G4Media.ro

Depressa, localitatea din Italia al cărui nume înseamnă depresie: Nu e conectată…

Sursa foto: comune.tricase.le.it / google maps

Depressa, localitatea din Italia al cărui nume înseamnă depresie: Nu e conectată la internet și telefoanele mobile nu funcționează / Deși au mai rămas 1.500 de locuitori, aceștia nu vor antenă 5G

„Fără semnal nu poți trăi”, spune Alessandro Errico, managerul Sweet Cafè, singurul bar din Depressa, un mică localitate din Tricase, în provincia Lecce, din ”tocul” peninsulei, relatează Corriere della Sera.

Neplăcerile micii comunități din Depressa, cu cei 1.500 de locuitori, au fost constatate personal de către deputatul de Salento Andrea Caroppo, care a semnat o întrebare guvernului.

„De luni de zile, cetățenii din Depressa sunt nevoiți să iasă în stradă, să urce pe terasă sau să meargă în grădină pentru a efectua un simplu apel telefonic din cauza absenței semnalului care izolează întreaga comunitate, provocând probleme considerabile pentru studenți, lucrători și întreprinderi”, spune parlamentarul.

Plângerile vin din toate părțile.

Chiar și regizorul de film Edoardo Winspeare, al cărui castel, care a devenit reședința de vară a numeroase personalități din casele regale ale Europei, inclusiv a suveranilor Belgiei, se află în inima orașului vechi, se plânge.

”Este într-adevăr un inconvenient pentru comunitate, deși nu îl consider cel mai mare rău, dar cu siguranță că a trăi și a lucra fără conexiune la internet sau a avea dificultăți în a da un telefon nu este posibil în zilele noastre”, comentează regizorul de origine austriacă, dar crescut în Salento.

Paranteză: regizorul al cărui părinți Riccardo Winspeare Guicciardi și Elisabetta de Liechtenstein, descind dintr-o veche familie originară din Yorkshire, transplantată în Regatul Napoli, a crescut în Depressa și s-a mutat la Florența pentru a studia, mutându-se ulterior la New York pentru a studia fotografia și apoi la München, unde a absolvit regia.

Și-a făcut debutul pe marele ecran cu filmele Pizzicata (1996), Sangue vivo (2002), Il miracolo și documentarul Sotto il Celio Azzurro (2010).

Depressa sa este manifestul crizei demografice care afectează întreaga zonă. Este un fenomen trist al unui teritoriu de frontieră care a reușit să flancheze economia agricolă cu cea manufacturieră, din care s-a hrănit până la sosirea pe piețele internaționale a unor țări emergente capabile să învingă concurența datorită costurilor de producție reduse.

„Tinerii pleacă, întreprinderile se închid și zona devine tot mai puțin atractivă pentru cei care trebuie să investească, deci poate și pentru companiile de telefonie”, motivează Edoardo Winspeare. Și argumentează: „În Depressa existau trei baruri, două magazine alimentare și un restaurant. Acum a mai rămas doar un singur bar”. Este vorba de Sweet Café, de pe centrală Via Brenta, pentru care viața este grea. Foarte grea.

”Ne păstrăm speranța că lucrurile se vor schimba în curând”, explică managerul Alessandro Errico,, sperând că în viitor se va putea face o plată cu un bancomat fără riscul de dispariție a conexiunii.

”Clienții trebuie să se ridice de la masă și să iasă în stradă în timp ce mănâncă, pentru a răspunde la un apel telefonic. Acest lucru nu este acceptabil, nu este normal. Ca să nu mai vorbim de inconvenientul de a trimite datele fiscale de fiecare dată când se închide casa de marcat. Tehnicianul care vine la fiecare șase luni pentru a face verificarea găsește o cantitate imensă de date blocate pe care sistemul ar fi trebuit să le transfere automat către Agenția Fiscală. Totul din cauza lipsei de conexiune”, explică el.

Pe scurt, în timp ce restul lumii călătorește rapid pe autostrăzile informatice, o bucată din Salento, de asemenea foarte iubită de turiști și dornică să conteze din nou în industria haute couture, înaintează cu pași lenți pe drumul de catâri care îi este permis.

”De fapt, avem deja soluția, pentru că operatorul de telefonie care a câștigat licitația a cerut municipalității disponibilitatea zonelor în care să amplaseze antenele 5G, dar sunt sigur că vor exista probleme, deoarece locuitorii nu doresc aceste instalații”, explică primarul din Tricase, de care ține Depressa, Antonio De Donno.

”Va fi povestea obișnuită, cu proteste”, insistă primarul. ”Nu vor face decât să se piardă timp și bani. Dacă vrem ca telefoanele mobile să funcționeze și ca internetul să fie accesibil fără probleme, trebuie să acceptăm antenele. Dacă nu, declinul demografic care ne-a făcut să pierdem o mie de locuitori într-un deceniu va continua”, adaugă Antonio De Donno.

El spune că Dior, cunoscută casă de modă de lux, a anunțat intenția extinderea unei fabrici aflată aici, însă nu se poate, deocamdată, în actualele condiții.

”Antreprenorul Antonio Filograna Sergio și a Mariei Grazia Chiuri, directorul de creație al casei Dior, pariază pe teritoriul nostru pentru a crea hub-ul de lux care are deja trei sute de angajați. Pe scurt, oportunitățile de dezvoltare semnificativă par a fi chiar după colț”, spune primarul.

Poate că există speranța de a-i vedea pe tineri insuflând un suflu nou în economie. Rămâne de văzut dacă va fi doar o chestiune de câteva linii în plus pe telefonul mobil, concluzionează jurnaliștii italieni.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...