G4Media.ro

Deputații UE votează primul pas către reglementarea Inteligenței Artificiale 

Sursa Foto: computerworld

Deputații UE votează primul pas către reglementarea Inteligenței Artificiale 

Parlamentarii europeni au votat joi un prim pas crucial pentru reglementarea la nivelul UE a ChatGPT și a altor sisteme de inteligență artificială pe care Bruxelles-ul speră să le pună în aplicare rapid, potrivit agenției AFP.

Deputații europeni din comisiile parlamentare pentru libertăți civile și pentru protecția consumatorilor au votat cu o majoritate covârșitoare o poziție prin care se solicită limitarea modului în care IA poate fi utilizată în Europa, încurajând în același timp inovația în acest sector.

Textul urmează să fie supus adoptării în plenul Parlamentului luna viitoare, înainte de negocierile cu statele membre ale UE pentru o lege finală.

Deputații europeni vor să se asigure că sistemele de inteligență artificială sunt supravegheate de oameni, sunt sigure, transparente, trasabile, nediscriminatorii și ecologice. De asemenea, ei doresc să aibă o definiție uniformă pentru IA, concepută pentru a fi neutră din punct de vedere tehnologic, astfel încât să se poată aplica sistemelor de IA de astăzi și de mâine, potrivit unui comunicat al PE.

Abordarea bazată pe riscuri a IA – Practici interzise în materie de IA

Normele urmează o abordare bazată pe riscuri și stabilesc obligații pentru furnizori și utilizatori în funcție de nivelul de risc pe care IA îl poate genera. Sistemele de inteligență artificială care prezintă un nivel inacceptabil de risc pentru siguranța persoanelor vor fi strict interzise, inclusiv sistemele care utilizează tehnici subliminale sau de manipulare intenționată, care exploatează vulnerabilitățile persoanelor sau care sunt utilizate pentru scoruri sociale (clasificarea persoanelor pe baza comportamentului lor social, a statutului socio-economic, a caracteristicilor personale).

Deputații europeni au modificat substanțial lista pentru a include interdicții privind utilizarea intruzivă și discriminatorie a sistemelor de inteligență artificială, cum ar fi:

  • Sisteme de identificare biometrică la distanță „în timp real” în spații accesibile publicului;
  • Sisteme de identificare biometrică la distanță , cu singura excepție a aplicării legii pentru urmărirea penală a infracțiunilor grave și numai după autorizare judiciară;
  • Sistemele de clasificare biometrică care utilizează caracteristici sensibile (de exemplu, sex, rasă, etnie, statut de cetățean, religie, orientare politică);
  • Sistemele de poliție predictivă (bazate pe profilare, localizare sau comportament infracțional anterior);
  • Sisteme de recunoaștere a emoțiilor în cadrul aplicării legii, al gestionării frontierelor, la locul de muncă și în instituțiile de învățământ;
  • Extragerea nediscriminatorie de date biometrice din social media sau din înregistrările CCTV pentru a crea baze de date de recunoaștere facială (încălcând drepturile omului și dreptul la viață privată).

Inteligența artificială cu risc ridicat

Deputații europeni au extins clasificarea domeniilor cu risc ridicat pentru a include daunele aduse sănătății, siguranței, drepturilor fundamentale sau mediului. De asemenea, ei au adăugat sistemele de IA pentru a influența alegătorii în campaniile politice și în sistemele de recomandare utilizate de platformele de socializare (cu peste 45 de milioane de utilizatori în conformitate cu Legea serviciilor digitale) la lista de risc ridicat.

Sprijinirea inovării și protejarea drepturilor cetățenilor

Pentru a stimula inovarea în domeniul inteligenței artificiale, deputații europeni au adăugat scutiri la aceste reguli pentru activitățile de cercetare și componentele de inteligență artificială furnizate sub licențe open-source. Noua lege promovează sandboxurile de reglementare, sau mediile controlate, stabilite de autoritățile publice pentru a testa IA înainte de implementarea acesteia.

Deputații europeni doresc să stimuleze dreptul cetățenilor de a depune plângeri cu privire la sistemele de inteligență artificială și de a primi explicații cu privire la deciziile bazate pe sisteme de inteligență artificială cu risc ridicat care au un impact semnificativ asupra drepturilor lor. Deputații au reformat, de asemenea, rolul Biroului UE pentru IA, care ar urma să fie însărcinat cu monitorizarea modului în care este implementat manualul de reguli privind IA.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...