Deputații ruși condamnă Kievul și Chișinăul în chestiunea Transnistriei
Planurile și acțiunile autorităților Republicii Moldova și Ucrainei în ceea ce privește regiunea transnistreană, în special perspectiva opririi legăturilor de transport, vizează întreruperea procesului de soluționare a dosarului transnistrean, susțin parlamentarii ruși într-un proiect de declarație politică plasat pe site-ul Dumei de Stat de la Moscova, citat de TASS.
„Duma de Stat consideră inacceptabile orice declarații și acțiuni distructive și iresponsabile ale autorităților Republicii Moldova și Ucrainei menite să submineze formatul actual al operațiunii de menținere a păcii, condamnă utilizarea blocadei și a măsurilor restrictive împotriva Transnistriei și declară necesitatea deblocării procesul de negociere pentru rezolvarea conflictului moldo-transnistrean cât mai curând posibil la toate nivelurile „, se arată în textul documentului.
Regiunea separatistă transnistreană este o enclavă controlată de facto de Rusia, ce se întinde pe aproaximativ 11% din teritoriul Republicii Moldova. Teritoriul în cauză activează separarat de controlul Chișinăului, după Războiul de Nistru din 1992 și este catalogat drept „conflict înghețat” de către comunitatea internațională.
Parlamentarii ruși o atacă și pe președintele Maia Sandu spunând că forțele politice care o susțin pe lidera de la Chișinău „profită de orice ocazie pentru a consolida blocada Transnistriei și procesul de negociere, pentru a distruge mecanismul bine dovedit al operațiunii de menținere a păcii din regiune”.
„Deosebit de alarmantă este perspectiva de a opri comunicațiile de transport și de a furniza populația Transnistriei, către care, în ciuda obligațiilor internaționale asumate, Moldova și Ucraina se deplasează împreună”, se spune în proiectul de document.
Mai precis, parlamentarii ruși se referă la planurile Chișinăului și Kievului de interzicere de la 1 septembrie a circulației automobilelor cu numere de înmatriculare transnistrene care vor să treacă frontiera spre Ucraina, precum și intențiile celor două capitale să introducă un control vamal amplu la punctul de control Cuciurgan, începând cu data de 11 iunie.
Republica Moldova și Ucraina au comunicat încă de la finele lunii februarie că, de la 1 septembrie, șoferii automobilelor din stânga Nistrului trebuie să își schimbe plăcuțele de înmatriculare transnistrene cu cele neutre cu abțibildul „MD”, dacă doresc să mai traverseze frontiera de stat.
Moscova cere ajutor masiv pentru finanțarea regimului separatist de la Tiraspol
Moscova motivează aceste cerințe de faptul că în regiunea transnistreană trăiesc cetățeni ruși. Peste 220.000 de transnistreni au și pașaport rusesc. Asta pe lângă cel ucrainean, moldovenesc și în unele cazuri românesc.
„Deputații Dumei de Stat percep planurile comune ale autorităților moldovenești și ucrainene, solicită încălcarea formatului actual al operațiunii de menținere a păcii ca o amenințare la adresa păcii și stabilității, pentru interesele cetățenilor ruși și ale compatrioților ruși din regiune”, se arată în proiectul de declarație.
„Tuturor trebuie să le fie clar că Federația Rusă, în calitatea sa de garant al reglementării conflictului transnistrean, păcii și liniștii pe malurile Nistrului, nu va permite ca cetățenii și compatrioții săi să fie puși în genunchi”, mai precizează documentul.
În plus, deputații ruși solicită Guvernului de la Moscova să ia în considerare posibilitatea stabilirii unui regim special de acces pentru produsele fabricate în Transnistria pe piața rusă, inclusiv în ceea ce privește certificarea, licențierea și procedurile vamale.
Deputații ruși mai cer trimiterea de ajutoare umanitare în Transnistria și crearea de condiții pentru ca Banca Națională a Rusiei să asigure posibilitatea conectării Transnistriei la sistemul de plăți „Mir” pentru a asigura garanții sociale pentru ruși care locuiesc în regiunea separatistă transnistreană.
Foto: Mașină înmatriculată cu numere transnistrene la o intersecție la intrarea din Tiraspol, capitala regiunii separatiste transnistrene. Sursa/Mădălin Necșuțu (arhivă personală)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu