G4Media.ro

Depopularea Europei Centrale: Corupția, sărăcia și schimbarea modelului economic accelerează plecările din…

Depopularea Europei Centrale: Corupția, sărăcia și schimbarea modelului economic accelerează plecările din România, Bulgaria, Polonia și statele baltice

De la prăbușirea comunismului, România a pierdut 1/6 din populație, Bulgaria 1/5. Lituania 1/4, Letonia 1/3, scrie publicația poloneză RZECZPOSPOLITA într-o analiză preluată de Rador. Polonia a trecut printr-o experiență asemănătoare, dar acum mai bine de zece ani. Imediat după intrarea în Comunitate, din Polonia au plecat mai bine de un milion de polonezi în Marea Britanie, Irlanda și Suedia.

După trei ani însă, valul de plecări din Polonia a scăzut mult, iar mai târziu locul liber a fost ocupat de muncitori ucraineni. De aceea, așa cum reiese din cele mai recente sondaje ale Eurostat, populația Poloniei a rămas cam la același nivel ca în 1989: 38 milioane.

Alta este situația cu alte câteva țări ale Europei Centrale. Așa cum au comunicat statisticienii luxemburghezi, Lituania este în continuare țara Uniunii care pierde cel mai rapid populația, iar imediat după ea sunt Croația, Letonia, Bulgaria și România. Situația aceasta este deosebit de îngrijorătoare nu numai la scara continentului, dar și la scară globală, căci, așa cum calculează la rândul său ONU, aceleași țări deschid lista globală a statelor cu cel mai prost bilanț demografic. Mai mult, în timpurile moderne nu s-a întâmplat ca, în afara perioadelor de războaie și epidemii, să se ajungă la o asemenea prăbușire a numărului populației.

„Situația este foarte îngrijorătoare. În Lituania aproape că au dispărut deja 2000 de sate, închidem filiale ale universităților, nu avem oameni de muncă” – spune pentru „Rz” Sarmine Mikulioniene, directoare a Centrului Lituanian de Cercetări Sociale din Vilnius.

De ce se termină lumea pe care o cunoaștem?

Și într-adevăr, dacă în momentul dezmembrării URSS în Lituania locuiau 3,7 milioane de locuitori, astăzi sunt cu un sfert mai puțini. Regiuni întregi se transformă în pajiști, densitatea populației a scăzut deja la 44 persoane pe km pătrat, de trei ori mai puțin decât în Polonia. Și mai rău este în Letonia (35 pers./km pătrat) și în Estonia (29 pers./km pătrat).

„Acesta este rezultatul în primul rând al emigrației după anul 2004. De atunci pleacă în primul rând tinerii. Societatea îmbătrânește rapid. Dacă situația va continua, sistemul nostru de pensii se va prăbuși, pentru că vor fi tot mai puține persoane care pot finanța pensiile seniorilor” – spune îngrijorată Mikulioniene.

În ce măsură aceasta este consecința colaterală a extinderii Uniunii? În anul 2004, Comunitatea a primit relativ cele mai sărace țări în istoria sa. Pentru a evita șocul economic și social, cancelarul Gerhard Schröder a propus atunci o perioadă de tranziție de șapte ani, mai înainte de a fi deschisă piața muncii în statele vechi ale Uniunii pentru cetățenii din noile state membre. Dar la inițiativa lui Tony Blair, Marea Britanie, iar după ea Irlanda, Suedia și alte țări au început imediat să anuleze restricțiile. Au făcut presiuni în acest sens și autoritățile Poloniei și ale altor state din regiunea noastră, văzând poate greșit numai interesul lor.

„Acesta a devenit catalizatorul imigrației masive, dar cauza ei stă în altă parte. Ne întrebăm, de ce tinerii lituanieni nu văd în continuare perspective în propria lor țară” – subliniază Mikulioniene.

Problema aceasta se întâlnește și în Balcani

„Toți, care pot, vor să plece. Nu cred că poate fi învins sistemul de corupție” – spune pentru „Rz” Monica Lupu, o tânără informaticiană care locuiește în București și se pregătește să plece la lucru în Olanda. De la căderea comunismului România a pierdut 3,5 milioane de locuitori și nu sunt semnale că acest val ar scădea.

Maarten van Ham, expert la Institutul Tehnologic din Delft, coautor al analizelor privind problemele demografice ale Lituaniei, subliniază în discuția cu „Rz” că motivele imigrației în masă sunt mult mai multe decât integrarea în Uniune.

„În perioada Uniunii Sovietice au fost încercări conștiente de a menține o populație numeroasă la sate, pentru că Lituania trebuia să producă în perioada aceea alimente pentru întreaga țară. În condițiile capitaliste, acest sistem nu mai avea deja sens, căci în afara orașelor Vilnius, Kovno și Klajpeda era greu de găsit un loc de muncă și oamenii au început să emigreze. Și mulți din ei au decis să plece peste graniță” – explică.

Și într-adevăr, țări care nu au intrat în Uniune, ca Ucraina și Belarus, cunosc din cauza emigrației o scădere demografică dureroasă. Problema este că integrarea trebuia să asigure o asemenea dezvoltare economică rapidă, încât oamenii să nu mai vrea să plece din țara lor. Crizele financiare dureroase, prin care au trecut între altele Lituania și România, au făcut însă ca acest lucru să nu se realizeze.

„Acesta este un cerc din care este tot mai greu de ieșit, întrucât plecarea tinerilor face să se nască tot mai puțini copii. Situația aceasta adâncește și mai mult colapsul demografic prin care trece Lituania. Intrarea țării în zona euro nu a oprit acest proces” – spune Mikulioniene.

Unele țări ale Europei Centrale, ca Cehia, au reușit însă să evite această capcană, deoarece au realizat la timp un nivel de dezvoltare suficient, pentru a rămâne populația pe loc.

„În Suedia am trecut prin această situație la începutul secolului XX. Atunci, 1/3 din societatea noastră a plecat în America, dar acest lucru a dus la creșterea costului muncii în țară și imigranții suedezi au început să se întoarcă. La fel va fi și în țările Europei Centrale. Deocamdată, emigrația este oricum avantajoasă pentru aceste țări, rezolvând problema șomajului și dând posibilitatea unor transferuri importante de fonduri” – spune pentru „Rz” prof. Pieter Belevander, specialist în problemele imigrației la Universitatea din Malmö

Cu toată situația economică foarte bună a Poloniei, încă nu are loc o întoarcere în masă a imigranților. Cu atât mai greu este să așteptăm acest lucru în România și chiar în Lituania.

În țările baltice a început din această cauză o adevărată luptă cu timpul. “Reducerea numărului populației slăbește securitatea noastră și de această situație poate profita Rusia. Se simte o oarecare nervozitate: recent a izbucnit o dezbatere, dacă trebuie permisă activitatea corporației taximetriștilor, înregistrată în Rusia, care culege multe date despre clienții ei. Are loc de asemenea o dispută, dacă trebuie să primim imigranți din Ucraina, din care mulți vorbesc rusa” – explică Mikulioniene.

Cele mai recente date ale revistei de la bordul “Aeroflotului” sunt pline cu reclame ale unor imobile luxoase din Letonia – la Riga și Iurmala. Numai ofertele în Soci sunt mai multe. Acesta este unul din multele semnale că Moscova nu a uitat de vechile sale posesiuni.

Traducerea Rador: Maria Stanciu

Foto: Pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Monica Lupu, o tanara, cel mai probabil mileniala din Ardeal, care n-a avut de 4 generatii nicio tangenta cu coruptia dar ca orice roman care, in afara de o carte de colorat, a mai scris 2 carti si n-a citit niciuna, le stie pe toate….

    • …dar infinit mai puține decât un trol penal ca asistat, cel mai probabil bilenial, el, trolul, care are tangențe cu coruptia cât pentru 14 generații și care, pesemne, a citit foarte multe cărți de colorat, dintr-acelea de care vorbește. Deh, fiecare vorbește in limietele cunoașterii pe care o are.

    • Importanta gangavelilor lui Asistat e cea pe care le-o dati. Mare, mica sau deloc.
      Cea mai buna ar fi ultima varianta. Nebagat in seama, ce-o sa faca? o sa latre la luna 🙂
      Pe de alta parte, isi are farmecul sau specific. Daca n-ar posta, de cine am mai rade?

  2. olanda ! cred ca glumiti… , IT-stii au fugit in germania din olanda pt ca tara e scumpa rau ! mai nou germania nu primeste ingineri din europa cu studii superioare , voi nu aveti habar ce se antampla de fapt ! ( mersi Gmedia ca -mi postezi ceea ce va spun)

  3. exact ca si un cac*t de gâdea „asistat” care stie totul despre Monica Lupu, desi el – in toata viata mizerabila pe care a trait-o – a avut contact doar cu animalele fara stapan, deci nu prea are de unde experienta cu oamenii. cu toate astea stie, si-si da cu parerea despre generatii si coruptie.
    I s-a dat acces la net si brusc a inceput sa socializeze dar intr-o maniera deplorabila.

  4. Cei ca Asistatul ar trebui cu forta scosi din tara si trimisi la munca in UE. Sa-i vedeti atunci de ce sunt capabili, nu sa munceasca ci sa cerseasca caci doar asta fac in tara!

  5. Nu din cauza corupției a plecat lumea. Au vrut să facă (foarte mulți) bani cât mai repede. Corupția din Italia, Spania, Germania și Olanda sunt mult mai grosolane decât pișpirelil de aici – dar, repet, nimeni n-a plecat în Italia sau Spania sau Germania sau Olanda cum că în țările ălea nu există corupție, au plecat fiindcă au vrut să facă mai mulți bani într-un timp scurt, sclăvăgind, făcând niște calcule prin conversia valutară, numai ca pe urmă să se aștepte de la restul din țară să se uite în gura unor culegători de căpșune sau ștergători de funduri bătrâne prin azile, să ne spună cum e cu „democrația” și „buna guvernare” (ha ha ha).

    Nimeni nu pleacă fiindcă „e corupție”, au plecat fiindcă „vreau bani mulți”.

    • Unii pleaca pentru bani, altii pleaca din cauza coruptiei, altii pleaca din cauza felului de a fi al multora de linga ei (conservator, primitiv, necivilizat). Unii vor reusi in alta parte, altii nu. Unii vor fi dezamagiti cind vor constata ca sint manelisti peste tot, altii cind vor constata ca au nimerit intr-un stat politienesc, altii vor fi multumiti. PSD-istii de la baza vor continua sa ignore realitatea, iar aia de virf vor continua sa hotomaneasca.

    • @amicu

      N-a plecat nimeni din cauza corupției, iar dacă tu crezi asta, am o veste groaznică să-ți spun: nu exită țară incoruptibilă.
      Toți au plecat fiindcă au vrut să facă bani și să nu mai aștepte vreo dezvoltare (lentă sau rapidă) pe aici.

    • din coruptie rezulta: educatie proasta, trai josnic, presa controlata, justitie controlata, etc.
      coruptia este ca un cancer
      si din cauza banilor pleaca oamenii dar asta este tot rezultatul coruptiei

  6. Inainte de a face vreun comentariu la continut trebuie sa lamurim un pic treaba cu „imigranti”. Onorat traducator (sau poate ca-i vina autorilor), cei care migreaza sint „emigranti” pentru tara din care pleaca si „imigranti” pentru tara in care se duc. Hai ca nu-i chiar asa de greu.