Departamentul de stat al SUA atrage atenția că Secția specială, care pare să acționeze „doar în cazuri motivate politic”, continuă să funcționeze
Departamentul de stat al SUA a publicat un document referitor la climatul investițional din România, în care atrage atenția că Secția specială, care pare să acționeze „doar în cazuri motivate politic”, continuă să funcționeze.
„Parchetul special înființat de guvernul anterior pentru investigarea și urmărirea penală a judecătorilor și procurorilor, care pare să întreprindă doar cazuri motivate politic, continuă să funcționeze”, se arată în document.
Departamentul de stat menționează că actualul guvern a reluat eforturile pentru ca Secția specială să fie desființată.
Este pentru prima dată când autoritățile americane atrag atenția asupra Secției speciale.
În plus, Departamentul de stat notează că eșecul în corectarea legislației, după deciziile Curții Constituționale, a afectat negativ activitatea DNA în anul 2020.
Raportul MCV prezentat de Comisia Europeană în iunie critică, de asemenea, România pentru că nu a desființat Secția Specială. „În special, existența și funcționarea Secției Speciale pentru magistrați SIIJ rămâne o îngrijorare majoră”, arată Comisia Europeană.
O decizie privind desființarea Secției speciale este blocată la nivelul coaliției. USR PLUS, care deține și portofoliul Justiției în guvern, susține desființarea Secției speciale și trimiterea tuturor dosarelor de la SIIJ parchetelor competente în fiecare speță în parte, inclusiv la DNA, în timp ce UDMR respinge ca aceste dosare să ajungă la DNA și vrea ca dosarele de la secție să fie transferate într-o structură specială a parchetului. PNL nu intervine în această divergență, astfel că nu este preconizat un termen pentru desființarea Secției speciale.
Departamentul de stat notează că eforturile guvernării anterioare de a submina procurorii și de a slăbi independența judiciară au zdruncinat încrederea investitorilor în eforturile anticorupție. Retorica politică luase un ton din ce în ce mai naționalist, unii lideri politici acuzând ocazional companiile străine că nu plăteau impozite, că profitau de lucrători și resurse și că sponsorizau proteste anti-guvernamentale. Președintele Iohannis a fost reales în noiembrie 2019 cu o atitudine pro-business. Alegerile parlamentare din decembrie 2020 au avut ca rezultat un guvern de coaliție de centru-dreapta pro-investiții cu majoritate parlamentară, oferind o stabilitate politică sporită. Coaliția și-a exprimat în repetate rânduri sprijinul pentru statul de drept și reformă.
Menționând climatul general bun pentru investitori, documentul menționează însă că nu există instanțe specializate în litigii comerciale, iar judecătorii au în general o experiență limitată cu privire la funcționarea economiei de piață, a afacerilor internaționale, a drepturilor de proprietate intelectuală sau a aplicării legilor comerciale din România.
„Inconsecvența și lipsa predictibilității în jurisprudența instanțelor sau în interpretarea legilor rămân o preocupare majoră pentru investitorii străini și interni și pentru societatea mai largă”, subliniază Departamentul de stat, care reclamă și durata mare a proceselor, cu posibilități de contestare a hotărârilor care prelungesc aplicarea unei decizii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
48 comentarii