G4Media.ro

UPDATE Deputata USR Cristina Prună vrea să amâne obligativitatea pentru instalarea de…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE Deputata USR Cristina Prună vrea să amâne obligativitatea pentru instalarea de repartitoare pentru clienții sistemelor de încălzire centralizată/ Legea a fost adoptată

Deputata USR Cristina Prună a propus marți în Camera Deputaților un amendament la legea care impune obligativitatea instalării de repartitoare pentru clienții sistemelor de încălzire centralizată. Legea urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022, iar Prună a cerut amânarea cu un an.

UPDATE Ora 13:22

Camera Deputaţilor a decis, luni, amânarea cu un an, până la 31 decembrie 2022, a obligativităţii montării repartitoarelor în apartamente pentru individualizarea consumurilor de energie

Deputaţii au adoptat în acest sens proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.184/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr.121/2014 privind eficienţa energetică, cu amendamente.

S-au înregistrat 264 voturi ‘pentru’, 25 ‘împotrivă’ şi 4 abţineri.

știrea inițială

Motivul amânării este cei care nu și-au montat repartitoare până la data de 1 ianuarie ar trebui să plătească amenzi între 500 și 1000 de lei.

Obligativitatea montării contoarelor de căldură la nivelul fiecărui apartament, până la sfârşitul lunii decembrie 2021, este prevăzută de Legea nr. 196/2021.

Votul final pentru această propunere va fi dat tot marți în plenul Camerei Deputaților, care este decizională.

Legea vizează doar locuințele și sediile racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, nu şi cele încălzite cu ajutorul centralelor de apartament. (Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

59 comentarii

  1. Repartitoare pentru ce, la apă rece? Prima dată oferă și după aceea să ai pretenții.

    • Pentru cei care ,,trec cu vederea”!
      Serviciul de termoficare ESTE PLĂTIT!
      PENTRU CE REPARTITOARE????

    • Repartitoarele sunt pt ca cei ce vor 19 grade sa nu plateasca caldura celor ce vor 27 de grade. Fara repartitoare, eu stau cu geamul deschis si caloriferele la maxim

  2. Corect ar fi sa oferi servicii de termoficare de calitate si dupa aceea sa ceri si contorizare!
    Altfel, e doar o alta cale de a dirija bani spre firme de casa ale unora sau altora, fara un efect notabil asupta bugetului locuitorului „contorizat”
    Si daca tot este sa se „contorizeze” consumul de agent termic, oate ar fi sanatos ca asta sa fie factut de cei de la furnizorul de energie termica, in a caror fisa de post sa figueze, pe langa montarea si service-ul acestor echipamente, si citirea lor de la distanta! Nu de alta dar nu-mi convine sa achit inca 15 – 20 de lei pentru unul care nu face decat sa citeasca contoare!

  3. Aceasta lege este cea mai mare tampenie in domeniu, pentru ca noi avem centrale de cartier unde randamentul este foarte scazut. Repartitoarele sunt utile in cazul centralelor de bloc/scara unde randamentul este mult mai ridicat, pentru a realiza un feedback real al nevoii de energie. Cand agentul termic este incalzit cu combustibili fosili(nu crematorii de deseuri performante) si retelele se intind pe zeci de kilometri chiar nu face nicio diferenta in materie de consum, pentru ca apa la retur este rece(in multe cazuri nu are 40 grade la livrare) si nu se face economie. In schimb au de castigat firme de securici care monteaza repartitoare la suprapret si calculeaza in fiecare luna pe costuri ridicol de mari facturile pentru Radet(ca Radet nu e in stare sa faca niste exceluri care sa faca asta). Cam aceeasi problema si cu centralele de apartament.. niste profitori care nu stiu cum sa mai tina proptit mortul fardat care este Termoenergetica &Radet

  4. Cel mai adevărat repartitor ar fi sa fie montat senzorul în interiorul caloriferului, să măsoare temperatura din apă, nu din exterior !
    Altfel este JAF la drumul mare !

    • Trebuie sa masoare diferenta intre calorifer si temperatura din casa.
      Daca tu stai cu geamurile deschise vei raci imediat apa din calorifer si implicit vei consuma mai mult. Banuiesc ca nu faci asta cand ai centrala de apartament?

    • Ar fi un calcul mai exact, dar o solutie tehnica mult mai complicata si mai costisitoare. Nu cred ca marimea erorii ar justifica cheltuiala suplimentara.

      Ca sa ne intelegem: e vorba de repartizarea costurilor intre proprietari, valoarea facturii pentru tot imobilul ar fi aceeasi indiferent daca repartitoarele folosesc temperatura apei din calorifer, temperatura masurata pe calorifer sau nu ar exista repartitoare deloc! Nu incurcam lucrurile, da?

    • O mare făcătură menită să umple buzunarele anumitor firme …Oare cine le deține din umbra? O lege proasta…Pai daca un bloc are contor de la RADET la intrare și tot ce consuma plătește de ce mai trebuie repartitoare???Asta va face că pensionarii sa se încălzească la aragaz că pe vremuri consumul de gaze va creste va apărea condensul și igrasia în pereți!!!Asta vreți???Sau aveți alte interese domnilor guvernanți???

    • @Dumitru C: pentru ca nu consuma toti la fel!

      N-ati vrea, conform ideii dumneavoastra, sa plateasca si toate imobilele la fel, odata ce putem contoriza ceea ce ieste din CET-uri? De ce nu?! 😆

    • @sanitar,

      Blocurile deja au repartitoare la intrare pe apa calda si rece. De ce sa pui si individuale daca asociatia nu doreste? Este o alta metoda de a fura! Lumea o sa le dea in cap

    • @ Ion: uite, eu stau într-un bloc izolat și fără probleme.
      Cam în fiecare iarnă țin geamurile deschise măcar două ore pe zi, că se face prea cald în casă, eu nefiind deloc friguros încep să transpir pe la 20 de grade.
      Nu mai bine dau caloriferele mai încet, plătesc mai puțin și nu arunc nici căldura pe geam?
      Momentan n-am opțiunea asta.

    • @Ion: pentru ca pentru fiecare unitate locativa independenta sa se plateasca cat mai aproape de cat se consuma.

      Dar tie iti place sa fii ceea ce se cheama „pasager clandestin” si de aceea nu ti se pare in firea lucrurilor.

    • @sanitaru’ priceput la toate, căldură cum o plătești atunci, tot la numărul de persoane? Fie ca este unul sau zece în apartament, căldură este aceeași. Ce te faci dacă în apartament nu locuiește nimeni, ce se întâmplă? Plătește ca toți ceilalți?

    • Atunci cand, Gogule?

  5. Asta-i dubioasa care vrea sa sece Jiul in parcul national. Mai toxica decat 100 de PSD-isti la un loc.

    • Tu ai citit articolul si ai ajuns la concluzia asta sau ai vazut USR si ai injurat default?

    • Astia in.jura USR numai ca e USR. Vai de capu lor. Va meritati soarta. Abia astept sa ajunga Simion presedinte si te miri ce gh.er-toi tot de pe la AUR prim ministru. Atunci sa va vad fratilor. Se inchide poarta la sparanghel, la spalat mosi prin toate vaga.une.le. Veselie, nu asa.

    • Doamna Ceausescu, ati inteles despre ce e vorba ca atunci cand citeati cartea de chimie

    • Pai usr se opune la tot by default. Nimic nu va convine, toate va put, toți sunt puși pe furat, doar voi nu, toți sunt prosti, mai puțin voi, toți sunt trădători, doar voi sunteți patrioti! Păzea ca vomit!!!

  6. Masura socialista, sa plateasca toti la gramada, nu cat consuma, asta si Nasui au doar idei p.op.ul.iste, gen Taxe zero. Nu e nimic de drepta in gandirea Prunei, doar oengisme.

  7. Pentru deștepții sufletului.Repartitoarele au rolul de a stabili exact cât consumă fiecare locatar din bloc unde factura este pe tot blocul și este defalcată pe apartamente în funcție de suprafață locuinței ori cu repartitoare cine vrea să plătească mai puțin reduce din repartitor consumul de căldură sau dacă pleacă în concediu închide complet căldura și așa se reduce factura.

    • Exact asta nu fac. Ele doar estimeaza un consum, rezulta o cota parte din factura asociatiei per apartament. Mai indirect e greu sa masori.

  8. Repartitoarele, desi presupun un anumit cost de achizitionare si exploatare, conduc la o impartire cat mai echitabila (solutia perfecta nu exista!) intre proprietarii apartamentelor a costurilor ce corespund facturilor emise de catre furnizorii de agent termic si apa calda/rece.

    Dna Pruna spune sa amanam atingerea unei situatii cat mai echitabile pentru ca … cei delasatori nu s-au conformat pana in prezent!

    Ne-am pierdut mintile!? Ii penalizam pe cei corecti (care isi doresc echitate) ca sa ii favorizam pe delasatori (care isi doresc avantajele pasagerilor clandestini)!? Dna Pruna asta e fix vechea politica PSD!!! Dumneavoastra de la ce partid ziceti ca sunteti!? 💡

    • Redactia, ce aveti cu cuvantul „popu.lis.m” de il cenzurati?!

      Voiam sa scriu la final si „Dna Pruna, atat pop.uli.sm ne emotioneaza!” si filtrele voastre resping comentariile care contin cuvantul acesta. Care-i logica?! Bozeee….

    • Contine p.u.l.i , respinge filtrul.

    • @mario3: iref.uta.bil ai dreptate! Merci! 🙂

    • Clar ai o firma ce montează repartitoare. Tot faci calcule pe aici și iei lumea la mișto. Îți repet ce scrie in articol, că poate știi sa calculezi debite și atât ( asta înseamnă analfabet funcțional) , doar s-a amânat implementarea acestei legi aberante. De ce aberante? Pai îți zic eu, in primul rand a generat creșterea artificială a costurilor de instalare și a prețurilor repartitoarele dând un interval așa de scurt, nici 6 luni, din care 1 luna jumate cu apă deja în calorifere, in care să îți pui repartitoare sau primești o amendă enorma. Plus inca 2-3 luni după in care la fel nu poți face nimic. Da,tu sanitarile, ai crezut că devii și tu un mic milionar ,ai cumpărat și ai inceput sa vinzi la suprapreț dar ți-ai luat țeapă. Alta aberație este sa impui unui proprietar să cheltuie in plus pentru a plăti aceeași factură, că da, mintea ta plina de debite a uitat că eu care consum la fel plătesc în plus pentru un serviciu deja achitat. Știu e greu cu matematica daca nu are a face cu debite. Alta aberație a legii este aceasta amenda. Adică sunt amendat pentru că am platit o factura dar nu am platit cum vrea altcineva să plătesc. Aici cred că te-au luat transpirațiile că nu mai înțelegi nimic. Ți-aș mai spune cât de aberantă este legea, ți-aș explica și cum devine inechitabil să plătesc eu căldură în plus că sa nu îmi apară igrasie că tu chetros ce ești închizi complet căldura când pleci de acasă.

    • @Mircea: nu sunt in domeniu, doar n-am chiulit la orele de Fizica din liceu.
      Ah, da: si sunt si zgarcit! 💡 🙂

    • @Mircea
      Debitezi prostii
      Cu ajutorul repartitorului cel ce consuma mai mult plateste mai mult. Tu vrei sa ai 25 de grade si sa platesti cat mine care vreau 19 grade. Rezultatul? O sa tin caloriferul la maxim si reglez temperatura din geamul deschis.

  9. Este o masura fundamental gresita si inacceptabila pentru cetatenii ce locuiesc la bloc , masura ce va aduce procese„ pe bada rulanta” din momentul aparitiei primei amenzi , ce distruge habitatul (unii locatari vor inchide incalzirea si partea de locatari care (cei batrini ) stau acasa vor avea costuri duble in a incalzi si peretii (tavane sau podele )comune cu apartamentele in care caldura este oprita . Diferenta de incalzire a agentului termic este diferentiata pe etaje iar apa calda nu ajunge in mod automat fierbinte la etajele superioare ce sunt nevoite a lasa„apa sa curga ” pina ea se incalzeste . In unele habitate aflate de obicei la „ capat de linie ”apa calda nu ajunge si la etajele superioare din motive ce tin de folosirea unor mijloace de transport (tevi etc )neconforme sau care au un diamentru foarte mic in comparatie cu planul initial .In unele cazuri tevile de transport dintre habitat si traseele principale de unde se ramifica distributia sunt si ele montate cu un diametru necorespunzator si care neavind nici presiunea corecta practic nu asigura fluidizarea transportului apei calde in parametrii utili . Toate aceste inarvertente ,depistate deja de multe asociatii de proprietari ,vor aduce procese de tot felul .Nimeni nu este dispus sa plateasca banii din motive ce sunt independente de decizia personala . Blocurile comuniste nu sunt facute spre a fi dotate cu astfel de contoare . Deja unele asociatii se gindesc in a angaja avocati in cazul aparitiei unor amenzi .Exista si multe asociatii nefunctionale ce nu au un comitet si un presedinte si care nu pot avea in conditiile legii un conducator fapt ce exclude posibilitatea de montare a unor astfel de contoare .Una peste alta o lege producatoare de certuri si de atacuri intre locatarii si proprietarii unui habitat .

    • Vor si si Asociatii care vor respinge in sedinta comuna montarea unor astfel de contoare si atunci automat se va ajunge in instanta sau vor fi Asociatii care nu au conducere nimeni dintre proprietari nedorind a ocupa vreo functie in cadrul Asociatiei si care nu vor putea pune in practica aceasta lege .Procese peste procese si certuri peste certuri vor aparea in cadrul unui Asociatii.Experienta unor astfel de habitaturi ce deja au montate astfel de aparartura este negativa . Platesc la fel de mult dar consuma infinit mai putin .

    • Vorbim din ce am auzit prin troleibuzul 66?!

      Ia faceti socoteala, care e volumul apei din coloana, intre parter si etajul 10? Lungime totala 2.5 m x 10 etaje = 25 m, diametrul coloanei = 1/2 inch. … si o sa va dea 12,6 litri, adica o galeata de apa! O galeata de apa se umple in maxim 30 sec. Dupa o galeata de apa, avantajul celui de la parter dispare. Deci, desi avantajul exista si nu este contestat, nu este atat de mare pe cat credeti. Simtul comun ne insala in multe privinte, de aceea trebuie fie sa vorbim calificat, fie sa fim mai rezervati in a postula stari de fapt.

      Bineinteles ca sistemul cu repartitoarele nu este perfect, dar duce la o impartire a cheltuielilor intre proprietari undeva mult mai aproape de valoarea corecta decat sistemul pausal. Aici cred ca suntem de acord, da?

    • Cel mai bun comentariu.
      Distributia pe verticala este o nenorocire necontorizabila mai ales cand parametrii furnizati sunt sub cei nominali pentru care a fost proiectat blocul. In cazul Romaniei discutam de 90/70 C tur/retur si de aici pornim si vedem ca RADET da 50 C, iar la etajele superioare acesti 50 C sunt 40 si cei de la jumatatea superioara fac frigul.
      Repartitorul masoara o diferenta de temperatura, aceasta este de 20 C si de la 50 la 30 si de la 35 la 15. Din experienta mea el de fapt repartizeaza o impartire a frigului si saraciei.
      In plus romanul e inventiv, pune patura pe el si nu masoara nimic si atunci sa vezi scandaluri intre ala de la 2 care sta in tricou si ala de la 8 care sta in suba si plateste dublu!
      Solutia: contorizarea individuala pe orizontala, cu tur/retur pe hol si calorimetru pentru fiecare apartament si contract de sistributie a energei termice pentru fiecare consumator. NU O VREA NIMENI PENTRU CA NU MAI E LA GRAMADA SI IN LOC DE 2.000 DE CONTRACTE TREBUIE SA AI 200.000 SI ESTI RESPONSABIL PENTRU CALITATEA SERVICIULUI SI AICI E PROBLEMA CEA MARE.

    • @Sanitarul
      Gresesti e un sistem deschis, nu inchis.
      Daca tu ai 10 C apa calda la etajul 10 ala de la parter nu o are la 50 C ci o are tot la 10 C pentru ca nu are circulatie si nu ai sistem de recirculare in bloc, sau exista pe un diametru mic, care sa pastreze apa clada. Concluzie: dai drumul la apa golesti toata reteaua de multe ori si din bloc pentru ca pompele sa simta caderea de presiune si porneasca si sa se incalzeasca apa din teava. Dureaza 10-15 min si nu sunt 12 l ci sute de litri de apa rece pe care ii vei plati ca apa calda. Pe luna mai mult de jumatate din consumul de apa calda se ducea la canal ca sa am apa calda.
      Eu stau la 7 si cand ma trezeam la 5 dimineata cam asta era procedura!

    • N-ai citit cu atentie! 🙁
      Noi doi nu ne contrazicem! Ba chiar ma aprobi. 🙂

      Prin calculul respectiv doar contestam ideea unui mare avantaj al celui de la parter fata de cel de la etajul 10, pentru momentul in care fiecare dintre ei deschide bateria chiuvetei. Diferenta nu e chiar atat de mare pe cat le zice simtul comun oamenilor. Care ii insala.

      In rest, sunt de acord cu ce zici.
      As zice si ca majoritatea proprietarilor n-ar vrea sa-si modifice instalatiile (spart ziduri, costuri cu materiale si manopera, etc) pentru a beneficia de costuri corecte. Eu estimez ca majoritatea ar prefera pausalul deranjului. 🙁

  10. Este clar pentru toata lume cum cei care locuiesc la bloc nu pot fi inclusi intr-o astfel de lege ce nu este parte a deciziei initiale atunci cind cetateanul (proprietar )a cumparat apartamentul in cauza . Pentru apartamentele ce nu sunt proprietate poti face o astfel de lege . Decizia , ce tine de modalitatea de functionare, este clar a proprietarilor care trebuie sa aiba o alternativa . Ei pot dori sau nu sa monteze aceste contoare .Daca legea merge mai departe este evident ca aceste conditii initiale au fost incalcate si ca nu poti obliga un proprietar sa isi modifice decizia asa cum vrei tu incalcind principiul proprietatii .

    • Se poate, cum se poate impune RCA-ul.
      Statul poate impune orice, si exproprierea. Asa e in socialism. In Europa nu exista capitalism.

  11. Este corect ca fiecare să plătească cât consumă. Foarte mulți proprietari au dublat-triplalt numarul de elemenți de la calorifer. Plătesc însă după suprafața locuinței. Este corect? S-a ajuns la situația jenantă ca mulți pensionari să -i ajute la plata căldurii pe mulți nesimțiți cu salarii mari.

    • legea nu face ceea ce tu zici

    • Legea face ca cei care nu consuma sa fie incalziti cu costuri mari de catre vecini de apartamente .

    • Ura de miine inchid caldura ca si asa nu o am si sa plateasca vecinii si pt mine .

    • solutia e simpla. inchidem caldura si ne mutam intr-o singura camera unde pastram caloriferul conectat cu repartitor . Doua luni de iarna sau doar zilele mai geroase rezistam .in rest ne incazesc peretii tavanul si podelele vecinii care au conectata caldura .

    • @p: nu sustin ca nu exista, dar ia da-ne un calcul cu transferul de caldura prin plafon/pardoseala intr-un bloc comunist. Hai, lasa la o parte burete si parchet, presupunem ca sunt chele.

      Mie mi-a dat ca, la o temperatura de 22 de grade la mine si 17 la vecinul de jos (ca doar n-o avea 8 grade in casa, nu?), transferul de caldura determina scaderea cu un grad la mine.

      Ceea ce nu e chiar neglijabil, dar asa este cu traiul la comun, ai unele avantaje si unele dezavantaje. Aia de la case incalzesc curtea pe toate laturile, in unele cazuri …

    • sanitarul si citi pereti comuni ai in toate camerele plus plafon si pardoseala ? refa calculul si intelegi degraba .toti cei care sunt plecati din casa , la munca sau in alte parti vor inchide caldura si totul trebuie platiot de bietii pensionari ce stau acasa .

    • Simtul comun te insala cu privire la dramatismul transferului de caldura.

      Cate grade crezi ca sunt in camere la vecinii plecati? De la ce valoare pleci cu socoteala?

  12. Problema grava e că atunci cand nu e caldura suficienta si folosesti un radiator electric sau alta sursa de caldura , acel repartitor va inregistra si acea caldura generata de tine . Deci daca nu avem calorifere calde suntem condamnati la frig , altfel platim si curentu consumat si ce inregistreaza repartitorul incorect. Acesta a fost motivul ptr care in prima faza legea nu a fost promulgată. Niste capete luminate din parlament au dus o a doua oara in actualitate si a fost promulgata automat .

  13. Mai baieti,intreb si eu: CARE ESTE UNITATEA DE MASURA LA REPARTITOR??? unitatea,asa-i?? Daca era gigacalorie,joul,era altceva. Cine naiba a auzit de „unitate”??

  14. Repartitorul e hotie romaneasca. Cunosc cateva apartamente ce n-au deschis in nicio iarna robinetul caloriferului cu repartitoare.

  15. Legea este nesimtita facuta dupa zicala „s-a intalnit hotu cu prostu”. Adica intr-un bloc unii au repartitoare de caldura si altii nu. Cel mai probabil cei care au sunt majoritari. Bun, aia cu repartitoare platesc cat rezulta citirea luna de luna, iar ceilalti platesc la pausal diferenta. Prin urmare, furnizorul de agent termic nu are nicio pierdere cata vreme isi incaseaza produsul. La fel nici Asociatia de Proprietari care este entitate juridica si se poate gospodarii dupa propriile reguli. La prima vedere cei care platesc la pausal sunt dezavantajati clar si nu trebuie amendati sa se conformeze. Insa ce sa vezi? Aia facturati la pausal desi tin caldurica buna in apartamente platesc cu 10% – 15% mai mult decat aia care zilnic strang robinetul. Repartitorul este calea prin care unii sunt prosti si altii hoti. Multi si le-au dat jos si le pun din cand in cand. Altii le-au slabit si le tin la distanta. Daca intr-un bloc cu 48 de apartamente s-ar imparti egal agentul termic, blocul ar fi incalzit peste tot, iar caldura nu ar sari de 200 lei/apartament 2 camere. Ala care nu da drumul de loc va fi un apartament rece si va raci si pe cei din jur.

    • Conform SI, energia termica se masoara si plateste numai prin DELTA T-ul dintre
      tur-retur al gjgacalorimetrului, nu pe estimarile repartitoarelor.

  16. Repartitoarele in apartamentele din blocurile neizolate termic nu vor face decat sa imparta costurile pentru frig. Repartitoarele vor incuraja achizitionarea apartamentelor fara a fi locuite, cine va locui deasupra sau langa un apartament nelocuit va fi clar dezavantajat si va plati un serviciu in plus de repartizare a costurilor pentru incalzire. Repartitoarele ar trebui sa fie obligatorii numai pentru cei care locuiesc in blocuri izolate termic.

    • Indiferent de reabilitarea termica a blocului furnizorii de energie termica nu vor accepta niciodata contorizarea cu repartitorul.

  17. Înseamnă că toți care și au pus repartitoare de câțiva ani, iar după aceea au renunțat la ele (de bine ce contorizat!!!) sunt niște tâmpiți, in viziunea celor pro repartitoare. Cine vrea 10 grade în casa, ca la 20 transpiră, sa și pună centrală și sa o tina închisă, sa nu transpire și sa nu plătească!

  18. Mircea are dreptate…va fi o mare teapa la umbra unor interese.
    La mine în bloc s-a făcut scandal sa punem contoare de gaz….ca uni consuma ..??? Acum fiecare apartament plătește și abonament….înainte era unul singur…..și la toată scara se încasează acum dublu….pentru băieții destepti.
    Răbdare sa vedeți culoarea temei…..nu se va face economie deloc…..