G4Media.ro

Deputații europeni se opun revizuirii de către Comisie a bugetului UE după…

Sursa foto: © Silver11 | Dreamstime.com / Photo 15772409

Deputații europeni se opun revizuirii de către Comisie a bugetului UE după 2027

Parlamentarii europeni din comisia pentru bugete (BUDG) au respins ideea Comisiei Europene de a avea o singură sumă de bani pentru fiecare stat membru în cadrul următorului buget pe termen lung al UE (2028-34), așa-numitul cadru financiar multianual (CFM), și au solicitat în schimb un buget mai mare și mai ambițios, potrivit Euronews.

Cu 23 de voturi pentru, nouă împotrivă și două abțineri, deputații europeni au adoptat viziunea lor pentru un buget mai simplu, mai flexibil și centrat pe oameni – unul care să acorde prioritate acțiunilor climatice, tranziției digitale și ocupării forței de muncă, răspunzând în același timp provocărilor geopolitice actuale.

„Ne dorim ca oamenii și regiunile să fie în centrul următorului CFM. Avem nevoie de investiții puternice pentru a stimula autonomia strategică, reziliența economică și obiectivele ecologice, fără a lăsa pe nimeni în urmă”, a declarat Carla Tavares (Portugalia/S&D), unul dintre cei doi deputați europeni principali din acest dosar.

Deși propunerea oficială a Comisiei nu este așteptată înainte de vara anului 2025, deputații europeni sunt deja îngrijorați de faptul că viitorul plafon de cheltuieli nu va reuși să abordeze o listă tot mai lungă de crize, inclusiv războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și retragerea SUA din rolul său global.

„Dacă ne așteptăm ca Europa să facă mai mult pentru a face față provocărilor actuale, trebuie să o dotăm cu instrumente suficiente, iar bugetul este un instrument cheie în acest sens”, a declarat principalul eurodeputat Siegfried Mureșan (România/PPE), subliniind apelul din raport pentru o creștere în următorul CFM.

Actualul CFM totalizează 1,2 trilioane de euro, adică 1% din PIB-ul blocului comunitar (cu excepția fondurilor de redresare post-pandemică), cea mai mare parte a fondurilor fiind alocată subvențiilor agricole și politicilor menite să reducă decalajul socio-economic dintre cele mai bogate și cele mai sărace regiuni ale UE.

Cu toate acestea, pentru următorul buget, Comisia a semnalat deja că vor fi necesare decizii dificile pentru a echilibra prioritățile tradiționale cu cele mai noi și mai urgente, inclusiv securitatea și apărarea.

„UE trebuie să maximizeze impactul fiecărui euro pe care îl cheltuiește, concentrându-se asupra priorităților și obiectivelor UE pentru care acțiunea UE este cea mai necesară, ” a declarat Comisia în comunicarea sa din februarie intitulată „Drumul către următorul cadru financiar multianual”.

Executivul UE analizează în prezent o reproiectare a CFM 2028-34, propunând un plan național pentru fiecare stat membru care ar lega investițiile de reforme – imitând structura fondurilor de redresare post-pandemică. Cu toate acestea, Parlamentul este ferm împotriva acestei abordări.

„Respingem modelul „Un plan național pentru fiecare stat membru” propus de Comisia Europeană, care credem că nu poate servi drept bază pentru cheltuielile de gestionare partajată după 2027″, a reiterat Mureșan.

În schimb, deputații europeni din BUDG pledează pentru o structură care să garanteze controlul parlamentar și să includă actorii regionali și locali în procesul decizional.

Raportul Parlamentului solicită, de asemenea, taxe suplimentare la nivelul UE sau resurse proprii – una dintre cele doar două modalități prin care UE își poate finanța bugetul, cealaltă fiind contribuțiile directe din partea statelor membre.

„Fără venituri noi, programele UE se vor confrunta cu reduceri sau vor forța contribuabilii să suporte povara”, a avertizat Mureșan, mai ales că UE trebuie încă să stabilească cum să ramburseze datoria din fondurile post-pandemice, estimată la aproximativ 30 de miliarde de euro anual începând cu 2028.

În plus, deputații BUDG au fost de acord că mai multe împrumuturi comune ar fi o opțiune viabilă pentru a aborda crizele la scară largă la nivelul UE.

Poziția Parlamentului trebuie încă să fie aprobată de plenul reunit în cadrul următoarei sesiuni de la Strasbourg, programată pentru perioada 5-8 mai.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.