G4Media.ro

Depozit de deșeuri pe un teren de 24 hectare, cu o capacitate…

Sursa foto: G4Media.ro

Depozit de deșeuri pe un teren de 24 hectare, cu o capacitate de 3 milioane de tone, aprobat pe un teren lângă București / Locuitorii din zonă, revoltați: „Practic nu vom avea unde să ne creştem copiii” / Ce spune primarul Sectorului 4

Consiliului Judeţean Ilfov intenţionează să facă în sudul Bucureştiului un depozit de deşeuri de 24 ha cu o capacitate de 3 milioane de tone şi o durată de viaţă de 25 de ani. Demersul i-a pus pe jar pe locuitorii comunelor ilfovene Vidra, Berceni, Popeşti-Leordeni, Jilava, dar şi pe cei din Sectorul 4.

Într-o şedinţă ordinară care a avut loc de curând, Consiliului Judeţean Ilfov a hotărât că în localitatea Vidra (Ilfov), pe un teren de 24 de hectare care se află în proximitatea singurei gropi de gunoi active a Bucureştiului – Ecosud, va construi un alt depozit de deşeuri. Acesta ar urma să aibă o durată de viaţă de 25 de ani şi o capacitate de 3 milioane de tone. În perioada următoare ar urma să fie demarată procedura de expropriere.

Faptul că noul depozit de deşeuri va fi construit la o distanţă de aproximativ 800 de metri faţă de casele oamenilor îi revoltă pe cei mai mulţi dintre ei.

„Respirăm hidrogen sulfurat şi toate gazele de groapă şi vom avea două gropi într-o singură localitate. Practic nu vom avea unde să ne creştem copiii. Aici nu vom avea parte de nimic altceva, decât de poluare”, a declarat pentru G4Media.ro, Adrian Velicescu, un locuitor al comunei Berceni.

„În proiectul noii gropi de gunoi se precizează clar că trebuie o zonă de protecţie sanitară de o mie de metri, deci în jurul ei la o mie de metri nu are voie nimeni să locuiască pentru că este periculoasă. Se precizează cuvântul «levigat», se precizează că vor fi depozite mii de tone”, a declarat pentru G4Media.ro, Vasile Diaconu, vicepreşedinte al Asociaţiei Grup de Acţiune Locală Berceni.

Oamenii spun că de când au auzit de vestea construirii noului depozit de deşeuri au trimis 150 de sesizări catre Primăria Capitalei, Consiliul Judeţean Ilfov şi Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Ilfov pentru a-şi exprima nemulţumirea, însă până acum, Consiliul Judeţean nu a oferit nimănui niciun număr de inregistrare, în timp ce celelalte două instituţii au trimis tuturor.

Specialiştii în deşeuri consultaţi de G4Media.ro sunt de părere că în situaţia expusă trebuie găsită o cale de mijloc.

„Ne dorim pe de o parte să avem depozite de deşeuri într-un loc accesibil pentru că nu vrei să traversezi cu mii de camioane sute de km, pe de altă parte, bineînţeles, nu ne dorim să fie lângă casele oamenilor pentru că pot să apară tot felul de neplăceri, inclusiv din tranzitul şi traficul de pe căile de acces. Trebuie găsit un echilibru care să fie utilizabil şi să împace şi eventualele disconforturi. Există reglementări care spun la ce distanţă minimă faţă de case trebuie să fie un astfel de obiectiv. Pe de altă parte, dacă îl ducem foarte departe, asta înseamnă cantităţi deplasate pe distanţe mai lungi, înseamnă mai mult consum de motorină, mai multe emisii, mai multă gălăgie, mai multe costuri. De aceea spun că trebuie găsit un echilibru”, a declarat pentru G4Media.ro, Raul Pop, specialist în deşeuri, fost secretar de stat în Ministerul Mediului.

Deşi le-am cerut în repetate rânduri un punct de vedere, până la publicarea acestui articol, reprezentanţii Consiliului Judeţean Ilfov nu ne-au oferit niciun răspuns. Îl vom publica în măsura în care îl vom primi.

Imagini cu locul unde urmează să fie construit depozitul de deșeuri:

În 2021, Consiliul Județean Ilfov intenţiona să facă un depozit de deşeuri la Ciorogârla (Ilfov), dar a renunțat la idee după ce localnicii s-au opus. G4Media.ro a scris în exclusivitate despre cum Consiliul Județean Ilfov condus de liberalul Hubert Thuma, voia să cumpere de la antrenorul de fotbal Cosmin Olăroiu și soția acestuia două terenuri agricole de 87.000 mp pe care le-a evaluat la 1.390.400 euro (16 euro/mp). Acestea erau situate pe raza localității Ciorogârla, în apropierea Autostrăzii A1, pe sensul București-Pitești, cu acces de la nodul rutier situat la km 22-23.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. România nu e o țară în care să crești copii. E o țară în care muncești, faci shopping european, eventual comiți infracțiuni în cârdășie cu statul. Creșteți-vă copiii în altă țară.

  2. Poate ca ar fi trebuit sa detaliati putin si sa explicati si despre ce depozit de deseuri este vorba. Daca este unul ecologic este foarte posibil sa nu fie afectate zonele apropiate.

  3. Aceasta decizie e dovada clara a faptului că toți tinerii români nu trebuie să rămână în România.
    In Sudul Bucureștiului s-a construit cel mai mult în ultimii 10 ani. Aici s-au mutat foarte mulți tineri care acum au copii.
    Tu aici vi și construiești groapă de gunoi?!?

    Felicitări Băluță!!!

    Felicitări tuturor celor ce și-au încasat comisioane pe seama copiilor din Sudul Bucureștiului, cei mai mulți azi din tot Bucureștiul.

    In Nordul Bucureștiului e furată o pădure pt pensionarii speciali, iar in Sudul Bucureștiul se face o groapă de gunoi pt copii.
    Cum ar fi fost că pt acești copii sa se facă o pădure noua de 100 ha, cum?!?

    Daca cineva chiar crede că așa ceva trece neobservat și nu va avea urmări, se înșeală amarnic.

    In România omul nu contează, doar „specialul”.
    E cazul sa trăiască specialii cu sirienii și vitnamezii aici și gata.

  4. partidul stabilității și prosperității își plantează semințele …

  5. Își cumpără apartamente ieftine în g.h.etourile construite de interlopi pe câmpurile din jurul orașelor mari, apoi se vaită că apar gropi de g.uno.i lângă.
    Marile orașe au nevoie de gropi de g.uno.i.

    La fel ca ăia de la Greenfield, au cumpărat în câmp, apoi au descoperit că nu au drum și e departe.

    • E strict problema celor care cumpără mizerii. Nu poți să fii în câmp și în oraș în același timp.

    • În sfârșit o decizie utilă a USL-ului.

    • Trebuie să gândești mult când cumperi un bun de folosință îndelungată, cum e un apartament : transport public în primul rând (singurul viabil în București e metroul), grădinițe, școli, parcuri, magazine, timpul până la serviciu, vecini direcți, vecinătăți (poluare, zgomot, de exemplu nu lângă aeroport, fabrică, etc), terenuri în apropiere libere și regimul lor urbanistic, etc.
      Chiar dacă nu ar fi gunoi, respectivele blocuri sunt ghetouri, nu au nimic din ceea ce înseamnă a locui în anul 2023.