G4Media.ro

Deputatul liberal, Mihai Voicu, achitat definitiv în dosarul de corupție. În primă…

Deputatul liberal, Mihai Voicu, achitat definitiv în dosarul de corupție. În primă instanță, el fusese condamnat la 3 ani de înschisoare cu suspendare

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a achitat luni pe deputatul liberal, Mihai Voicu, în dosarul de corupție instrumentat de DNA . El fusese condamnat anul trecut la 3 ani de închisoare cu suspendare într-un dosar instrumentat de DNA, potrivit motivării Curții. Voicu fusese trimis în judecată în 2017, fiind acuzat ca a cerut bani membrilor de partid pentru a fi înscrişi pe locuri eligibile la alegerile electorale.

Ce scriau procurorii DNA în rechizitoriu:

În perioada ianuarie – aprilie 2012, inculpatul Voicu Mihai Alexandru, în calitate de președinte al unei organizații județene de partid și vicepreședinte al aceleiași formațiuni politice la nivel național, beneficiind de ajutorul inculpatului Mogoș Dan Lucian Ștefan, și-a folosit influența și autoritatea determinate de funcțiile deținute, pentru a impune membrilor Biroului permanent teritorial criterii nestatutare, în sensul că membrii de partid, pentru a putea candida de pe un loc eligibil, să sprijine financiar campania electorală prin plata unor contribuții individuale.

Concret, „donațiile” respective ar fi condiționat candidaturile pe un loc eligibil pe listele de vot la alegerile locale 2012 ori parlamentare din toamna anului 2012 sau susținerea politică pentru ocuparea unei funcții de conducere într-o instituție publică.

Procedând în această manieră, 20 de membri ai organizației de partid au fost determinați să remită diverse sume de bani (între 5.000 – 20.000 lei) în valoare totală de 290.450 lei.

Din această sumă de bani, inculpatul Enea Constantin Cosmin a primit 156.680 lei pentru a fi folosiți la achiziționarea de materiale promoționale ce urmau a fi folosite în campania electorală din vara anului 2012. Din această sumă, în realitate au fost folosiți în scopul menționat mai sus doar 24.873 lei, restul fiind însușiți de inculpatul Enea Constantin Cosmin prin intermediul SC Coliseum SA, susțineau procurorii.

Sentința definitivă de luni a Curții Supreme:

3016/1/2019 – Cu majoritate, Admite apelurile formulate de către apelanţii inculpaţi Enea Constantin-Cosmin, Mogoş Dan-Lucian-Ştefan, S.C. Coliseum S.A. şi Voicu Mihai Alexandru împotriva sentinței penale nr.249 din data de 20 iunie 2019 pronunţată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția penală, în dosarul nr. 3530/1/2017. Desfiinţează în tot sentința penală apelată şi, în rejudecare:

În baza art. 396 alin. (1) şi (5) din Codul de procedură penală raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I-a din Codul de procedură penală achită pe inculpaţii:

– Voicu Mihai Alexandru, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenței sau a autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, prevăzută de art. 13 din Legea nr. 78/2000;

– Mogoș Dan Lucian Ștefan, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței sau a autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în forma complicităţii, prevăzută de art. 26 din Codul penal din 1969 rap. la art. 13 din Legea nr. 78/2000;

– Enea Constantin Cosmin, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor, prevăzută de art. 29 alin. 1 lit. c teza I-a din Legea nr. 656/2002, cu aplicarea art. 5 din Codul penal şi

– S.C. Coliseum S.A., pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani, sub forma complicităţii, prevăzută de art. 26 din Codul penal din 1969 rap. la art. 29 alin. (1) lit. c) teza I-a din Legea nr. 656/2002, cu aplicarea art. 5 din Codul penal.

Ridică măsurile sechestrului asigurător dispuse prin ordonanțele din datele de 15.12.2017 ?i 20.12.2017 în dosarul nr. 87/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova. În baza art. 275 alin. (3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea acestei cauze (urmărire penală, fond şi apel) rămân în sarcina statului. În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală onorariul cuvenit apărătorilor desemnaţi din oficiu la judecarea cauzei în fond, pentru inculpaţii Enea Constantin Cosmin şi S.C. Coliseum S.A., în sumă de câte 868 lei, rămân în sarcina statului.

În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală onorariul cuvenit apărătorilor desemnaţi din oficiu, la judecarea în apel a cauzei, pentru apelanţii inculpaţi Enea Constantin-Cosmin, Mogoş Dan-Lucian-Ştefan, S.C. Coliseum S.A. şi Voicu Mihai Alexandru, până la prezentarea apărătorilor aleşi, în sumă de câte 220 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 22 iunie 2020.

Cu opinie separată în sensul: -admiterii apelurilor formulate de către apelanţii inculpaţi Mogoş Dan-Lucian-Ştefan şi Voicu Mihai Alexandru împotriva sentinței penale nr.249 din data de 20 iunie 2019 pronunţată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția penală, în dosarul nr. 3530/1/2017, a desfiinţării, în parte, a sentinței penale apelate şi, în temeiul art. 396 alin. (1) şi (6) din Codul de procedură penală raportat la art. 16 alin. (1) lit. f) din Codul de procedură penală, a încetării procesului penal pornit împotriva inculpaţilor Voicu Mihai Alexandru pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenței sau a autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, prevăzută de art. 13 din Legea nr. 78/2000 şi Mogoș Dan Lucian Ștefan pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de folosire a influenței sau a autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, prevăzută de art. 26 din Codul penal din 1969 rap. la art. 13 din Legea nr. 78/2000; – respingerii, ca nefondate, a apelurilor formulate de către apelanţii inculpaţi Enea Constantin-Cosmin şi S.C. Coliseum S.A. împotriva aceleiaşi sentinţe penale, cu obligarea inculpaţilor la plata cheltuielilor judiciare.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. L-a achitat sau l-a condamnat?
    si nu apar diacriticele….
    Se pare ca graba strica treaba, merita sa dati mai multa atentie si formei…

  2. Acum conducerea pnl va cere demisia conducerii DNA, jos Kodruta , etc, sau nu au voie și curaj?!

    • pnl nu dar pzd da, pe principiul „hotii nostri sunt cinstiti, ai lor nu”. Lasa intrebarile astea retorice, mai bine nu vota hoti de orice culoare or fi.

  3. Daca nici astia nu merita pensiile speciale,atunci cine?!

  4. PNL si PSD – aceasi mizerie !
    Plus justitia românā !

  5. Deci…. l-au albit și pe ăsta!
    Bravo băieți!!! Vă meritati pensiile speciale. 🤢

    • Dar cum înțelegi mata justiția, condamnări 100%? Ăsta era procesul, să ai dreptul să îți dovedești nevinovăția, l-au albit și pe Barna dacă ne luăm după logica ta, tu vrei dictatură, 100% condamnări.

    • „Omul Vitruvian” e un cunoscut postac psd

    • @casually asta pricepi mata în mintea ta intoxicată de stângism

  6. Justitia pentru smecheri: tragem de timp prin toate instantele, poate se prescrie; daca nu se prescrie, verdicetele intermediare oricum nu conteaza, trebuie numai sa avem grija sa nimerim completul „corect” la ultima instanta.

    Inteleg sa faci apel in caz ca sentinta a fost prea mare sau prea mica. Dar sa faci apel ca sentinta a fost _gresita_ si nimeni sa nu foe macar avertizat, arata doar cat de putreda e de fapt justitia in tara asta.

  7. 1. in titlu ati scris ca e achitat
    2. in text ati scris ca e comandat (de la copy paste stire veche), apoi ati corectat
    3. in textul instantei spune că dosarul se trimite la rejudecare – ceea ce nu inseamnă achitare
    4. a strâns bani pentru „alegeri electorale” :))))))))))))

    Știți că nu e totul viteza dacă scrii tâmpenii, da?

  8. Nu degeaba cer cei de la ICCJ pensii speciale, dupa inalbirea lui Popovici si a lui Cozma a venit rindul lui Voicu sa fie nevinovat. Cine urmeaza la rind? Nu v-a ingramaditi ca este destul inalbitor.

  9. A câta oară s-a dovedit justiția șchioapă, oarbă și cocoșată? Neamule suntem de tot kktul.

    • Cum vreți voi toți justitiarii condamnări 100%, hai cu dictatura!

      Dacă-i șchioapă justiția, de ce tipă rezistenții să se desființeze secția specială de investigare a magistraților?

  10. Sarcina de la Partid. Sa fie stersi la fund toti infractorii din castele Partidului.
    Intocmai si la timp, cu ravna, judecatorii executa.
    Cand e vorba de condamnari, o lungesc pana dupa prescriere.
    Politica Partidului in asa zisul statul roman: Totul pentru infractori! Totul pentru infractori!Totul pentru infractori!

    valkov e liber, isi umple conturile, isi reface muzeul. udrea e libera, petrov hahaie!

  11. FELICITARI ! LA CAT MAI MULTE ACHITARI!
    DAR NU PREA MULTE, SA NU-i STRESATI PE PRIVILEGIATI!

  12. Deci bietul om era nevinovat. Prin urmare prima instanta ar trebui sa intre la bulau pentru ca a condamnat un om nevinovat. Sau macar sa-i plateasca ceva despagubiri „inocentului” si sa fie investigati. Nu?
    Cam asa ar veni treaba daca ar exista ceva logica in actul de justitie.
    Justitia romana e o gluma proasta, dar nici nu poate fi altfel fiind asezata pe un postament construit de psd si familia in zeci de ani de bataie de joc.