G4Media.ro

Deputații de la Chișinău îl lasă pe oligarhul fugar Ilan Șor, implicat…

Foto: Pexels.com

Deputații de la Chișinău îl lasă pe oligarhul fugar Ilan Șor, implicat în „furtul miliardului”, fără imunitate parlamentară. Demersurile extrădării din Israel

Deputații de la Chișinău au votat, joi, pentru ridicarea imunității deputatului fugar Ilan Șor pe patru din cele nouă capete de acuzare solicitate de Procuratura Generală. Printre capetele de acuzare aduse lui Șor se regăsesc escrocherie, spălare de bani, crearea sau conducerea unei organizații criminale, fals în declarații, delapidarea averii străine și abuz de serviciu.

Pentru ridicarea imunității lui Ilan Șor și-au dat votul nu mai puțin de 88 din 101 de deputați, atât de la putere, cât și din opoziție.

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a declarat joi în plenul Parlamentului că după aprobarea cererilor formulate de el de către Parlament, Procuratura Generală este în drept de a solicita extrădarea lui Ilan Șor pe cele nouă capete de care este acuzat pentru a fi atras la răspundere în Republica Moldova.

Robu a mai afirmat că „Ilan Șor poate fi extrădat din Israel”, iar pentru acest lucru vor fi făcute toate diligențele legale.

Robu a mai adăugat și că grupul criminal condus de Ilan Șor a avut o conexiune directă cu grupările conduse de alți doi oligarhi fugari implicați în „furul miliardului” Veaceslav Platon și Vladimir Plahotniuc.

Toți trei au acționat dirijat și au delapidat fonduri din cele trei bănci private vizate în dosarul furtul miliardului”, a completat Robu.

Schema „furtului miliardului” s-a desfășurat cu girul transpartinic al clasei politice de la Chișinău și sub nasul autorităților compenențe în prevenirea infracțiunilor economice, dar și a Băncii Naționale a Moldovei.

Astfel, din în luna aprilie 2014, Șor a devenit președinte al Consiliului de Administrație al Banca de Economii din Moldova (BEM), însă pe atunci, banca era deja sub controlul său. La fel ca și Unibank și Banca Socială.

Din aceste trei bănci, între 2012-2014, a fost sustras un miliard de dolari, cu mențiunea că circa 70% din sută a fost sustrasă sub formă de credite cu o săptămână înaintea alegerilor parlamentare din noiembrie 2014.

Condamnarea și fuga

Ilan Şor a fost condamnat în iunie 2017 la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani. Numai că instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Dosarul se află pe rol în Curtea de Apel Chişinău.

Acesta este plecat din Republica Moldova din iunie 2019, odată cu căderea regimului Plahotniuc, și nu a mai revenit în țară.

Cu toate acestea, Partidul Șor a intrat în Parlament în urma alegerilor din 11 iulie. De când a plecat, Ilan Șor nu s-a mai întors în țară și nici nu a mai participat la vreuna din ședințele Legislativului. Dosarul penal nu l-a împiedicat pe Ilan Şor să ajungă deputat pentru a doua oară. Controversatul afacerist a fost dat în urmărire generală în vara anului 2019, după retragerea PDM de la guvernare.

În prezent, ministrul Justitției de la Chișinău, Sergiu Litvinenco, a declarat că analizează practicile internționale în vederea scoaterii în afara legii a Partidul Șor pentru încălcări repetate ale legislației electorale și fraude. Cel mai recent episod în acest sens s-a consumat în urmă câteva săptămâni când candidatul Partidului Șor, Marina Tauber a fost scoasă din cursa electorală pentru Primăria Bălți din pricipa fraudelor.

Foto: Pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Felicitări, vad ca la alții se poate! În 2-3 ani de zile cred ca romanii or sa înceapă se emigreze în Rep Moldova!

    • La cât de săracă e țara, până nu intră în UE tot așa va rămâne. Nu cred că va emigra cineva acolo decât poate invers :)) E greu să crești pe cont propiu dacă esti și mic și ai fost și sărăcit timp de o perioadă lungă de timp. Deci nu, nu cred că vom emigra vreodată acolo, sau cel putin nu în viitorul apropiat.

  2. Nu fiți naivi. Nu o să extrădeze pe nimeni Israelul.