Deputații au modificat o altă lege a spațiilor verzi, după ce votul pentru Codul urbanismului a fost amânat / Amendamentele depuse de PSD și votate de PNL, criticate de USR: S-a dat liber la construirea pe spații verzi
O nouă serie de amendamente controversate a fost depusă de PSD, marți, în Comisia de mediu, la un alt proiect de lege care privește spațiile verzi. Asta după ce Camera Deputaților abia anunțase că amână pentru la toamnă votul în cazul Codului urbanismului, un proiect de lege amplu criticat de societatea civilă și de primarul Capitalei Nicușor Dan pentru amendamentele PSD care afectează, printre altele, spațiile verzi. PNL a votat toate amendamentele depuse la proiectul din Comisia de mediu, în timp ce USR s-a opus. Proiectul de lege ar putea intra pe ordinea de zi a plenului miercuri, susține vicepreședinta Comisiei de Mediu din Camera Deputaților, decizională în acest caz.
”Într-o Românie în care spațiile verzi au fost total măcelărite, în care oricum cetățenii nu au acces la suficiente spații verzi, într-o România în care urbanismul sălbatic a acaparat comunitățile locale și a creat o viață dificilă pentru noi toți, PSD și PNL au dat mâna să distrugă și puținele spații verzi care ne-au mai rămas. S-au micșorat obligațiile de asigurare de spații verzi în urma lucrărilor de construcții, s-au scos garanțiile la accesul pe spațiile verzi, s-a dat liber la construirea pe spații verzi cu ,,promisiunea” că în 2 ani vor apărea spații verzi în alte locații. O bătaie de joc. Au îngropat codul urbanismului ca să-și treacă toate amendamentele toxice prin legea spațiilor verzi”, a declarat Diana Buzoianu (USR), vicepreședinta comisiei de Mediu din Camera Deputaților.
- Potrivit amendamentelor depuse la proiectul de lege a spațiilor verzi, PSD dorește introducerea în categoria spațiilor verzi a construcțiilor prevăzute cu substrat vegetal de 50 de cm. ”Referitor la conținutul amendamentului, denotă intenția e de a încadra suprafețele betonate și acoperite de minim 50 cm pâmânt (parcări, terase) ca spații verzi, deși acestea nu mai aduc beneficiile ecosistemice specifice spațiilor verzi (retenție apă, reglare microclimat local susținere biodiversitate). Promovarea soluțiilor tehnice de acest tip, va duce la dispariția fizică a spațiilor verzi reale din orașe, acestea fiind înlocuite de structuri minerale construite greu revesibile, munți de beton îngropați în pământ lăsați moștenire generațiilor viitoare”, a comentat la amendament Fundația Comunitară București
- PSD mai dorește eliminarea articolului care responsabilizează proprietarii și administratorii de spații verzi și eliminarea articolelor care interzic construcțiile provizorii sau definitive pe spațiile verzi. ”Dincolo de nerespectarea tehnicii legislative, dacă discutăm intenția Grupului PSD de a elimina aliniatele d) și e), aceasta nu servește interesului public de a conserva și beneficia spațiile verzi existente. Nu putem agrea amplasarea construcțiilor pe spațiile verzi fără a avea un aviz, aceasta fiind una dintre rețetele clasice pentru căpușarea parcurilor cu chioșcuri ilegale și pentru distrugerea spațiilor verzi retrocedate”, a comentat Fundația Comunitară București.
- De asemenea, PSD vrea să reducă obligativitatea dezvoltatorilor imobiliari de a asigura 30% spații verzi, la o proprorție de 10%, deoarece ar fi „o încălcare a dreptului de proprietate privată și o tentativă de legiferare a unei exproprieri mascate”, potrivit motivării PSD. În plus, se îngreunează procedura de desființare a construcțiilor ilegale de pe spațiile verzi.
- PSD mai vrea eliminarea articolului care propune inventarierea spațiilor verzi într-un registru, fără exproprierea acestora în prealabil. De asemenea, terenurile de tipul curți-construcții nu pot fi catalogate ca spații verzi. ”Interesul public al cetățenilor la un mediu curat trebuie protejat de Parlamentul României și trebuie să primeze interesului privat. Proprietarii spațiilor verzi private pot fi expropriați sau pot primi teren în compensare. Dacă au optat pentru păstrarea terenului existent, trebuie să-și asume funcțiunea acestuia în cadrul țesutului urban, conform planificării urbanistice”, a comentat Fundația Comunitară București.
Legea spațiilor verzi a fost trimisă la reexaminare în Parlament în anul 2020, în urma unor serii de articole controversate. Printre altele, legea permitea construirea pe majoritatea spațiilor verzi proprietate privată, inclusiv în parcuri sau în grădinile blocurilor retrocedate. Astfel, autoritățile locale puteau permite construirea pe spațiile verzi proprietate privată, cu condiția ca Primăria să amenajeze în altă parte un spațiu verde cu o suprafață cu 10% mai mare. O altă modificare nocivă era că ”parcul istoric sau grădina istorică” (Cișmigiu, Herăstrău) nu se mai aflau în categoria spațiilor verzi.
În urmă cu doar două zile, Camera Deputaților anunțase amânarea votului pentru Codul urbanismului, o altă lege amplu criticată de societatea civilă, dar și de primarul Capitalei Nicușor Dan. Primarul ceruse duminică ”responsabilitate” de la coaliția PSD-PNL, pentru a elimina ”elemente extrem de nocive” și a amintit de campania de acum 2 ani și jumătate în care împreună cu PNL a convenit asupra unor condiții de viață, de mediu în orașe, de legalitate, de o competiție corectă, ”iar acum exact aceste principii se încalcă”.
Amendamentele PSD „extrem de nocive” la Codul urbanismului, enumerate de primarul Capitalei sunt: pierderea regimului de protecție al mai multor spații verzi și autorizarea constucțiilor anulate de PUZ-uri. ”În cuvinte puține se legalizează hoția din urbanism și construcții”, a acuzat el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank