Denunțătorul lui Blaga și Pinalti, omul de afaceri Horațiu Berdilă, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu DNA și a plătit prejudiciul de 18 milioane de lei
Omul de afaceri Horațiu Berdilă de la compania IT Romys a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA, a acceptat o pedeapsă de 2 ani și 8 luni cu suspendare pentru evaziune fiscală și a plătit prejudiciul de 18 milioane de lei, potrivit unui comunicat al DNA, în care nu apare însă numele acestuia.
Inițial, Berdilă primise clasare de la procurorii DNA Ploiești, însă soluția a fost infirmată de șeful DNA, Călin Nistor.
Potrivit unor surse judiciare, procurorii de la DNA Ploiești au motivat decizia de clasare prin faptul că Berdilă nu ar fi vrut să încalce legea, ci să facă rost de cash pentru a le da șpagă lui Gheorghe Ștefan, zis Pinalti, și Vasile Blaga.
Blaga și Pinalti au fost trimiși în judecată în 2016 de DNA Ploiești pentru că ar fi primit șpagă 700.000 de euro de la Horațiu Berdilă ca să îl ajute să obțină contracte IT cu statul, pe vremea guvernării PD-L. La rândul lui, Pinalti a mărturisit și a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA. Vasile Blaga a fost achitat în primă instanță, însă sentința nu este definitivă.
Vezi comunicatul DNA pe larg:
Într-o cauză disjunsă din dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 1466 din 28 noiembrie 2016, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispoziţiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției unui om de afaceri, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2011 – 2012, omul de afaceri a asigurat înregistrarea în contabilitatea unei firme pe care o administra a unui număr de 65 de facturi fiscale (în valoare totală de 46.008.647 lei), emise de patru societăți pentru operaţiuni comerciale fictive.
În realitate, plățile făcute de inculpat către societățile respective reprezentau remiterea sumelor pretinse de către un fost primar de municipiu și fost vicepreședinte al unui partid politic pentru facilitarea derulării în bune condiții a contractelor încheiate de societatea pe care o administra omul de afaceri cu diverse autorități contractante.
Prin această modalitate, societatea administrată de inculpat s-a sustras de la plata taxelor către bugetul de stat în valoare totală de 18.403.458 lei, din care impozit pe profit în sumă de 7.361.383 lei şi TVA dedus nelegal în sumă de 11.042.075 lei.
În vederea recuperării prejudiciului, societatea administrată de inculpat a consemnat într-un cont bancar suma de 18.403.458 lei, asupra asupra căreia s-a aplicat sechestrul asigurator.
În prezenţa avocatului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reţinută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcareacţiunea penală şi este de acord cu felul şicuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- 2 ani și 8 luni închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 4 ani și 8 luni.
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.