Dependența de Rusia: Europa a fost „lacomă” și nu „naivă” în relațiile cu Moscova, afirmă comisarul european Vestager
Margrethe Vestager, comisarul pentru concurență al Uniunii Europene, a declarat marți pentru mai multe ziare europene că europenii au fost mai degrabă „lacomi” decât „naivi” atunci când au încredințat Rusiei o mare parte din aprovizionarea lor cu energie, potrivit boursorama.com.
„Nu am fost naivi, am fost lacomi. Industria noastră a fost construită în jurul energiei rusești mai ales pentru că era ieftină”, a declarat Vestager, care este și vicepreședinte al Comisiei Europene, în interviul publicat în Franța de Les Echos.
Ea a adăugat că atitudinea europenilor a fost aceeași „cu cea a Chinei pentru multe produse sau a Taiwanului pentru cipuri, unde am mers în primul rând pentru a găsi costuri de producție mai mici”.
Dar „a existat o mare primă de risc – dependența – pe care o plătim acum” cu consecințele războiului din Ucraina, a explicat comisarul, care consideră că „de acum înainte va trebui să plătim o primă de securitate”, în special prin concentrarea pe gazul natural lichefiat (GNL), care este mai scump, dar care ar putea oferi „stabilitate și predictibilitate, ceea ce va duce la investiții”.
În ceea ce privește impunerea unui embargo european asupra petrolului rusesc, blocat în prezent de Ungaria, Vestager s-a declarat „convinsă că se va găsi un acord”. Dar ea a adăugat că „nu putem lăsa pe margine statele cele mai dependente de petrolul rusesc” și că „aprovizionarea lor trebuie să fie asigurată”.
Premierul ungar Viktor Orban a declarat marți că un acord este „foarte puțin probabil” în următoarele zile, într-o scrisoare adresată președintelui Consiliului European, Charles Michel, consultată marți de AFP. Președinția franceză a declarat că un acord este încă posibil „în zilele următoare”.
Ministrul german al economiei și climei, Robert Habeck, a acuzat recent Moscova că folosește energia „ca pe o armă”, în timp ce cea mai mare economie europeană este puternic dependentă de gazul rusesc.
În ceea ce privește metalele și pământurile rare de care Europa are nevoie, în special pentru bateriile auto și panourile solare, Vestager pledează pentru „noi parteneriate internaționale”, mai degrabă decât pentru dezvoltarea mineritului pe teritoriul european, „pentru că acest lucru ar dura cel puțin zece ani”.
„Pentru panourile solare și semiconductori, multe materiale provin acum din China, Rusia sau Ucraina. Și aici trebuie să ne diversificăm oferta. Nu ne putem baza doar pe ideea de a dezvolta mine și rafinării pe teritoriul nostru”, a spus ea.
Vicepreședintele executiv al Comisiei citează Canada, Norvegia și Australia ca fiind țări cu potențial mare.
În timp ce în Franța s-au ridicat multe voci industriale și chiar politice care au cerut o reformă a pieței europene a energiei electrice, ea s-a declarat împotriva unei generalizări a măsurilor de plafonare a prețurilor la electricitate practicate de Portugalia și Spania. „Aceasta este o chestiune care trebuie studiată de la caz la caz”, a spus ea. „Nu trebuie să renaționalizăm piața europeană a energiei electrice, deoarece acest lucru ar duce la pene de curent”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
22 comentarii