G4Media.ro

Dependența de Rusia: Europa a fost „lacomă” și nu „naivă” în relațiile…

Twitter / Margrethe Vestager

Dependența de Rusia: Europa a fost „lacomă” și nu „naivă” în relațiile cu Moscova, afirmă comisarul european Vestager

Margrethe Vestager, comisarul pentru concurență al Uniunii Europene, a declarat marți pentru mai multe ziare europene că europenii au fost mai degrabă „lacomi” decât „naivi” atunci când au încredințat Rusiei o mare parte din aprovizionarea lor cu energie, potrivit boursorama.com.

„Nu am fost naivi, am fost lacomi. Industria noastră a fost construită în jurul energiei rusești mai ales pentru că era ieftină”, a declarat Vestager, care este și vicepreședinte al Comisiei Europene, în interviul publicat în Franța de Les Echos.

Ea a adăugat că atitudinea europenilor a fost aceeași „cu cea a Chinei pentru multe produse sau a Taiwanului pentru cipuri, unde am mers în primul rând pentru a găsi costuri de producție mai mici”.

Dar „a existat o mare primă de risc – dependența – pe care o plătim acum” cu consecințele războiului din Ucraina, a explicat comisarul, care consideră că „de acum înainte va trebui să plătim o primă de securitate”, în special prin concentrarea pe gazul natural lichefiat (GNL), care este mai scump, dar care ar putea oferi „stabilitate și predictibilitate, ceea ce va duce la investiții”.

În ceea ce privește impunerea unui embargo european asupra petrolului rusesc, blocat în prezent de Ungaria, Vestager s-a declarat „convinsă că se va găsi un acord”. Dar ea a adăugat că „nu putem lăsa pe margine statele cele mai dependente de petrolul rusesc” și că „aprovizionarea lor trebuie să fie asigurată”.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat marți că un acord este „foarte puțin probabil” în următoarele zile, într-o scrisoare adresată președintelui Consiliului European, Charles Michel, consultată marți de AFP. Președinția franceză a declarat că un acord este încă posibil „în zilele următoare”.

Ministrul german al economiei și climei, Robert Habeck, a acuzat recent Moscova că folosește energia „ca pe o armă”, în timp ce cea mai mare economie europeană este puternic dependentă de gazul rusesc.

În ceea ce privește metalele și pământurile rare de care Europa are nevoie, în special pentru bateriile auto și panourile solare, Vestager pledează pentru „noi parteneriate internaționale”, mai degrabă decât pentru dezvoltarea mineritului pe teritoriul european, „pentru că acest lucru ar dura cel puțin zece ani”.

„Pentru panourile solare și semiconductori, multe materiale provin acum din China, Rusia sau Ucraina. Și aici trebuie să ne diversificăm oferta. Nu ne putem baza doar pe ideea de a dezvolta mine și rafinării pe teritoriul nostru”, a spus ea.

Vicepreședintele executiv al Comisiei citează Canada, Norvegia și Australia ca fiind țări cu potențial mare.

În timp ce în Franța s-au ridicat multe voci industriale și chiar politice care au cerut o reformă a pieței europene a energiei electrice, ea s-a declarat împotriva unei generalizări a măsurilor de plafonare a prețurilor la electricitate practicate de Portugalia și Spania. „Aceasta este o chestiune care trebuie studiată de la caz la caz”, a spus ea. „Nu trebuie să renaționalizăm piața europeană a energiei electrice, deoarece acest lucru ar duce la pene de curent”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. Dependenta de Rusia si China , va explica Merkel cum a reusit UE sa ajuns in aceasta situatie .

    • sa ajunga *

    • Ce s-o mai astetpam pe Merkel, cand va avem pe dvs, propagandistii sovietici. Ia ziceti, cum s-a ajuns? Si mai ales, explicati si cat de ne-dependente sunt Rusia, dar mai ales China, de UE si de Occident in general, si cum s-ar prabusi fara tehnologia vestului si relatiile cu vestul.

    • da, ca merkel cumpara chinezisme, nu noi 😀
      nu gaseai tu ceva facut in sua, ci doar in china, este? dar cand o sa iti ceara dublu, ca deh, calitatea costa, o sa zici „pas” ma duc la chinezi. dar da, merkel e vinovata. banuiesc ca si de ww2 tot ea e vinovata.

  2. 1. Margrethe Vestager e cea mai cinstită femeie din UE.
    2. Da, nu e bine să faci afaceri cu dictatori, bună dimineața.

    • Pai si cine plătește naivitatea ? Ia sa vad daca ti merge mintea

    • Naivii, ca doar nu lucizii. Important e ca lectia a fost invatata. Asta va roade, de fapt, ca naivii nu vor mai fi naivi.

  3. Maria Zaharova.

  4. Sa vina Draggy sa ne zică ca greșeală recunoscuta e pe jumătate iertata

    • O greseala recunoscuta e primul rand o lectie invatata, motiv pentru care nu va mai fi repetata. Consecinta este ca despotismele orientale vor decadea, iar iluzia asa ziselor democratii controlate va fi spulberata.

  5. Cea mai patetica scuza. De fapt este mai usor sa spui ca esti lacom decat prost.

    • In primul rand, folositi gresit cuvantul, in limba romana patetic inseamna insufletit, entuziast. L-ati preluat eronat din limba engleza unde pathetic inseamna intr-adevar penibil, jalnic. Asadar, in cazul dvs, e cel mai usor sa spuneti ca nu sunteti lacom, pentru ca se vede ca suneti in felul celalalt de care ati spus.
      In al doilea rand, si mai jalnic decat sa spui cum esti este sa fii cum spuneti dvs si sa nu o spui.

  6. A fost naiva, acuma este chiar proa//sta: Amenințări cu tot felul de sancțiuni pe energie care au crescut preturile , Rusia a încasat mai mult si isi duce invazia bine merci de trei luni.

    • Iar bateti campii, cum o faceti de obicei. In primul rand, invazia nu merge deloc bine merci, ci merge foarte rau. In loc sa dureze 3 zile, cat se asteptau, dureaza de 3 luni. Veniturile din energie obtinute de la UE au fost de 44 miliarde in primele doua luni, ceea ce inseamna mai mult decat in perioada similara a anului trecut, intr-adevar. Numai ca nu vor mai atinge cifra de 140 miliarde tot anul, deci per total vor incasa mai putin. E simplu , dar dvs nu ganditi.
      In schimb, nu doar ca vor incasa mai putin, dar invazia i-a costat pana acum 20 miliarde de euro, deci au pierdut mai mult decat au castigat din gaze si petrol. Vedeti, asta inseamna sa spuneti aiureli, sunteti usor de combatut si deveniti penibil, nu are nimeni incredere in ce spuneti si lumea rade de dvs, deci mai documentati-va.

    • daca aia e „bine mersi” in rusia, inseamna ca noi in romania suntem de-a dreptul in RAI. iar daca tu crezi ca o economie se prabuseste in 2 zile…..aici nu esti pe playstation sa stii.

    • Va rog sa remarcați ca Ucraina deja a pierdut teritoriu cam cat UK.
      Odată integrat in Federația Rusa acest teritoriu devine intangibil, cf. doctrinei nucleare ruse.

  7. Absolut corect! Dar și ipocrită!

    • In cazul dvs, dl .marcel, nici nu ma mira ca va entuziasmeaza o stupizenie ca cea de mai sus, care poate fi asa de usor demontata. Ati dovedit in atatea comentarii ce minte aveti, ca sa nu mai zic de caracter.

  8. Va plac baietii ,dr. No? Asa e traditia la dvs, la conservatii antiglobalisti, tine de spiritul familiei crestine?

  9. In sfarsit coana Vestager a scos din putul gandirii un adevar: Europa a fost lacoma in raport cu Rusia, nicidecum „naiva”. O bila alba pentru UE. Poate reuseste UE sa se desprinda de politicile nocive ale Berlinului si Parisului si sa devina mai independenta. Deciziile Berlinului si Parisului nu trebuie urmate orbeste si nu trebuie acceptate ca pe ceva ideal.

  10. A fost lacoma dar nu naiva

    Acum e și lacoma și naiva

  11. Corect ! Aceiasi lacomie Occidentala a pus in mainile galbejitilor toata tehnologia avansata !