Deputat USR: PSD și PNL s-au opus înființării DNA-ului Pădurilor în Comisia pentru constituționalitate din Camera Deputaților/ Bravo băieți, ați învins viitorul generațiilor viitoare!
Deputatul USR, Mihai Badea, acuză PSD și PNL că s-au opus, miercuri, în Comisia pentru constituționalitate, înființării DNA-ului pădurilor, o lege propusă de USR dar care a picat în septembrie 2020 la Curtea Constituțională. Badea susține că parlamentarii PSD și PNL au votat împotriva remedierii problemelor procedurale semnalate de CCR, astfel încât legea privind înființarea DNA-ului pădurilor să poată fi adoptată.
Redăm mai jos integral postarea deputatului USR Mihai Badea
”Secție pentru magistrați da, pentru furtul de lemne ba. Așa s-ar putea rezuma ședința de astăzi a Comisiei pentru constituționalitate din Camera Deputaților.
Unul dintre marile succese ale USR din legislatura 2016-2010 a fost adoptarea proiectului de lege pentru înființarea unei structuri de parchet specializate în investigarea infracțiunilor de mediu, promovată în spațiul public sub denumirea de “DNA-ul Pădurilor”. După toate chinurile facerii, care s-au încheiat cu votul favorabil al ambelor Camere din Parlament, însuși guvernul PNL ne-a contestat propunerea legislativă la Curtea Constituțională, care abia aștepta ocazia să găsească vreun nod în papură ca să ne dea în cap.
Și exact așa s-a întâmplat. CCR ne-a trântit inițiativa pentru un motiv de 2 lei și care nici măcar nu ținea de noi, respectiv că Parlamentul n-a cerut Guvernului fișa financiară. Dacă s-ar fi solicitat, explică CCR, totul ar fi fost în regulă, chiar și dacă Guvernul n-ar fi transmis-o. Deci pretexte, chichițe de procedură, nimic de substanță, totul ca să blocheze un demers îndreptat împotriva hoților care ne taie pădurile, a mafioților care ard deșeuri toxice și a băieților deștepți care ne distrug parcurile naturale cu microhidrocentralele lor.
Am propus să remediem pretinsa lipsă invocată de CCR, mai ales că plenul n-a fost de acord cu respingerea data trecută. Ne puteam adresa Guvernului pentru a obține fișa financiară respectivă, dar tot PNL s-a opus și de această dată, iar scorul a fost 4-4, insuficient pentru ca propunerea mea să treacă. De la PSD era un singur deputat cam dezorientat, care a primit o atenționare verbală dinspre PNL să voteze împotrivă „că altfel vor fi probleme la Guvern”.
Bravo băieți, ați învins viitorul generațiilor viitoare!”
Context
Pe 16 iunie 2020, Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, propunerea legislativă a USR privind înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM), supranumită ”DNA-ul pădurilor”.
Potrivit legii:
- Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu se înființează, în cadrul Parchetului general, ca structură specializată în combaterea infracțiunilor împotriva mediului înconjurător și își exercită atribuțiile pe întreg teritoriul României.
- DIIM va fi condusă de un procuror-șef, iar în cadrul ei vor lucra un număr maxim de 295 de procurori, dar nu mai puţin de 10; 290 de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară, nu mai puţin 25 de posturi ocupate prin detaşare sau concurs, după caz; 40 de specialişti – nu mai puţin de cinci şi 270 de angajaţi – personal auxiliar de specialitate, economic şi administrativ, dar nu mai puţin de 25 de posturi.
- Șefull DIIM urmează să fie numit la fel ca procurorul general al României și procurorii-șefi ai DNA și DIICOT: prin decret semnat de președintele României, la propunerea ministrului Justiției și cu avizul Secției pentru procurori a CSM.
- Practic, noua unitate de parchet este o structură creată pe modelul DNA şi DIICOT, care să preia competenţa de soluţionare a tuturor infracţiunilor de mediu prevăzute în Codul Penal şi în legislaţia specială din domeniu și a cărei activitate va fi prezentată Parlamentului, periodic, prin rapoarte.
A fost adoptat un amendament care prevede constituirea anuală a unui depozit în valoare de „cel puţin un milion de lei pentru acţiuni privind organizarea şi constatarea infracţiunilor”. Fondul va fi la dispoziţia procurorului-şef al DIIM, iar modul de gestionare şi utilizare se va stabili prin ordin al acestuia.
USR amintește că, anual, dispar peste 20 milioane de metri cubi de lemn din țara noastră, volumul de lemn recoltat fără acte din păduri s-a dublat între 2014 și 2018, dar numărul dosarelor penale legate de aceste infracțiuni trimise în instanță s-a redus cu aproape 50% între 2016 și 2019.
Propunerea legislativă a fost depusă în data de 9 martie 2020 în Parlament și a fost inițiată de parlamentarii USR din Comisiile pentru Mediu și Juridice: Stelian Ion, Silviu Dehelean, Daniel Popescu, Cornel Zainea, George Dircă, Mihai Goțiu și Allen Coliban.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
22 comentarii