Demonstrații pro-palestiniene la Sciences Po: de ce simbolul mâinilor roșii este controversat
Referire conștientă la un masacru sau la un simplu apel la încetarea focului? În acest weekend, demonstrațiile pro-palestiniene care blocau școala parisiană Sciences Po pentru a cere pace în Gaza au reușit să alimenteze dezbaterea de la televiziuni și de pe rețelele de socializare. O secvență a atras în mod deosebit atenția: cea a acestor studenți, purtând uneori pe cap acoperământul palestinienilor, keffie, ridicându-și mâinile vopsite în roșu, vineri, 26 aprilie. Unii au văzut gestul ca pe o referire la un linșaj. Alții, simpla expresie a opoziției față de violență, potrivit Rador Radio România.
Asasinat violent în timpul celei de-a doua intifade
Primul fitil al controversei a fost aprins de Pernelle Richardot, aleasată socialistă de la Strasbourg. „Mânați de ura antisemită, în tăcerea asurzitoare a unei părți a stângii republicane, studenții ‘drept gânditori’ de la Sciences Po proslăvesc un linșaj”, s-a indignat consiliera municipală pe X postând imagini cu studenţi cu mâinile roșii și pe cea a unui tânăr cu mâinile pline de sânge, datată 12 octombrie 2000 la Ramallah.
Ulterior, scriitorul și cronicarul Raphaël Enthoven a postat o schiță a desenatorului Joann Sfar, publicată inițial pe Instagram, care îi acuză pe cei care „arborează astăzi acest simbol” că îndeamnă la „masacru”.
„Simbolul mâinilor roșii nu este un apel la încetarea focului, este o referire la un carnagiu”, scrie el.Măcelul în cauză a avut loc la începutul celei de-a doua intifade, când doi rezerviști israelieni, Yosef Avrahami și Vadim Norznich, au fost uciși cu mâinile goale de membrii unei mafii palestiniene în timp ce erau ținuți într-o secție de poliție din Ramallah.
Unul dintre ucigași și-a arătat apoi mâinile însângerate la fereastră vorbind unei mulțimi care urla entuziastă în semn de victorie. Unul dintre cadavre a fost aruncat mulțimii, celălalt spânzurat.
Scuza vârstei?
Peste Canalul Mânecii, folosirea acestui simbol a stârnit deja controverse în timpul ceremoniei Oscarurilor din martie. Unii participanți la marea manifestare anuală a cinematografiei, inclusiv cântăreața Billie Eilish și actorul Mark Ruffalo, au purtat o insignă decorată cu o mână roșie și o inimă, pentru a cere „o încetare imediată a focului în Gaza”, precum și „eliberarea tuturor ostaticilor”.
În realitate, acest simbol a fost folosit în numeroase demonstrații pro-palestiniene, în Statele Unite și în țările arabe, din 7 octombrie. Și este descris de unii observatori ca o apologie a masacrului de la Ramallah.În platoul BFMTV, duminică, 28 aprilie, deputata Renaissanc Maud Bregeon a denunțat „sloganuri și simboluri folosite (în timpul demonstrațiilor, n. red.) care cochetează cu antisionismul și antisemitismul”.
În același platou, Hubert Launois, student la Sciences Po și membru al Comitetului Palestinian, s-a apărat (stângatic) de orice antisemitism: „Este un simbol care poate fi șocant, care este controversat, se referă la evenimente tragice. Într-adevăr, dacă se referă la acest eveniment, atunci este o derivă antisemită care trebuie comisă…”, a declarat el, înainte de a se corecta: „Care trebuie combătută, scuze”.Vorbind confraţilor noștri de la „Libération”, tânărul le-a prezentat apoi o altă justificare: aceea a ignoranței legate de vârstă.
„Nu aveam această referință, nici camarazii mei”, asigură el. „M-am născut în 2004. În 2000, mulți nu erau născuţi sau aveau 1 sau 2 ani. „Nu este o imagine care vorbește generației noastre”, a explicat el ziarului, spunând că îi pare „rău” și făcând apel la „atenție privind acest simbol” pe viitor.
Un simbol folosit în manifestaţii de diferite feluri
Alți susținători ai acestui simbol s-au apărat susținând că a fost folosit și de israelieni înșiși, dovadă fiind o fotografie din „Times of Israel” care ilustrează o demonstrație pentru eliberarea ostaticilor pe 23 aprilie la Tel Aviv. Și că, prin urmare, nu poate fi un semn antisemit. Dar caricaturistul Joann Sfar a subliniat că mâinile roșii au fost folosite acolo tocmai pentru a denunța o situație asemănătoare cu cea de la Ramallah, în contextul masacrului din 7 octombrie.
Unii susțin, de asemenea, că simbolul este folosit în tot felul de demonstrații de denunțare a violenței. De fapt, ONU a instituit „Ziua Internațională a Mâinii Roșii” în 2002, cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul populației lumii cu privire la situația copiilor soldați. Simbolul mâinilor însângerate este adesea folosit și de activiștii Black Lives Matter sau de activiștii de mediu.
O mână roșie a fost pictată în fața Luvrului în februarie 2022, pentru a denunța urgența climatică. Simbolul a fost folosit recent și într-o demonstrație la Atena, după uciderea unei femei de către partenerul ei. Dar este greu, în situația actuală, să facem abstracţie de context.
Sursa: LE FIGARO / Rador Radio România
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank