G4Media.ro

Democrații au pierdut lupta privind demiterea președintelui Donald Trump

Sursa foto: Facebook / Donald J. Trump

Democrații au pierdut lupta privind demiterea președintelui Donald Trump

Președinta Camerei Reprezentanților din Congresul de la Washington, democrata Nancy Pelosi, a anunțat vineri că va transmite Senatului săptămâna viitoare articolele de punere sub acuzare împotriva președintelui Donald Trump în scandalul Ukrainegate, punând astfel capăt unei discuții aprinse cu republicanii în ceea ce privește termenii procesului de demitere a liderului de la Casa Albă.

Decizia lui Pelosi reprezintă, în opinia analiștilor, acceptarea de către liderii democrați a faptului că lupta pentru demiterea lui Trump a fost pierdută. Senatul, care este controlat de republicani, va putea demara procesul împotriva lui Trump imediat după ce va primi articolele de punere sub acuzare pe care Camera Reprezentanților le-a adoptat la mijlocul lunii decembrie a anului trecut. Achitarea președintelui este aproape certă.

„I-am cerut președintelui Comitetului Juridic, Jerry Nadler, să fie pregătit să avanseze în Cameră săptămâna viitoare o rezoluție pentru numirea managerilor și să transmită articole de acuzare către Senat,” a spus Pelosi într-o scrisoare adresată democraților din camera inferioară a Congresului american. Pelosi a adăugat că va discuta „cum să procedăm mai departe” cu grupul democraților din Cameră în cadrul reuniunii lor săptămânale de marți dimineață.

„Era și timpul,” a reacționat liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell (Kentucky), la anunțul făcut de Pelosi. McConnell ar putea începe procesul privind demiterea lui Trump la scurt timp după ce primește articolele de la Camera Reprezentanților. Liderul senatorilor Partidului Republican (GOP) din Senat a reușit deja să-și asigure voturile colegilor republicani din camera superioară privind desfășurarea procesului după regulile stabilite de ei.

Pelosi a refuzat să spună când anume exact va trimite articolele privind acuzarea lui Trump.  

Reamintim că Pelosi și liderul minorității democrate din Senat, Chuck Schumer, au încercat săptămâni la rând să-i forțeze pe republicani să accepte noi martori și probe în încercarea de a asigura ceea ce ei au numit „un proces echitabil,” însă McConnell a respins toate încercările Partidului Democrat. Republicanii susțin că martorii și dovezile necesare au fost deja prezentate în timpul audierilor publice din Camera Reprezentanților, iar liderii democrați ai Camerei nu pot impune Senatului cum să-și desfășoare activitatea.

Mai mult, într-un gest care a redus și mai mult șansele democraților de a-i constrânge pe senatorii republicani să le accepte solicitările, McConnell a semnat zilele trecute o rezoluție a GOP în Senat pentru a schimba regulile camerei și a respinge procedura de impeachment lui Trump dacă democrații din Cameră nu vor transmite articolele de punere sub acuzare ale președintelui în următoarele 25 de zile.

Mitch McConnell vrea să folosească aceleași regului pentru procesul de demitere a lui Trump ca cele folosit de Senat în timpul procesului fostului președinte democrat Bill Clinton, în 1999. Aceste regului amână problema audierii martorilor până după ce Camera își prezintă cazul pentru înlăturarea din funcție a președintelui și până ce echipa legală a liderului de la Casa Albă își prezintă apărarea, lucru programat să dureze două săptămâni. Regulile din timpul procesului desfășurat în urmă cu mai bine de două decenii nu au impus audierea de noi martori, deși acest lucru a fost atunci o posibilitate. 

Pelosi, Schumer și democrații de rând s-au plâns constant că McConnell va folosi procesul din Senat pentru a bloca martorii, evitând astfel introducerea de noi probe apărute după votul din 18 decembrie al Camerei privind punerea sub acuzare a președintelui Trump pentru abuz de putere și obstrucționarea Congresului.

Fostul consilier pentru securitate națională, John Bolton, care a fost demis de Trump la începutul lunii septembrie, s-a oferit să depună mărturie dacă este citat de Senat în scandalul Ukrainegate. Bolton a fost o figură cheie în dezbaterea oficialilor de la Casa Albă privind ajutorul militar acordat Ucrainei, care a dus la acuzarea lui Trump (Președintele este acuzat că ar fi ordonat blocarea unor fonduri de 400 de milioane de dolari către guvernul de la Kiev până când acesta nu ar fi declanșat o anchetă de corupție împotriva posibilelor acte de corupție în care au fost implicați fostul vicepreședinte democrat, Joe Biden, și fiul său, Hunter Biden).

În afara lui Bolton, democrații vor ca Senatul să-i audieze și pe Mick Mulvaney, șeful personalului de la Casa Albă, precum și alți doi oficiali din administrația Trump, Michael Duffey și Robert Blair. Este nevoie însă ca patru senatori republicani să se alăture democraților și să voteze pentru audierea acestor noi martori, lucru considerat puțin probabil în acest moment (e nevoie de o majoritate de 51 din cei 100 de senatori care să aprope acest lucru; republicanii au un număr de 53 de mandate în Senat, iar democrații 47). 

Ce urmează?

În mod normal, următorul pas va fi așadar organizarea unui proces în camera superioară a Congresului. Senatul este însărcinat cu organizarea procesului legat de procedura de impeachment în care există un prag mai mare de voturi necesare care trebuie atins pentru ca procedura să aibă succes. Asta înseamnă că, în Senat, un număr mai mare de aleși trebuie să voteze în favoarea condamnării decât în Camera Reprezentanților, fiind nevoie de o majoritate de două treimi (67%).

În cadrul procesului din Senat, congresmenii din Camera Reprezentanților acționează ca niște procurori, în timp ce președintele este apărat de avocații săi. El nu trebuie să apară în persoană în fața senatorilor. Procesul din Senat este prezidat de judecătorul șef al Curții Supreme.

Pelosi nu a oferit încă niciun indiciu legat de cei la care va apela pentru funcția de manageri ai procedurii de impeachment, democrații din Cameră care vor acționa ca procurori în cadrul procesului din Senat. În timpul procesului lui Clinton, liderii GOP din Camera Reprezentanților au ales 13 republicani pentru a ocupa aceste funcții de manageri, dar mai multe surse apropiate lui Pelosi au afirmat pentru Politico că echipa ei va fi probabil mai mică. Doar despre Nadler și președintele Comitetului de Informații, democratul Adam Schiff, se știe că vor fi aproape siguri numiți în aceste funcții.

În conformitate cu procedurile Senatului, în cazul în care Camera va trimite managerii la Senat în cursul zilei de marți, un proces al Senatului va putea fi declanșat a doua zi, iar articolele de punere sub acuzare vor fi prezentate în mod oficial în camera superioară a Congresului. La scurt timp după aceea, judecătorul șef al Curții Supreme, John Roberts, va depune jurământul pentru a prezida procesul și va administra un jurământ de imparțialitate senatorilor.

Eșec pentru democrați

Trimiterea către Senat a celor două articole de punere sub acuzare ale lui Trump, adoptate de Camera Reprezentanților doar cu voturile democraților și fără a beneficia de spijinul niciunui republican, reprezintă fără doar și poate acceptarea de către liderii democrați a faptului că lupta pentru demiterea lui Trump a fost pierdută.

Timp de câteva săptămâni, Nancy Pelosi a rezistat presiunii de a transmite articolele către Senat, în contextul în care McConnell și alți republicani au luat-o peste picior în repetate rânduri, afirmând că acest lucru este o dovadă suplimentară a cazului superficial, lipsit de dovezi și substanță, pe care democrații s-au străduit să-l construiască împotriva președintelui Trump.

În ultimele zile însă, Pelosi a devenit ținta presiunilor inclusiv din partea unor democrați din Senat și Cameră, care au afirmat public că a venit timpul ca președinta Camerei Reprezentanților să cedeze și să trimită articolele, în condițiile în care devenise evident că nu va obține concesii din partea lui Mitch McConnell și că lupta a luat sfârșit.

Comentatorii cred că democrații nu au câștigat nimic netransmițând mai devreme articolele de acuzare, mai ales în condițiile în care republicanii din Senat au  criticat constant procedura ce îl viza pe Trump și au declarat că vor face un front unit în jurul acestuia în timpul procesului. 

În plus, așteptând trei săptămâni să trimită cele două articole, democrații și-au subminat propriul motiv pentru care, susțin ei, au declanșat procedura de impeachment. Așa cum a scria și Washington Post, democrații „au fost cei care au spus că trebuie să se grăbească pentru a-l pune sub acuzare pe Trump, pentru a-l împiedica să ceară din nou ajutor străin ca să fie reales președinte.” Ulterior însă democrații au amânat declanșarea unui proces al Senatului timp de trei săptămâni, lucru care „este contraproductiv obiectivului pe care ei înșiși și-l stabiliseră.”

Mai mult, în cele trei săptămâni scurse de la adoptarea articolelor din Cameră, democrații nu au reușit să convingă vreun senator republican să li se alăture în eforturile lor anti-Trump. Reamintim că este nevoie de 67 de voturi pentru ca Senatul să îl demită pe președinte, lucru considerat o misiune (aproape) imposibilă de către cei mai mulți analiști americani. 

Acesta este fără îndoială un eșec al conducerii Partidului Democrat de a-și prezenta cazul în așa fel încât să atragă de partea lor câțiva republicani. O nereușită care îi poate fi reproșată în primul rând lui Nancy Pelosi, care la începutul anului trecut a declarat în repetate rânduri că nu va declanșa procedura de impeachment decât dacă va avea o susținere politică bipartizană.

Am explicat recent de ce procedura de impeachment împotriva președintelui Trump va avea efecte negative mai ales asupra democraților, care au riscat declanșând anchetarea președintelui fără să aibă un caz solid, greu de contestat si, mai ales, ușor de înțeles și acceptat de către public. În ciuda eforturilor continue și a inundării constante a spațiului public cu informații despre presupusele ilegalități comise de Trump în afacerea Ukrainegate, democrații nu au reușit să convingă majoritatea americanilor că demersul lor este unul necesar, justificat și care se bucură de un spijin al ambelor partide.

De partea sa, Partidul Republican iese victorios din confruntarea cu democrații în afacerea Ukrainegate. De aceea nu e de mirare că declarația lui Nancy Pelosi de vineri a fost percepută de republicani ca o victorie a a Partidului Republican, din moment ce Senatul va desfășura procesul împotriva lui Trump fără să fi îndeplinit cerințele democraților, lucru remarcat și de revista TIME.

„Președinta Pelosi și grupul ei democrat au petrecut săptămâni jucându-se cu ceea ce este în mod efectiv încercarea lor de a răsturna niște alegeri americane,” a scris pe Twitter congresmanul republican Mark Meadows, un aliat al lui Trump. „Acest spectacol a fost îngrozitor. Este profund, fundamental neserios. Și așa a fost întotdeauna.”

Concluzie. Pariul făcut de Partidul Democrat privind declanșarea procedurii de impeachmentpare să fie unul necâștigător, iar riscurile pe care liderii formațiunii și le-au asumat prin punerera sub acuzare a lui Trump vor fi resimțite cu adevărat la scrutinul care va avea loc în luna noiembrie a acestui an. Până atunci însă, urmează procesul din Senat (a cărui finalitate este aproape certă), dar, mai ales, alegerile primare din Partidul Democrat. În acest moment, analiștii se întreabă cum va afecta eșecul demiterii lui Trump alegerile democrate care încep în februarie și cum vor privi alegătorii din partid neputința lui Pelosi și a celorlalți lideri ai formațiunii de a bifa o victorie istorică în fața președintelui și a aliaților săi republicani.

Surse: TIME, Politico, Washington Post, Twitter, Bloomberg

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Vești bune anul are. Next step: judecarea democraților pt trădare. Foto Trump!

  2. Mujicii in delir. Micul cracanat jubileaza! A facut America de cacao. Again!

  3. Atitudinea si comportamentul Partidului Democrat sunt relevante pentru un partid care aluneca tot mai mult spre stanga extrema.
    Un amestec de PSD si PRM, doar democratii puteau avea un comunist ca Bernie Sanders si niste specimene anti-americane ca Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley si Rashida Tlaib.
    Clanul Clinton, toata viata lor bugetari, este multi-milionar, dar „lupta” contra saraciei in timp ce pateaza rochite in biroul din Casa Alba.
    Victoria lui Trump este o victorie a principiilor parintilor fondatori ai Republicii, ceea ce democratii, un partid sudist si pro-sclavie la origine, nu au suportat de la inceput.
    Haterilor le-as recomanda sa studieze istoria (nu cea fake, din articole de ziar), dar banuiesc ca e inutil.

  4. Stangistii americani, democratii, tot timpul au jucat murdar (audierile lui Clarence Thomas 1991 si Bret Kavanaugh la Curtea Suprema au fost o adevarata linsare publica a respectivilor) si au folosit standarde duble (suspendarea lui Clinton 1998 vs cel al lui Trump).
    Deci nu ma mira deloc circul ieftin pe care-l fac acum.

  5. Deocamdată, Trump câştigă jocul prin neprezentarea adversarului.

  6. Asta se stia de la inceput,doar nu o sa dea jos republicanii pe unul de-al lor….dar nu va stresati prea tare,oricum in 2020 noul presedinte Sanders o sa se ocupe si de Drumpf….

  7. Legea conservarii inteligentei pe Pamant este valabila si in domeniul politicienilor americani: cantitatea de inteligenta ramane constanta pe teritoriul SUA si, din pacate, se distribuie unui numar tot mai mare de indivizi. Democratii lui Nancy Pelosi n-au reusit nici sa-i asigure cotoroantei Hilary Clinton un mandat la Casa Alba, dar n-au fost in stare nici sa gestioneze in mod barbateste infrangerea. Teoria cu hackerii rusi care l-ar fi ajutat pe Trump a fost o prostie cat casa si asta in conditiile in care alegerile din 2016 s-au desfasurat intr-o tara in care democratii erau la putere si aveau toate mijloacele sa dejoace interventiile rusesti. Ei, democratii, si-au vandut singuri caciulile mizand pe faptul ca-l vor trimite in fata curtii supreme de justitie pe Trump si vor anula alegerea acestuia pe baza raportului procurorului Muller.
    Adevarul gol golut a fost doar faptul ca democratii, chiar daca au avut avantajul mijloacelor mass-media, care au „urlat” non stop impotriva lui Trump, n-au reusit sa convinga americanul de rand sa voteze cu Clintoneasa. Frustrarea democratilor a crescut exponential si liderii democratilor in loc sa se mobilizeze pentru organizarea mai buna a alegerilor din 2020, in sensul de a -si alege candidati cu sanse, au continuat sa caute cai verzi pe pereti, adica motive pentru a-l demite pe Trump prin procedura Impeachement, fara sa realizeze ca asta va fi aproape imposibila, cata vreme Senatul este dominat de republicani.
    Eu sunt convins ca democratii nu se vor opri din aventura lor si daca nu le reuseste chestia cu impeachementul, vor incerca sa gaseasca o cale prin care sa-l impiedice pe Trump sa candideze pentru al doilea mandat.
    Disperarea lor e atat de adanca, incat cred ca sunt in stare sa comita crima, daca prin asta vor scapa de Trump.
    Sanders si ceilalti stangisti sadea vor pierde din nou, adancind criza di randul democratilor….
    America va deveni o tara tot mai dezbinata si asta, numai si numai, din cauza obsesiei nebunesti a democratilor cum ca ei trebuie sa fie neaparat la putere…..