G4Media.ro

Demersuri pentru extragerea a 300 de șacali din Delta Dunării / Noul…

Sursa foto: Pexels / Anand Dandekar

Demersuri pentru extragerea a 300 de șacali din Delta Dunării / Noul guvernator al Rezervaţiei vrea modificarea condiţiilor impuse pentru extracţia şacalilor

Noul guvernator al Rezervaţiei, Gabriel Marinov, doreşte să discute cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor despre posibilitatea de modificare a condiţiilor în care se poate face extracţia şacalilor din Delta Dunării care atacă animalele domestice din gospodăriile populaţiei din satele izolate de ape, transmite Agerpres.

Marinov a declarat că niciuna din ultimele trei licitaţii organizate de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) nu a avut ofertanţi, cel mai probabil din cauza condiţiilor impuse pentru extracţia şacalilor.

„Nu sumele alocate ar fi problema, ci modalitatea prin care se realizează extragerea. Procedura de achiziţie a fost efectuată de trei ori, pentru că niciun administrator al fondurilor cinegetice nu a dorit să participe, din cauza condiţiilor impuse în caietele de sarcini. Vom încerca reluarea dialogului cu posibili executanţi, mă refer aici la asociaţiile de vânători, dar vom încerca să discutăm cu ministerul modalităţi atractive de extragere a şacalului”, a precizat noul guvernator al Rezervaţiei.

Încă de anul trecut, ARBDD a obţinut acordul Academiei Române pentru extracţia a aproximativ 300 de exemplare de şacali, în baza unui studiu întocmit de specialişti.

Tulcenii care locuiesc în satele din Delta Dunării au reclamat în repetate rânduri faptul că şacalii le atacă animalele domestice din gospodării şi le strică culturile.

„Ziua în amiaza mare, umblă prin grădini. Patru găini mi-au luat anul trecut. M-am dus să le aduc apă, când găinile au început să ţipe. Fug repede să văd ce este şi când colo, şacalul şi-a făcut o gaură (prin gard – n.r.) şi-a fugit cu găina în dinţi”, a declarat Ştefana Parascovia, din satul Periprava.

În acelaşi timp, unii ghizi de turism specializaţi în tururi de fotografie în Deltă contestă studiile făcute de specialişti.

„Turiştii vor să vadă cât mai multe animale. Cât de supăraţi sunt localnicii, nu-i priveşte pe turişti. Ar trebui să se facă un studiu privind impactul real al şacalilor atât asupra locuinţelor oamenilor, cât şi asupra faunei. Este o specie relativ recentă care a produs nişte schimbări. Nu s-au făcut studii atât de temeinice care să arate impactul şacalilor. Pe baza acestui studiu s-ar putea lua nişte decizii”, a precizat ghidul de turism în Delta Dunării, Iliuţă Goean.

În urmă cu aproximativ patru ani, Administraţia RBDD a emis autorizaţie de capturare pentru 278 de mistreţi şi 368 de şacali de pe şase fonduri de vânătoare, însă Direcţia Silvică, instituţia care a efectuat această acţiune, a extras doar aproximativ 50 de şacali.

Foto: Pexels / Anand Dandekar

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. “ Turiştii vor să vadă cât mai multe animale. Cât de supăraţi sunt localnicii, nu-i priveşte pe turişti.” Useristul in toată splendoarea lui. Șacalul nu are prădător in delta. Dacă se înmulțește peste măsura va ataca și restul faunei pe care “ghidul” vrea sa o arate “turiștilor”. Dar hei, follow the science.

    • Diferenta intre tine si ala, este ca tu ai competente la nivel de canapea si ala e toata ziua in teren.

    • @anticus Declaratia pe care discutati este a unui ghid turistic, nu vad ce competente ar putea avea referitor la subiect. Ca turistii vor sa vada sacali mi-e f greu sa cred, in delta vin pasionatii de pasari nu de caini gri.

    • Și eu vizitez delta in fiecare an sincer să fiu nu cred că o să îmi lipsească prezența SACALILOR in preajmă tu ca ghid turistic cum te numești cred că ești în afara situației mie o să-mi lipsească fauna pe care o distrug acești „INVAZIVI”așa că gindeste dacă mai vrei să ai ce arata turiștilor
      Cu bine🤔

    • Exact! Arbdd sa vada si cum barcile ghidului bucureștean Iliuță Goean distrug lacurile si canalele cu cea mai mate viteza, trec cate 5 la rand, dar pe el il interesează banii, nu localnicii, acesti afaceristi sunt tot șacali!

  2. As vrea să îi văd fața de bovin, lu ăla care a inventat cuvântul ‘extras ‘, în loc de ucis animale!!!!
    Ce analfabet doctor în orice, o fi????

    • Porcul și puiul pe care îl servești de la mega cum a fost adus acolo? Prin extracție sau ucidere? Sau esti de ăla care își “extrage” proteina din soia?

  3. Sacalii din delta deja au distrus marea majoritate a faunei din zona de aceea au început să atace gospodăriile. Un stat impotent și autodistructiv.

  4. Nu vi se pare suspect, cum in tara asta totul ”ataca” si se gasesc niste omuleti in verde care vor sa apere truda omului, in fata naturii insetate de sange?

    • Specie invaziva fara pradatori naturali. Domeniu in care trebuie sa-si dea cu presupusul oameni cu studii de biologie, nu ghizi turistici sau alte creaturi. Ce faci cu ghilimelele alea cand e clar ca 300+ de sacali vor sa manance?

  5. Guvernatorul sa se ocupe cu dezastrul de pe plaja Corbu, nu sa faca diversiuni cu sacali.

  6. rariti zdranan! Nu mai au curaj copiii, nici in spatele casei. Sacalii dezgroapa si mortii iar papagalii politici fac si desfac hotarari. Mergeti in Peliprava, tipetele sacalilor va ridica parul in cap!

  7. mai greu e de extras sacalii din guvern

  8. Mă întreb cum au ajuns,de la bun început, șacalii ( nu cei din guvern-pe ăștia i-am ales noi) in Deltă???
    Nu cumva tot în urma,, hotărârilor” prin care apărăm animalele? Adică apărăm orice ființă,mai puțin pe români?!?!