau cu bicicleta, și care vor fi amenajate cu bani din PNRR.
Aflat în județul Tulcea, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a spus că turiştii interesaţi să viziteze rezervaţia cu caiacul sau cu bicicleta au nevoie de rute dedicate, care să nu se intersecteze cu traseele bărcilor cu motor, pentru a dezvolta un turism care să pună accentul pe protejarea patrimoniului natural al Deltei.
Alături de guvernatorul ARBDD, Bogdan Bulete, vicepreședintele Asociației Ivan Patzaichin Mila 23, Teodor Frolu, dar și de participanții la Caravana Apele Unite, ministrul Mediului a vizitat unul dintre primele puncte de campare de pe traseul „Delta lui Ivan”.
„Eu cred că ideea de slow tourism e una care ar trebui explorată, pentru că foarte mulţi oameni spun că, aşa cum se întâmplă astăzi, activitatea turistică comercială pe termen lung este nesustenabilă. Cred că faceţi o chestie bună, care nu poate fi decât exemplu de bună practică ulterior. Astăzi explorăm. E un proiect-pilot. Mă bucur că domnul guvernator a fost de acord să facem acest pas, pentru că eu cred că, în baza unor reguli clare, putem şi să înnoptăm”, a declarat Mircea Fechet.
În prezent, camparea în Delta Dunării este strict reglementată şi permisă doar în locurile special amenajate şi autorizate, regulă esenţială pentru a preveni degradarea mediului şi pentru a proteja speciile rare din această zonă unică.
Noile puncte de înnoptare vor respecta toate reglementările în vigoare şi vor fi dotate cu facilităţi minime pentru a reduce impactul asupra mediului, iar turiştii vor fi încurajaţi să aplice bunele practici ale ecoturismului, să limiteze deşeurile şi să respecte liniştea naturii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank