Democrații vor anchetarea lui Trump pentru modul cum a răspuns pandemiei de coronavirus
Liderii Partidului Democrat doresc înființarea unei comisii de anchetă independente care să investigheze de ce Statele Unite nu au fost pregătite pentru pandemia de coronavirus. Adam Schiff, congresmanul democrat din California care a fost unui dintre principalii inițiatori ai procedurii de destituire a președintelui Donald Trump în toamna anului trecut, a anunțat că pregătește legislația care va permite crearea acestei comisii, similare cu cea care a anchetat atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 împotriva Americii. Republicanii au descris mișcarea democraților drept „un senzaționalism stupid.”
Schiff, care este președintele Comitetului de Informații al Camerei Reprezentanților, a anunțat intenția de a crea această comisie într-un mesaj pe Twitter: „După Pearl Harbor și 11 septembrie, ne-am uitat la ce a fost greșit pentru a învăța din greșelile noastre. După ce ne ne vom reveni, avem nevoie de o comisie nonpartizană care să ne revizuiască răspunsul nostru și cum ne putem pregăti mai bine pentru următoarea pandemie. Lucrez în prezent la o lege care va face asta.”
AdaSchiff nu a oferit detalii cu privire la momentul în care legislația va fi prezentată în Congres, dar a sugerat că acest lucru se va întâmpla după ce legislativul de la Washington va finaliza o serie de pachete de stimulare menite să atenueze impactul economic al pandemiei. Surse apropiate congresmanului din California au declarat pentru NBC News că legislația este în stadiul „foarte preliminar”. În acest moment, discuțiile au loc în principal între democrați, politicienii republicani nefiind implicați.
Ulterior, Schiff a declarat pentru The Washington Post că „va trebui să amânăm activitatea comisiei până la reducerea crizei pentru a ne asigura că aceasta nu interferează cu agențiile care conduc eforturile împotriva coronavirusului. Dar asta nu ar trebui să ne împiedice să începem să identificăm unde am greșit și cum putem fi pregătiți pentru următoarea pandemie.”
De altfel, Schiff a publicat pe contul său de Twitter un link către articolul scris de David Ignatius pentru The Washington Post, intitulat „The U.S. needs to know what went wrong,” în care ziaristul anunță că Schiff și consilierii săi „au început deja” să lucreze la crearea unei comisii modelată pe cea creată după 11 septembrie 2001 și vor vorbi despre posibilitatea înființării ei cu alții în Congres.
Publicația susține că Schiff „a început să analizeze materialele cu informații despre pandemie” deținute de comitetul pe care îl conduce.
În ultimele zile, Schiff l-a criticat pe președintele Trump pentru gestionarea crizei, spunând recent: „Nu puteți conta pe Donald Trump pentru a face ceea ce este potrivit pentru această țară. Puteți conta pe el pentru a face ceea ce este potrivit pentru Donald Trump.”
Administrația Trump a fost criticată constant de democrați și media din Statele Unite pentru răspunsul la pandemia COVID-19 – inclusiv faptul că președintele a minimalizat inițial amenințarea reprezentată de virus, cel puțin până la discursul său televizat la din 11 martie, și pentru că nu a folosit întreaga autoritate pentru a distribui materialele necesare.
La 31 ianuarie, după câteva săptămâni în care a căutat să respingă seriozitatea crizei care lovise China, Trump a aplicat restricții de călătorie stricte asupra tuturor persoanelor care fuseseră recent în țara asiatică. Pe 11 martie, liderul american a anunțat că suspendă călătoriile din 26 de state europene, inclusiv Italia. După câteva zile, americanii au suspendat și zborurile din Marea Britanie și Irlanda.
Pe 16 martie, Trump a recunoscut gravitatea situației, îndemnând oamenii să evite adunările mai mari de 10 persoane și cerând angajaților neesențiali și studenților să rămână acasă dacă este posibil. Din acel moment, administrația de la Washington a avut conferințe de presă zilnice pentru a-i ține pe americani la curent cu privire la ceea ce face guvernul federal pentru a aborda situația.
Până joi după-amiază, Statele Unite au raportat 236.339 de persoane testate pozitiv pentru COVID-19 și 5.607 de decese, conform statisticii ținute de către Center for Systems Science and Engineering (CSSE) de la Johns Hopkins University. O evidență prezentată de NYC Health a indicat că, până miercuri seara, New York se afla pe primul loc în clasamentul orașelor cu cele mai multe infecții/decese, având 45.707 persoane infectate și 1.374 de morți.
Răspunsul republicanilor
Republicanii s-au grăbit să critice inițiativa lui Adam Schiff, unul dintre aceștia, David Nunes, acuzându-l pe democrat de „senzaționalism stupid.”
„Șarlatania sa despre coluziunea cu Rusia a eșuat, înșelăciunea sa cu Ucraina a eșuat, iar eforturile sale de a acoperi abuzurile FISA au eșuat,” a declarat Nunes, care reprezintă California în Camera Reprezentanților și este cel mai important membru republican al Comitetului de Informații condus de Adam Schiff. „Deci, Schiff lansează încă o cascadorie stupidă pentru a-și justifica operațiunea nesfărșită de relații media.”
Jim Jordan, congresman republican de Ohio, a declarat, de asemenea: „Aceiași oameni care au întârziat pachetul de ajutor pentru coronavirus pentru că au solicitat cadouri pentru interesele speciale și milioane pentru Centrul Kennedy vor acum să creeze o comisie pentru a ataca răspunsul Administrației Trump? Mai scutiți-mă. Iar persoana care conduce acest efort este Adam Schiff – același Adam Schiff care a publicat înregistrările telefonice ale avocatului personal al președintelui, ale unui jurnalist și membru actual al Congresului. Ar trebui să ne concentrăm pe oprirea virusului, nu pe politizarea crizei.”
Republicanii afirmă că Adam Schiff este lipsit de credibilitate ca să creeze o astfel de comisie, mai ales după ce el a condus mai multe anchete împotriva președintelui Trump, a familiei sale și a diferitelor companii deținute de acesta. Printre altele, democratul din California s-a aflat în fruntea ancheta de destituire împotriva președintelui republican în toamna anului trecut, a investigațiilor privind posibila înțelegere între campania lui Trump și regimul de la Kremlin înainte de alegerile din 2016, a tranzacțiilor financiare ale președintelui și multe altele.
Reamintim că, la începutul lunii februarie, în urma unui vot rapid, Senatul american l-a achitat pe președintele Trump pentru ambele acuzații care i-au fost aduse de democrați în afacerea Ukrainegate . Liderul de la Casa Albă a fost declarat nevinovat cu 52 de voturi la 48 pentru acuzația de abuz de putere și cu 53 de voturi la 47 pentru acuzația de obstrucționare a Congresului.
Votul din Senatul de la Washington a fost punctul final al unui caz controversat, care l-a avut în centrul său pe președintele Trump. Liderul republican a fost acuzat că ar fi ordonat blocarea unor fonduri militare de 400 de milioane de dolari către guvernul de la Kiev până când acesta nu ar fi declanșat o anchetă împotriva posibilelor acte de corupție în care au fost implicați Joe Biden și fiul său, Hunter. Trump a negat constant acuzațiile aduse de democrați că ar fi făcut ceva ilegal și a susținut că fostul vicepreședinte democrat a intervenit pentru eliminarea unui procuror ucrainean ce îl investiga pe fiul său.
De altfel, răspunzând la acuzațiile democraților privind răspunsul întârziat al președintelui Trump la coronavirus, republicanii au afirmat în ultimele zile că, în primele săptămâni ale anului, democrații sunt cei care au întârziat luarea de măsuri la criză, insistând cu anchetarea liderului de la Casa Albă în loc să se concentreze pe contracararea pandemiei.
Republicanii au reamintit faptul că, atunci când a decis interzicerea zborurilor din China, la sfârșitul lunii ianuarie, Trump a fost acuzat de democrați de xenofobie și isterie, inclusiv de către principalul candidat democrat pentru Casa Albă, Joe Biden îl cita pe medicul epidemiolog Michael Osterholm, care a declarat că decizia lui Trump de a restricționa călătoriile din China a fost „mai mult o reacție emoțională sau politică.”
Ulterior, atât democrații, cât și media americană – în general favorabilă stângii politice din Statele Unite – și-au modificat tonul, susținând că președintele nu a reacționat suficient de agresiv în primele momente ale crizei și că modul în care gestionează criza a avut consecințe dramatice pentru Statele Unite.
Răspunzând la acuzațiile republicanilor, Adam Schiff a declarat pentru MSNBC că afirmațiile lui Trump că procedura de impeachment l-a distrat de la eforturile împotriva pandemiei este „o recunoaștere interesantă a faptului că administrația a dat-o în bară cu răspunsul său” la criză, însă întârzierea președintelui de a lua virusul în serios a avut „consecințe catastrofale.”
Cat privește felul în care americanii cred că președintele Trump conduce SUA în această perioadă, cele mai multe sondaje de opinie arată că aceștia aprobă felul în care liderul republican acționează pentru a combate răspândirea virusului în Statele Unite. Astfel, potrivit ultimului sondaj Gallup, cotele de încredere ale președintelui Trump sunt mai mari în acest moment decât au fost vreodată pe parcursul mandatului său la Casa Albă (49%), iar 60 la sută dintre americani aprobă felul în care Trump gestionează criza.
Sondaje similare realizate de ABC News și CBS News au indicat că 53% dintre americanii chestionați au aprobat felul în care Trump gestionează criza coronavirusului, în timp ce o anchetă a FoxNews a descoperit că 51% dintre americani sunt de acord cu modul în care președintele a reacționat la criză.
De asemenea, Poll of Polls, care este o medie a sondajelor recente la nivel național efectuate în rândul adulților sau al alegătorilor înregistrați – anchete realizate de Washington Post-ABC News, Fox News, Universitatea Monmouth, Gallup și NPR / PBS Newshour / Marist – a indicat că 52% dintre americani aprobă felul în care Trump gestionează focarul de coronavirus, în timp ce 45% dintre ei dezaprobă acțiunile sale.
Per total, așa cum indică agregatorul celor de la RealClearPolitics, 50% dintre americanii chestionați aprobă modul în care Trump gestionează criza, în timp ce 46.7 la sută o dezaprobă.
Surse: MSNBC, The Washington Post, Twitter, The Hill, Politico, The New York Times, RealClearPolitics
Sursa Foto: Facebook/ Donald Trump
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii