Demiterea lui Voiculescu: Unde a greșit fostul ministru/ Prima criză politică majoră din Coaliție. Ce urmează
Premierul Florin Cîțu i-a demis, miercuri dimineața, pe Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătății și pe secretarul de stat Andreea Moldovan, la numai o zi după ce întreaga coaliție a făcut eforturi să-l salveze în urma scandalului Foișor, unde, pe bună dreptate nu i se putea imputa direct haosul generat de transferul bolnavilor în puterea nopții.
Însă n-a trecut decât o zi și fostul ministru a comis din nou o gafă. A publicat marți în Monitorul Oficial ordinul care schimbă regulile de carantinare fără să-l informeze în prealabil pe șeful Guvernului. Chiar cu titlu de recomandări, sunt modificări importante cu posibile implicații politice și economice majore. Este cel puțin bizar ca un premier să afle din presă sau din MOF că regulile carantinării se schimbă, chiar dacă discuțiile din Comitetul pentru Situații de Urgență pe tema modificării regulilor de carantinare durează de cel puțin trei săptămâni.
În ziua în care ministrul emite acest ordin, care, repet, nu modifică regulile de pază din spitale, ci pe cele privind carantinarea tuturor localităților din România, obligatoriu trebuie informați în prealabil premierul și ceilalți colegi din coaliție. Este un gest de minimă responsabilitate administrativă, nu de curtoazie sau de politețe.
Punându-l pe șeful executivului în postură de figurant, Voiculescu a comis o greșeală politică destul de mare, o eroare neforțată, la capătul unui lung șir de gafe, de relații tensionate cu alți colegi din guvern, de prea mult scandal. Mânat de bune intenții, dar cu atitudine de oengist, de troublemaker al guvernării, Voiculescu cu greu mai putea fi salvat.
Pe de altă parte, și premierul Cîțu avea nevoie de un mic pretext pentru ”a da drumul la sânge” într-o moment în care crizele din curtea Ministerului Sănătății s-au acutizat în plină pandemie. Au venit una după alta scandalul Foișor, tragedia de la Victor Babeș, iar televiziunile de știri au amplificat la cer campania împotriva ministrului Sănătății, transformat de acestea și de opoziție în țintă vie.
Demiterea lui Voiculescu s-a produs însă exact la fel cum a aterizat ordinul fostului ministru în Monitorul Oficial: fără informări și consultări prealabile cu partenerii de coaliție, printr-un gest unilateral. PSD, AUR și Antena 3, care i-au solicitat insistent demiterea în ultimele zile, au jubilat, defilând cu căpățâna ministrului la cingătoare. Gestul lipsit de eleganță al premierului Cîțu a provocat prima criză politică majoră după doar patru luni de guvernare PNL/ USR PLUS/ UDMR.
Demiterea, un gest pe care liderii USR PLUS l-au interpretat ca pe un act de agresiune politică punând în discuție chiar ieșirea de la guvernare, a fost însă o demonstrație de forță a premierului Florin Cîțu aflat în competiție cu Ludovic Orban pentru șefia PNL.
Cîțu a dorit să le transmită liberalilor că dispune de autoritate, fermitate și este șeful de facto al guvernului. Premierul știe că riscurile ruperii coaliției sunt minime la doar patru luni de guvenare, partidele din coaliție abia ce și-au instalat oamenii în guvern, ministere, teritoriu. Greu de crezut că abia așezați pe fotoliile puterii după cinci ani de opoziție, mii de oameni vor accepta să rămână toți fără slujbe de dragul lui Vlad Voiculescu.
Nu doar că asta nu se va întâmpla și practic nu este o opțiune realistă, dar USR PLUS a dovedit din nou imaturitate politică. Dovedești în ochii unui public ajuns la capătul răbdării din cauza pandemiei doar multă iresponsabilitate, amatorism și lipsă de discernământ atunci când vorbești cu atâta lejeritate despre varianta ieșirii de la guvernare într-o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere economic și social.
De o criză politică are nevoie România acum? De blocarea deciziei guvernamentale pentru săptămâni sau luni de zile? Înțeleg frustrarea publicului USR PLUS, ura viscerală a unor radicali la adresa liberalilor, dar ieșirea de la guvenare sau alegerile anticipate nu reprezintă în acest moment soluții politice având în vedere situația gravă din țară.
USR PLUS a mai comis o eroare strategică lansând varianta rămânerii la guvernare condiționată de plecarea premierului Florin Cîțu. Tocmai și-au ostilizat inutil, în culpă fiind, pe unul dintre puținii liberali cu care vorbesc aceeași limbă. Cîțu este mai apropiat de USR PLUS decât Orban sau oricare alt lider PNL. La ce le-ar folosi, deci, condiționarea rămânerii la guvernare de plecarea singurului liberal cu care se înțeleg?
Dan Barna și Dacian Cioloș încearcă acum să recupereze mediatic terenul pierdut, victimizându-se. Liderii USR și PLUS se află și ei în competiție internă pentru șefia viitorului partid rezultat din fuziune, așa că vor avea tot interesul să-și răcorească armatele de partid și să pară cât mai fioroși în replicile date liberalilor.
Foarte probabil că totul se va limita la țipete, acuzații, predicate grele (mafia din sănătate a învins) și impresie artistică, deoarece ambii lideri știu bine că nu le pot cere oamenilor să plece acasă după ce abia s-au văzut instalați în funcții, abia și-au încasat primele lefuri de demnitari, directori sau șefuleți.
Apoi, a dezerta acum de la putere ar echivala în ochii cetățenilor cu lașitatea supremă. Fără îndoială că, în perspectiva celor patru șiruri de alegeri care ne așteaptă în 2024, liderii USR PLUS vor mai vorbi despre o eventuală ieșire de la guvernare iar prin 2022 s-ar putea chiar să o facă. Foarte greu de crezut că vor ieși acum, dar cu partide aflate încă la stadiul pubertății politice nu se știe niciodată.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
153 comentarii