Departamentul de Justiţie american a cerut unei curţi federale de apel să susţină o lege care va obliga ByteDance să vândă activele TikTok din SUA
Departamentul de Justiţie (DOJ) al Statelor Unite a cerut unei curţi federale de apel să susţină o lege din aprilie care cere grupului chinez ByteDance să vândă activele TikTok din SUA până pe 19 ianuarie sau ca aplicaţia să fie interzisă, transmite Reuters conform News.ro.
DOJ a susţinut în dosarul său că TikTok sub proprietate chineză reprezintă o ameninţare serioasă pentru securitatea naţională din cauza accesului său la vaste date personale ale americanilor, afirmând că China poate manipula în secret informaţiile pe care americanii le consumă prin TikTok.
”Ameninţarea gravă la adresa securităţii naţionale reprezentată de TikTok este reală. TikTok oferă guvernului chinez mijloacele de a submina securitatea naţională a SUA în două moduri principale: colectarea datelor şi manipularea sub acoperire a conţinutului”, a spus departamentul.
Administraţia Biden a cerut Curţii de Apel SUA pentru Districtul Columbia să respingă procesele TikTok, compania-mamă aacesteia, ByteDance, şi un grup de creatori de pe TikTok care încearcă să blocheze legea care ar putea interzice aplicaţia folosită de 170 de milioane de americani.
TikTok a negat în mod repetat că va împărtăşi vreodată datele utilizatorilor din SUA cu China sau că manipulează rezultatele video.
”Guvernul nu a prezentat niciodată dovezi ale afirmaţiilor sale, inclusiv atunci când Congresul a adoptat această lege neconstituţională. Astăzi, din nou, guvernul face acest pas fără precedent în timp ce se ascunde în spatele informaţiilor secrete”, a postat TikTok pe platforma de socializare X, ca răspuns la rezumatul DOJ.
Dosarul DOJ detaliază preocupările ample de securitate naţională cu privire la proprietatea de către ByteDance a TikTok.
”Strategia geopolitică pe termen lung a Chinei implică dezvoltarea şi prepoziţionarea activelor pe care le poate implementa la momentele oportune”, a spus departamentul.
Guvernul a recunoscut într-o declaraţie separată că nu are informaţii că guvernul chinez a obţinut acces la datele utilizatorilor TikTok din SUA, dar a spus că riscul posibilităţii este prea mare.
”Statele Unite nu sunt obligate să aştepte până când adversarul său străin întreprinde acţiuni dăunătoare specifice înainte de a răspunde unei astfel de ameninţări”, se arată în dosar.
PROBLEMA ALEGERILOR PRESIDENŢIALE
Guvernul a depus, de asemenea, un document clasificat la instanţă, care detaliază preocupările suplimentare de securitate cu privire la proprietatea de către ByteDance a TikTok, precum şi declaraţii mai ample din partea FBI, Biroul Directorului de Informaţii Naţionale şi Divizia de Securitate Naţională a DOJ.
ByteDance a spus guvernului SUA că codul sursă al TikTok conţine 2 miliarde de linii de cod, ceea ce face imposibilă o revizuire completă.
”Oracle a estimat că ar fi nevoie de trei ani pentru a revizui acest corp de cod”, excluzând modificările suplimentare, a adăugat DOJ.
Semnată de preşedintele Joe Biden pe 24 aprilie, legea acordă ByteDance până pe 19 ianuarie pentru a vinde TikTok sau a se confrunta cu o interdicţie.
Casa Albă spune că doreşte ca proprietatea din China să înceteze din motive de securitate naţională, dar nu interzicerea TikTok.
Departamentul a respins toate argumentele invocate de TikTok, inclusiv faptul că legea încalcă drepturile la libertatea de exprimare ale Primului Amendament ale americanilor, care folosesc aplicaţia de video, declarând că legea abordează preocupările de securitate naţională, nu vorbirea şi vizează capacitatea Chinei de a exploata TikTok pentru a accesa informaţiile personale sensibile ale americanilor.
Utilizatorii TikTok ”au numeroase alte platforme binecunoscute”, cum ar fi YouTube, Facebook, Instagram, Snapchat şi X, pe care le-ar putea folosi în schimb, a spus DOJ. DOJ a adăugat că planul de 2 miliarde de dolari al TikTok pentru a proteja datele utilizatorilor din SUA este insuficient, spunând că acordul propus de companie nu este suficient, în parte pentru că oficialii americani nu au încredere în ByteDance şi ”în lipsa de încredere a guvernului că are resurse sau capacitatea de a identifica ”încălcări”.
Curtea de apel va susţine argumente orale cu privire la contestaţia legală pe 16 septembrie, punând problema soartei TikTok în ultimele săptămâni ale alegerilor prezidenţiale din 5 noiembrie.
Candidatul republican la preşedinţie Donald Trump s-a alăturat TikTok şi a declarat în iunie că nu va susţine niciodată o interzicere a TikTok.
Vicepreşedintele Kamala Harris, care este gata să devină candidatul democrat, s-a înscris pe TikTok în această săptămână.
Legea interzice magazinelor de aplicaţii precum cele vale Apple şi Google de a oferi TikTok şi interzice serviciile de găzduire pe internet să accepte TikTok, cu excepţia cazului în care ByteDance separă aplicaţia de grup.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank