Demers comun din partea a 25 de lideri din întreaga lume pentru un tratat privind pandemiile
Lideri din 23 de ţări, preşedintele Consiliului European şi directorul general al OMS au cerut marţi, într-un demers comun, elaborarea unui „tratat internaţional privind pandemiile” pentru a face faţă viitoarelor crize sanitare, informează AFP, citată de Agerpres.
Propunerea este prezentată într-un articol semnat de lideri din ţări de pe cinci continente, printre care preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic Boris Johnson, preşedinţii sud-coreean Moon Jae-in, sud-african Cyril Ramaphosa, indonezian Joko Widodo sau chilian Sebastian Pinera.
În timp ce COVID-19 „profită de slăbiciunile şi diviziunile noastre”, „un astfel de angajament colectiv reînnoit ar fi un pas important în consolidarea pregătirii pentru pandemii la cel mai înalt nivel politic”, potrivit acestui articol publicat luni seara în Le Monde şi care va fi publicat marţi în cotidiene din mai multe ţări.
„Vor exista alte pandemii şi alte urgenţe sanitare de mare amploare. Niciun guvern sau organism multilateral nu poate face faţă acestei ameninţări de unul singur”, susţin semnatarii articolului.
Aflaţi printre semnatari, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, vor prezenta marţi în faţa presei acest proiect de tratat, care ar putea avea la bază Regulamentul Internaţional Sanitar, instrument juridic adoptat în 2005.
Întărirea rezilienţei în faţa pandemiei presupune „consolidarea puternică a cooperării internaţionale pentru îmbunătăţirea, de exemplu, a sistemelor de avertizare, a schimbului de informaţii, a cercetării, precum şi a producţiei şi distribuţiei” de vaccinuri, medicamente, produse de diagnosticare şi echipamente de protecţie, susţine articolul.
În acest sens, „ne angajăm să asigurăm un acces universal şi echitabil la vaccinuri, medicamente şi produse de diagnosticare sigure, eficiente şi la preţuri accesibile pentru această pandemie şi cele care vor urma. Vaccinarea este un bun public global”, susţin cei 25 de lideri semnatari.
Un tratat „ar trebui să ducă la o mai mare responsabilizare reciprocă şi responsabilitate comună” şi „să încurajeze transparenţa şi cooperarea în cadrul sistemului internaţional”, adaugă aceştia, solicitând „învăţarea lecţiilor” oferite de pandemia de COVID-19 şi colaborarea cu societatea civilă şi cu sectorul privat.
Aceste demers comun recunoaşte că este vorba de o sarcină care „va cere timp şi va necesita un angajament susţinut timp de mulţi ani” şi va necesita „un leadership global”.
Charles Michel propusese un astfel de tratat internaţional în decembrie cu ocazia reuniunii Adunării Generale a ONU, atunci când a cerut o mai bună „supraveghere a apariţiei bolilor infecţioase la animale”.
În decembrie, în cadrul unui summit UE, apoi în februarie, la nivel G7, a fost vehiculată ideea unui posibil tratat care să consolideze cooperarea internaţională în domeniul sanitar.
Cu toate acestea, lideri ai unor membri importanţi ai G20 (SUA, Rusia, China, Japonia, India şi Brazilia) nu se numără printre semnatarii articolului.
sursa foto: Pixabay
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii