Deputații separatiști pro-ruși din Transnistria se reunesc în congres extraordinar, pe fondul speculațiilor privind o cerere de alipire la Rusia
Deputații din Transnistria, o regiune separatistă pro-rusă din Republica Moldova, se reunesc, miercuri, oficial pentru a discuta probleme economice, dar pe fondul temerilor legate de o cerere de anexare a teritoriului la Rusia, transmite agenția AFP.
Acest mic teritoriu situat între Moldova și Ucraina și-a declarat secesiunea după un scurt război în 1992 împotriva armatei moldovenești. Potrivit cifrelor oficiale, Rusia menține încă 1.500 de soldați acolo, în ceea ce susține că este o. misiune de menținere a păcii.
Dar, de la atacul rusesc asupra Kievului din februarie 2022, au apărut speculații privind un posibil atac rusesc din Transnistria spre marele oraș-port ucrainean Odesa de la Marea Neagră.
Anul trecut, autoritățile pro-ruse din Transnistria au acuzat Kievul că vrea să atace teritoriul pe care îl administrează, după ce, potrivit acestora, au dejucat în martie un atac care îi viza pe liderii acestui stat autoproclamat.
Săptămâna trecută, Ministerul rus al Apărării a afirmat din nou, fără a furniza nicio dovadă, că Ucraina pregătește o „provocare armată” împotriva Transnistriei.
În presa locală, deputații separatiști au dat asigurări că reuniunea de miercuri a avut drept scop exclusiv luarea de măsuri ca răspuns la recenta introducere de către Chișinău a taxelor vamale la importurile transnistrene.
O premieră din 2006
Este totuși pentru prima dată când are loc un astfel de congres din 2006, când deputații separatiști au decis să organizeze un referendum privind integrarea acestui teritoriu în Rusia.
În cadrul acelui referendum, al cărui rezultat nu a fost recunoscut la nivel internațional, Transnistria a votat în proporție de 97,1% în favoarea integrării în componența Rusiei.
Un fost ministru local devenit opozant, Ghenadi Ciorba, a declarat că se teme că reuniunea va fi o ocazie pentru un nou act de loialitate față de Rusia.
„Este foarte probabil ca (…) Moscova să fi ordonat organizarea congresului pentru a lansa un apel către Rusia în numele cetățenilor care locuiesc pe malul stâng al Nistrului, astfel încât Transnistria să devină subiect al Federației Ruse”, a declarat Ciorba, acuzând autoritățile ruse că vor să „destabilizeze situația din Republica Moldova”.
Liderii separatiști au respins aceste declarații.
Președintele local Vadim Krasnoșelski a reafirmat „angajamentul Transnistriei față de principiile de menținere a păcii și securității”, potrivit biroului său, în urma unei întâlniri de marți cu Christopher Smith, un reprezentant al diplomației americane.
Galina Antioufeeva, vicepreședintele parlamentului separatist, a denunțat „agitația mediatică” și zvonurile de o „prostie incredibilă”.
Cu o populație oficială de 465.000 de locuitori, majoritatea vorbitori de limbă rusă, Transnistria, o fâșie îngustă de pământ de-a lungul râului Nistru, nu este recunoscută ca stat de comunitatea internațională, inclusiv de Moscova.
Cu toate acestea, Rusia o vede ca pe un potențial cap de pod, nu departe de granițele Uniunii Europene.
Ea este acuzată în mod regulat de Chișinău și de țările europene că încearcă să destabilizeze Republica Moldova, aflată în trecut în zona sa de influență, dar condusă în prezent de autorități hotărât pro-europene.
În decembrie 2023, UE a decis să deschidă negocieri de aderare atât cu Ucraina, cât și cu Republica Moldova.
Citește și:
- Cine este omul care a lansat speculația că regiunea transnistreană va cere alipirea la Rusia
- Șeful suprem din Transnistria s-a întâlnit cu un înalt diplomat american la Tiraspol, cu o zi înaintea congresului extraordinar al separatiștilor
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank