G4Media.ro

Dependența UE de gazele importate din Rusia a scăzut simțitor în ultimul…

Sursa foto: Nord Stream 2 / Igor Kuznecov

Dependența UE de gazele importate din Rusia a scăzut simțitor în ultimul an, reprezentând în august 2022 doar 11% din total/ekathimerini

În ultimul an, Uniunea Europeană și-a redus considerabil dependența de gazele naturale rusești, înlocuindu-le în mare parte cu gaze naturale lichefiate (GNL), arată un studiu, scrie site-ul ekathimerini.

Cercetarea, condusă de profesorul asociat al Universității Pireu, Yannis Maniatis, fost ministru al Mediului și Energiei și deputat socialist, arată că gazele rusești au reprezentat doar 11% din totalul importurilor de gaze ale UE în august 2022, față de 39% în august 2021. Cea mai mare parte a reducerii a avut loc începând cu luna mai, când importurile rusești reprezentau încă 26% din total.

Importurile de GNL au crescut de la 15% în august 2021 la 38% un an mai târziu, după ce au atins un vârf de 42% din total în iulie.

A doua mare sursă de gaze este Norvegia, care contribuie între 25%-35% din total, cu un maxim în august 2022 și minime în martie și aprilie anul trecut.

Gazele naturale din Africa de Nord au reprezentat 10-13% din importuri pe tot parcursul anului trecut, iar Azerbaidjanul a contribuit cu 3-4%.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Ok, Putin n-are decât să taie definitiv gazul. Mult succes cu vânzarea în China a unei cantități de 17 ori mai mică decât vindea în Europa.

  2. Ba esti nebun!!!! Deci ce experimentam prin case si buzunarele noastre e doar un vis urat!!
    G4, iar ati luat urma studiilor sclipitoare!!!😂😂😂

    • Deh. Daca esti platit in copeici cred si eu ca o duci greu 😂😂😂

    • Poate nu-ti mai amintesti cum cresteau preturile anul trecut. Buzunarele tale experimenteaza ce a inceput atunci cand gazele rusesti erau suficiente. Tot atunci, prin toamna, rusii au inceput sa se joace putin la cantitatea de gaze sa vada cum reactioneaza europenii, in timp ce masau trupe la frontiera cu Ucraina. Asta cand nu era nicio sanctiune impusa Rusiei. In caz ca ai uitat si asta.

    • Ce dreaq să te mănânce experimentezi tu în casă băi sărăcio ce ești ? Băgatul dej’tului în ckour ? Conservă obosită ce ești !

  3. Criza energetica a inceput de anul trecut, nu anul asta cu Ucraina. Poate certificatele alea CO2 sunt o problema mai mare

  4. Mama dar esti repetent de tot la logica. Deci asta ai inteles tu din articol 😂😂😂😂

  5. La voi la rusnaci sigur. Si stomacurile alea goale se vor auzi 😂😂😂. Mai bine plecati toti pe front macar muriti repede si scapam de voi.

  6. Tu scrii aici ce i-ar place lui Putler sa auda, la fel cum i-ar fi placut sa auda ca Ucraina s-a predat dupa 3 zile.

  7. Serios… August e luna de referință? O sa râdem în ianuarie atunci de poanta asta bună.

  8. Adevărat, Europa nu mai ia gaz ieftin, pe conductă, de la ruși, îl ia lichefiat, mult mai scump ,de la chinezi. Același gaz. Unde este embargoul ,unde este mult lăudată independenta fata de gazul rusesc? Nu vede sau nu vrea să creadă nimeni că nu există alternativă la gazul lui Putin. Aaaa, sau credeți că ne va umple democratul planetar cu gaz ieftin. Mai bine ar potoli toată această ‘operatiune speciala’ pe care a starnit-o în dorința de a-și distruge pe ruși.

    • De unde iei tu gaz de la chinezi băi trepădușule? Ai dreaq gunoaie ruzzești-haurifere nu mai știți ce să debitați !

    • Chinezii cumpără gaz din Qatar lichefiat. Îți zic sigur că mă ocup cu asta. :)). Și tot din Qatar se mai duce în Anglia și Italia. Deci Chinezii nu au pentru ei gaze. Nu mai dezinforma.

  9. Pentru că LNG-ul e adus cu barca din America, deci e mult mai scump. Rusia pierde, UE pierde, SUA câștigă.

  10. Mai devreme sau mai târziu trebuia să scăpăm de dependența de gazul rusesc așa că tot răul spre bine. Prevăd mari oportunități de afaceri cu energia regenerabilă care este viitorul fără doar și poate. Priviți lucrurile per ansamblu… Marea schimbare a societății a început cu,, aerianul,, de Musk și direcția finală a dat-o Putin din păcate cu prețul morții multor ucrainieni.

    • E frumos sa visezi cu ochii deschisi, au si utopiile rolul lor, regenerabilele sunt vax albina momentan, la nivel planetar 87% din energie se produce din combustibili fosili, doar vreo 2% din regenerabile, restul hidro si nuclear. E imposibil de intors balanta intr-singura generatie, mai e prea mult pana acolo.

    • Ești un geniu, știai? Al dezinformării și psotriei. Dar nu e nimic te destept eu si pe altii ca tine. Scrie așa pe google: combustibil fosil consum mondial, insa nu lua primul rezultat ca nu e actual, e din 2002, ia-l pe al doilea ca e mai actual din 2021. Si dacă ți-e lene îți zice baciu ce scrie(are și grafice) 62 fosil, 28 regenerabile, 10 nuclear. Probabil ca anul asta fosilu s-a dus in 60 si va mai scădea. Mai pune mâna pe carte

  11. Pt precizie mă adresam lui @parere, parerologu lui pește prăjit

  12. Ue nu pierde nimic. Ue are un partener serios in sua care isi tine cuvantul. Nu ca orcii care nu respecta absolut nimic. Ce sens are sa faci afaceri cu cineva care nu respecta contracte????

  13. Scapu de dependenta atunci cand ai optiuni. Romania are optiuni 80% din piata e de stat si tot preturi astronimice platim! De ce? Pentru ca asa vrea Westul…. Slava..

  14. Mda…să vedem când zboară avioanele cu eoliana.Sau funcționează oțelăriile.La vapoare, port avioane le punem vâsle și pânze….