Departamentul pentru Situații de Urgență le recomandă oamenilor să nu mai meargă la spital ”pentru simplul fapt că au fost în piață și au fost expuși substantelor lacrimogene”
Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), condus de secretarul de stat Raed Arafat, a postat miercuri seară pe pagina de Facbook o ”precizare” în care susține că ”nu este necesară deplasarea populației către unitățile de primiri urgență pentru efectuarea unor controale de rutină pentru simplul fapt că au fost în piață și au fost expuse substantelor lacrimogene”.
Motivul invocat de DSU este că instituția ”a luat legătura cu fabricanții substanțelor utilizate, care au confirmat faptul că substanțele indicate sunt fabricate conform standardelor Europene și internaționale”.
”Fabricanții au subliniat că astfel de substanțe, precum O – Chlorobenzylidenenmalonnit
Instituția condusă de Raed Arafat mai spune că ”tratamentul se asigură prin spălarea abundentă a ochilor și a feței la momentul expunerii și prin tratamente specifice iritării tegumentelor și a căilor respiratorii, dacă aceasta persistă”.
Cincizeci de persoane au ajuns la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală în ultimele trei zile, cele mai multe prezentându-se miercuri, pentru a li se face investigaţii după ce au inhalat gaz lacrimogen folosit de Jandarmerie la protestul din 10 august, a declarat pentru News.ro purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca, Bogdan Opriţa.
Potrivit acestuia, doar în decursul zilei de miercuri s-au prezentat la spital 30 de oameni, iar luni şi marţi au ajuns alţi 20.
Opriţa a mai spus că niciuna dintre persoane nu a necesitat internarea, dar în cazul unora dintre ele continuă investigaţiile medicale. Simptomele cu care s-au prezentat la spital oamenii sunt stări de ameţeală, dureri de cap, buze uscate şi tuse, a mai declarat, miercuri seară, purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca.
Potrivit studiilor, CS – gazul folosit de jandarmi vineri în Piața Victoriei – este recunoscut ca fiind cel mai puternic gaz lacrimogen existent în prezent.
Raul Pătrașcu, asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș“ din Timișoara, fost consilier de stat pe probleme de sănătate în Guvernul Cioloș, atrage atenția, citând Oficiul special al procuraturii SUA, că gazul CS produce efecte imediate precum: iritația și arsura puternică a pielii, a ochilor și a căilor respiratorii (nas, gât, trahee, bronhii, plămâni), descărcare masivă de mucus din nas, dezorientare, amețeală, respirație dificilă sau chiar pierderea cunoștinței.
Mai mult, CS este un gaz clasifict drept armă chimică, iar prin Convenția de la Geneva din 1993 a fost interzisă utilizarea sa în război.
Nu în ultimul rând, jandarmii și-au încălcat propriul ghid privind intervențiile în forță (pag. 62), unde se precizează explicit, inclusiv cu poze și imagini grafice, că ”nu se pulverizează substanța direct în fața adversarului” și că ”distanţa eficientă de folosire este de maximum 3 metri, dar nu mai puţin de 1,5-2 metri”. Or, numeroase fotografii și înregistrări video de la mitingul din 10 august arată clar cum jandarmii au pulverizat gazele lagrimogene de la distanță mică, direct în fața oamenilor.
Mesajul integral postat pe pagina de Facebook a DSU:
#Precizare privind efectele pe termen mediu și lung în cazul expunerii la gaze lacrimogene
În urma apariției unor afirmații despre efectele pe termen mediu și lung ale gazelor lacrimogene, mai multe persoane, îngrijorate pentru sănătatea lor, s-au prezentat la unitățile de primiri urgente pentru a fi consultate de medici, după ce au fost prezente în data de 10 august 2018, în Piața Viața Victoriei, la momentul utilizării substanțelor lacrimogene. Persoanele care au venit pentru a fi consultate nu prezentau probleme care să necesite îngrijiri medicale.
În cursul zilei de astăzi, conducerea DSU a luat legătura cu fabricanții substanțelor utilizate, care au confirmat faptul că substanțele indicate sunt fabricate conform standardelor Europene și internaționale. De asemenea, fabricanții au subliniat că astfel de substanțe, precum O – Chlorobenzylidenenmalonnit
În ceea ce privește efectele pe care le are această substanță asupra corpului uman, ele includ iritarea ochilor, a căilor respiratorii și a pielii, efectele fiind de durată scurtă, cu excepția situației în care expunerea este una de lungă durată și, mai ales, dacă aceasta are loc într-un spațiu închis și nu în aer liber.
Conform recomandărilor Centrului pentru Controlul Bolilor din Statele Unite, tratamentul expunerii la gazele lacrimogene este unul simptomatic neexistând medicamente specifice sau antidoturi. Astfel, tratamentul se asigură prin spălarea abundentă a ochilor și a feței la momentul expunerii și prin tratamente specifice iritării tegumentelor și a căilor respiratorii, dacă aceasta persistă.
În concluzie, nu este necesară deplasarea populației către unitățile de primiri urgență pentru efectuarea unor controale de rutină pentru simplul fapt că au fost în piață și au fost expuse substantelor lacrimogene, decât în situația exceptională în care există acuze / simptome îngrijorătoare, care necesită consultare unui medic.
(Sursa foto: Facebook Rareș Năstase)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii