Deputații ruși fac presiuni pentru „represalii” împotriva Chișinăului din cauza refuzului de primire în Republica Moldova a unor propagandiști ruși veniți să monitorize alegerile din Transnistria
Deputatul rus din Duma de stat resposabil pentru relația cu statele CSI, Konstantin Zatulin, i-a trimis marți o scrisoare premierului rus Mihail Mișustin în care i-a cerut să întreprindă „măsuri de represalii” pentru expulzarea unor cetățeni ruși care au venit săptămâna trecută cu intenția de a participa la observarea pretinselor alegeri prezidențiale ce au avut loc duminca trecută în regiunea separatistă transnistreană.
Opt reprezentanți ruși care ar fi venit să monitorizeze alegerile nu au fost lăsați să intre în Republica Moldova la finele săptămânii trecute. Este vorba de istorici, politologi și activiștii Natalia Narochnitskaia, Pavel Pozhigailo, Vladimir Zhuravlev, Alexander Kholodov, Alexander Brod, Evgheni Baklanov, Vladimir Egorov, Irina Antonova. Toți aceștia trebuiau să fie observatori internaționali la alegerile prezidențiale din 12 decembrie din Transnistria.
Zatulin i-a scris lui Mișustin că deputații cer să transmită Comisiei Dumei de Stat pentru Afaceri CSI, Integrare Eurasiatică și Relații cu Compatrioții și Comisiei Dumei de Stat pentru Control, informații privind implementarea propunerilor cuprinse în Declarația Dumei de Stat din 16 iunie 2021 „cu privire la planuri și acțiunile Republicii Moldova și Ucrainei care conduc la perturbarea reglementării conflictului transnistrean și măsuri de sprijinire a cetățenilor Federației Ruse și a compatrioților ruși din Transnistria”, precum și măsuri de represalii pentru detenția și deportarea cetățenilor ruși din Transnistria.
Rusia a acordat până în prezent cel puțin 220.000 de pașapoarte în Transnistria, potrivit oficialilor de la Moscova, pentru aproximativ două treimi din populația regiunii separatiste.
Pe de altă parte, autoritățile de la Chișinău au cerut comunității internaționale să se abțină de la observarea alegerilor ilegale desfășurate în regiunea separatistă, inclusiv Rusiei.
„Diplomația Republicii Moldova reiterează că orice participare la astfel de acțiuni reprezintă o sfidare la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și subminează procesul de soluționare a conflictului transnistrean”, a precizat purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă.
Cu toate acestea, Moscova nu a ținut cont de aceste cereri ale Chișinăului și a trimis o delegație întreagă de parlamentari cu ocazia acestor așa-zise alegeri din Transnistria.
Astfel, autoritățile de la Chișinău au interzis intrarea în Republica Moldova a mai multor cetățeni ruși, considerați propagandiști ai Kremlinului, fapt ce stârnit indignare și reacții declarative atât din partea Moscovei, cât și din partea Tiraspolului.
Actualul lider separatist Vadim Krasnoselski a câștigat duminica trecută, cu un scor de 79,4%, așa-numitele alegeri prezidențiale în fața unui obscur funcționar din raionul Grigoriopol, la bază fermier, Serghei Pînzar.
Krasnoselski a obținut 113.620 de voturi, în timp ce contracandidatul său Serghei Pînzar a fost votat de 16.914 de cetățeni din stânga Nistrului.
Foto: Deputatul rus din Duma de stat resposabil pentru relația cu statele CSI, Konstantin Zatulin, în vizită la Tiraspol, regiunea sepatistă transnistreană. Sursa/ Sovietul Suprem de la Tiraspol Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii