G4Media.ro

Deputații juriști au respins dezbaterea propunerilor PNL și USR de abrogare a…

Deputații juriști au respins dezbaterea propunerilor PNL și USR de abrogare a legii recursului compensatoriu, care a pus în libertate înainte de termen mii de infractori periculoși

Propunerile PNL şi USR de a se discuta proiectele privind abrogarea recursului compensatoriu şi revizuirea Constituţiei au fost respinse, marţi, prin vot, de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, preşedintele forului, Nicuşor Halici, anunţând că ministrul Justiţiei şi reprezentanţi ai CSM vor prezenta săptămâna viitoare soluţiile în cazul recursului compensatoriu.

Deputaţii PNL şi USR au solicitat, la începutul şedinţei, introducerea pe ordinea de zi a proiectelor referitoare la abrogarea recursului compensatoriu şi la revizuirea Constituţiei, ca urmare a rezultatului referendumului din 26 mai.

Deputatul PSD Florin Iordache a susţinut că este nevoie de punctele de vedere ale Ministerului Justiţiei, CSM şi Parchet în privinţa recursului compensatoriu.

„Recursul compensatoriu să-l picăm aşa pentru că e o iniţiativă de abrogare – clar nu vom fi de acord. Vreau să ascult punctul de vedere al Ministerului Justiţiei, al CSM, al Parchetului, Ministerului Public, pentru că eu consider că să abrogăm o lege pentru că aşa îşi doreşte un anumit partid politic este total greşit. Putem discuta, putem vedea dacă este oportun să o modificăm. Aş solicita un punct de vedere şi de la Administraţia Penitenciarelor, să trimitem o adresă, să vedem în baza acestei legi ce categorii de persoane au beneficiat şi câte”, a afirmat Iordache.

El a adăugat că observaţiile CCR la referendum au arătat că ar fi vicii de neconstituţionalitate în modul cum au fost puse întrebările la acest scrutin. „Până CCR nu va prezenta raportul în faţa Parlamentului în ceea ce priveşte acest referendum, să vedem ce a constatat, dacă acele întrebări au fost sau nu constituţionale şi în funcţie de acel raport să vedem ce facem mai departe, clar nu suntem de acord”, a mai spus Iordache.

În replică, deputatul PNL Ioan Cupşa a precizat că a fost destul timp pentru discuţii pe tema recursului compensatoriu.

„E vorba de 21 ianuarie 2019 când am înregistrat această iniţiativă, că nu are datele necesare pentru a dezbate şi a decide în legătură cu soarta acestei iniţiative legislative, acest lucru nu-l putem primi. Ne vorbea domnul Iordache despre ANP, dar această instituţie este sub controlul Guvernului Dăncilă. Recunoaşte PSD că acest Guvern disfuncţional nu mai are controlul asupra ANP?”, a întrebat Cupşa.

Deputatul PSD Nicuşor Halici a anunţat că i-a invitat săptămâna viitoare la comisie pe ministrul Justiţiei şi reprezentanţi ai CSM.

„Am făcut deja adrese la Ministerul Justiţiei, CSM să vină săptămâna viitoare să prezinte soluţiile, alternativele prezentei legislative şi solicitărilor dvs. din iniţiativele depuse”, a spus acesta, adăugând că nu este cazul unei „antepronunţări”.

El a arătat că, în privinţa revizuirii Constituţiei, Biroul permanent a dat termen 19 septembrie pentru depunerea amendamentelor. „Dacă nu avem amendamente, pe ce să dezbatem? Preşedintele CCR va veni şi va prezenta un raport în Parlament. Să înţeleg că vreţi să facem o revizuire pe picior? Am spus clar că şi noi o să venim cu o iniţiativă, ştiam că şi liberalii vor veni, am zis că este un amplu proces de revizuire”, a menţionat Halici.

Propunerile USR şi PNL au fost respinse prin vot, iar deputatul liberal Gabriel Andronache a anunţat că va cere dezbaterea proiectului privind abrogarea recursului compensatoriu direct în plenul Camerei, fără raport. „Vedem că avem de a face cu o tergiversare şi doriţi să rămână în vigoare ca infractorii să-şi calculeze dinainte de ce vor beneficia”, a adăugat Andronache.

Foto: Deputații PSD Eugen Nicolicea și Florin Iordache. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și:

Deținuții fug de condițiile bune din penitenciarele noi și cer transferul în cele insalubre și suprapopulate pentru a beneficia de legea recursului compensatoriu

Cum au scos PSD, ALDE și UDMR infractorii din pușcării prin modificarea în Parlament a legii recursului compensatoriu: Au redefinit condițiile necorespunzătoare și au introdus ca motive de eliberare mai rapidă igrasia sau lipsa temperaturii adecvate

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. totul pentru infractori! totul pentru infractori! totul pentru infractori!
    aceasta este esenta politicii partidului.

  2. lucrurile se vor schimba doar daca vor fi violati si talhariti politicienii, daca li se va fura averea. dar asta e imposibil, nu-i asa ?

    • Ce vorbesti bobita? Astia nu se iau de ai lor… ba din contra, infractorii si interlopii le ofera protectie.

  3. din spuma caracaleshului s-a ridicat ciordache. al mai cel dintre ei.

  4. Daca nu vroiati Iordache, de ce n-ati fost la vot in 2016?

    Nu stiati ca PSD e o mizerie? Ati fost in vacanta in ultimii 30 de ani?

  5. Jigodiile comuniste față în față! HUO LA TOATE JEGURILE PSDRAGNEA! SCURSURILE SOCIETĂȚII SUNT TOȚI IDIOTII CARE AU LUAT SI IAU DECIZII ÎMPOTRIVA POPORULUI! JOS SLUGILE COMUNISTE!

  6. Trebuie sa fie alienat/debil mintal sa mai votezi PSD-ALDE.

  7. CORECT!

  8. PSD nu se schimbă nici dacă ajunge cât ALDE.

  9. Cei doi din poză sunt ei înșiși potențial beneficiari ai legii.
    Două primate cu pretenții de juriști, și diplome primite odată cu ciorchina de banane.

    • Aia doi au beneficiat de legea recursului compensatoriu.
      Si au ajuns in Parlament.

  10. Nipulicea si Ciordache jegurile de juristi, ci nu deputati juristi.