Deputaţii germani se tem că dezinformarea rusă ar putea „otrăvi” următoarele alegeri
O campanie de dezinformare venită de la Moscova ar putea încerca să influențeze alegerile din Germania, care vor avea loc pe 23 februarie. Alarma a fost lansată de Ministerul de Externe, care i-a atribuit zeci de mii de conturi de știri false campaniei de dezinformare ruse Doppelgänger, create în 2022 pentru a submina sprijinul occidental pentru Ucraina și identificate anterior în Franța și Statele Unite ale Americii, potrivit Euronews, citat de Rador Radio România.
Deputatul Uniunii Sociale Creștine din Bavaria (CSU) Thomas Erndl a confirmat că guvernul este conștient de faptul că Rusia încearcă să influențeze alegerile din Europa, în special pe cele din Polonia și Germania.
„Rusia depune eforturi masive și cu siguranță vor exista consecințe. Ascensiunea AfD, de exemplu, se bazează tocmai pe aceste mecanisme, semănând îndoieli cu privire la statul și la instituțiile noastre, răspândind narațiunea că nimic nu funcționează corect și prezentându-i pe străini și pe refugiați ca pe o mare problemă”, a declarat Erndl pentru Euronews.
„Aceste mesaje pornesc adesea de la un sâmbure de adevăr, însă sunt amplificate și exagerate apoi prin aceste mecanisme”, a adăugat el. Potrivit lui Erndl, Germania trebuie să-și îmbunătățească apărarea și, deși există eforturi și inițiative inițiale, este nevoie de mai multe finanțări.
„De asemenea, trebuie să folosim tehnologii moderne, cum ar fi inteligența artificială, pentru a analiza aceste activități. Dar mai presus de toate avem nevoie de conștientizare și educație publică. Și cred că avem multe lucruri de făcut în acest sens”, a adăugat el
Ministerul german de Externe a anunțat recent că peste 50.000 de conturi de X au fost identificate și ulterior raportate pentru a fi șterse.
Membrii Doppelgänger clonează site-uri media de încredere, cum ar fi Der Spiegel și Welt, înlocuindu-le cu domenii similare și reproducându-le designul. Articolele false sunt răspândite apoi pe rețelele sociale prin conturi de tip bot, permițând propagandei să se răspândească în timp ce apar ca știri legitime.
„Asistăm la eforturi masive de influențare pe rețelele de socializare, prin conturi false și site-uri de știri inventate. Trebuie să răspundem la acest fenomen în mod adecvat”, a spus Erndl, adăugând că este esențial să se sensibilizeze opinia publică.
„De câte ori au loc încălcări ale legii, acestea trebuie urmărite cu mecanismele noastre legale, deși acest lucru nu este ușor când sursa se află în străinătate”, a explicat el. „De aceea pentru a opri această interferență este esențiala o cooperare puternică în interiorul Europei și utilizarea măsurilor tehnice”.
Potrivit lui Erndl, pentru a aborda problema, serviciilor de informații, ale căror puteri au fost limitate în ultimii ani din cauza preocupărilor privind protecția datelor și drepturile la confidențialitate, ar trebui să li se acorde mai multe finanțări, mai mult personal precum și mai multe competențe legale.
„Am ajuns la un punct în care riscurile au crescut și trebuie să reconsiderăm echilibrul dintre drepturile personale și securitatea societății noastre și a țării noastre”, a spus Erndl. „Cred că trebuie să acordăm prioritate nevoilor de securitate, ceea ce înseamnă să acordăm din nou mai multă putere serviciilor de informații. Nu ne putem plânge că serviciile noastre de informații nu ne protejează în mod adecvat dacă nu le oferim instrumentele de care au nevoie pentru a face acest lucru”, a conchis el.
Campaniile de dezinformare care se strecoară printre germani reprezintă o problemă serioasă, a declarat pentru Euronews deputatul Verzilor Konstantin von Notz.
„Răspândirea țintită a dezinformării de către statele autoritare cu scopul de a otrăvi discursul democratic, de a diviza societățile și de a discredita instituțiile democratice este o problemă foarte serioasă în ce privește politica de securitate”, a spus von Notz care a a adăugat: „Nu numai Rusia, ci și China și alte state autoritare au realizat cât de vulnerabile sunt democrațiile noastre și statele constituționale.”
Potrivit lui von Notz, atât UE cât și Ministerul german de Interne trebuie să fie trase la răspundere pentru că nu au abordat în mod adecvat problema dezinformării. În plus, trebuie găsită urgent o soluție.
„Este nevoie de o serie întreagă de măsuri. Trebuie să urmărim cu fermitate reglementarea marilor platforme online.”
Luna trecută viceprim-ministrul polonez Krzysztof Gawkowski a declarat că Varșovia a descoperit un grup rus fără nume care plănuia să folosească dezinformarea pentru a influența alegerile, recrutând polonezi pe dark web pentru a-i îndeplini ordinele.
De asemenea, România și-a anulat alegerile prezidențiale din decembrie anul trecut, după ce a acuzat Rusia de amestec. Potrivit lui von Notz, Rusia, China și alte state autoritare au vizat Germania cu campaniile lor de interferență malignă, mai ales în contextul alegerilor. Deputatul Verde susține că sunt posibile mai multe scenarii de atac.
„Este absolut clar că autoritățile noastre trebuie să fie foarte precaute. Dar și cetățenii sunt chemați să fie conștienți de câtă dezinformare se vehiculează în mod deliberat, mai ales în preajma alegerilor”, conchide Von Notz.
Euronews a contactat ambasada Rusiei la Berlin pentru comentarii, însă nu a primit un răspuns până la data publicării.
Sursa: EURONEWS / Rador Radio România / Traducerea: Cătălina Păunel
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.