Denumirile în limba germană şi maghiară ale municipiului Mediaş, vandalizate din nou de făptaşi necunoscuţi
Denumirile în limba germană şi maghiară ale municipiului Mediaş au fost vopsite de persoane necunoscute, doar inscripţia în limba română a rămas intactă, a transmis marţi, organizaţia judeţeană UDMR Sibiu. „Au decis că nu mai suntem?! Astfel de acțiuni nu este o insultă doar la adresa comunităţii noastre, ci şi pentru istoria diversă a oraşului Mediaş”, a scris organizația pe Facebook. „Acesta este doar începutul. Ce va urma? Școlile noastre, limba noastră maternă, cultura noastră? O putem preveni acum. Să ne protejăm comunitatea pe 1 decembrie!”, au spus reprezentanţii organizaţiei teritoriale a UDMR din judeţul Sibiu, încurajând maghiarii să participe la alegerile parlamentare de duminică, potrivit Rador Radio România.
Vicepreședintele organizației județene, Zakariás Benedek, a declarat pentru portalul de știri Maszol.ro, de limbă maghiară, că deja a fost depusă o plângere în acest caz. Politicianul a spus: nu crede că incidentul are legătură cu alegerile. „Sunt astfel de oameni”, a adăugat vicepreşedintele, menţionând că ultima dată, de exemplu, făptașii au fost pasagerii unui autoturism cu numere de înmatriculare în Moldova.
Ultima dată când a fost săvârşit un act similar în orașul din judeţul Sibiu, a fost la sfârșitul lunii mai, cu o săptămână înainte de alegerile locale și europarlamentare. Atunci, inscripțiile în limba maghiară şi germană de pe indicatorul localității trilingve au fost vopsite cu roşu, în timp ce denumirea municipiului în limba română, a fost neatinsă. Inscripția în limba maghiară a fost tăiată de asemenea şi de pe indicatorul localităţii Copşa Mică, iar inscripţia în limba germană de pe indicatorul cu denumirea localităţii Târnava – situată între Mediaş şi Copşa Mică -, a fost vopsită cu roşu.
Preşedintele UDMR Sibiu, Csaba Orosz, a declarat atunci Agenţiei de Presă MTI că a fost şocat de incident, deoarece în fostul oraș săsesc conviețuirea este bună între majoritate și minorități.
La intrările în orașul Mediaş cu o populație maghiară de puțin peste 6 la sută, indicatorul cu denumirea localităţii, inscripţionat în limba română, maghiară şi germamă, a fost amplasat la intervenția UDMR, în urmă cu aproximativ douăzeci de ani, în pofida faptului că nici comunitatea maghiară şi nici cea germană (care este în prezent mai puțin de unu la sută), nu au atins pragul de 20 la sută impus de Legea administrației publice din România pentru utilizarea limbii materne.
Sursa: MTI / Rador Radio România / Traducerea: Rozália Gănciulescu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu