G4Media.ro

Dependența Austriei de gazul rusesc a ajuns la 98% / Ministru: „Cu…

Sursa foto: PickPik

Dependența Austriei de gazul rusesc a ajuns la 98% / Ministru: „Cu facturile noastre la energie finanțăm indirect războiul atroce din Ucraina”

Dependența Austriei de gazul rusesc a crescut semnificativ după izbucnirea războiului din Ucraina și a ajuns la 98%, transmite Euractiv.

Când a izbucnit conflictul militar, pe 24 februarie 2022, Viena importa 80% din gazul natural necesar din Rusia, potrivit ministrului Energiei, Leonore Gewessler. Ea a cerut măsuri rapide pentru remedierea situației.

„Diversificarea importurilor noastre de gaze progresează mult prea încet. Asta a culminat cu o cotă record a gazului natural rusesc de 98% în decembrie”, a declarat Gewessler într-o conferință de presă.

Cel mai mic nivel înregistrat în Austria, de 17% pondere pentru gazul rusesc, a fost atins în octombrie 2022, când rușii au restricționat livrările către Europa. În august 2023, procentul ajunsese deja la 43%.

Creșterea a fost cauzată de scăderea consumului de gaz în Austria, de la 100 TWh în 2022, la 75 TWh în 2023. Un alt motiv este reprezentat de legăturile contractuale. Compania OMV a semnat un acord, în 2018, de tip „iei-sau-plătești” cu Gazprom pentru până la 60 TWh pe an, valabil până în 2040.

„Gazprom livrează iar OMV trebuie să preia practic gazul”, a declarat expertul în energie Christoph Dolna-Gruber.

Ministrul austriac al energiei vrea să pună capăt contractului, dar nu se știe dacă va avea susținere din partea cancelarului Karl Nehammer.

Există alternative, dar tind să fie mai scumpe. „Există suficient gaz care nu este rusesc, dar companiile de energie nu îl cumpără”, a spus Gewessler, deoarece este mai scump. Germania și Austria taxează gazul care trece pe teritoriul lor.

Martin Selmayr, șeful reprezentanței UE din Austria, a declarat în 2023 că nivelul ridicat al importurilor de gaze din Rusia este echivalentul trimiterii de „bani însângerați” Moscovei. Gewessler a criticat și ea situația: „Cu facturile noastre la energie finanțăm indirect războiul atroce din Ucraina”.

În 2023, Viena a importat gaz în valoare de 7 miliarde de euro. În 2023, pe fondul scăderii prețurilor, nota de plată a fost de aproximativ 3 miliarde de euro.

Până în 2028, Uniunea Europeană dorește să renunțe complet la gazul rusesc.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Ivan Petrovici Pavlov ar explica ușor la tv de ce nu mai putem citi „Austria” fără a ne gândi la Schengen.