G4Media.ro

Deputatul PNL Alexandru Muraru, după demiterea lui Octav Bjoza: Negarea sau relativizarea…

Deputatul PNL Alexandru Muraru, după demiterea lui Octav Bjoza: Negarea sau relativizarea Holocaustului este o acțiune incompatibilă cu poziția de demnitar al Executivului/ Fratele lui Alexandru Muraru i-a propus lui Iohannis decorarea lui Bjoza

Deputatul PNL Alexandru Muraru a transmis marți, într-un comunicat de presă, că decizia prim-ministrului Florin Cîțu privind demiterea lui Octav Bjoza din funcția de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, este legitimă și corectă.

Muraru este și consilier onorific al premierului și reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei.

De precizat este că Andrei Muraru, fratele deputatului PNL Alexandru Muraru, este cel care a propus decorarea lui Octav Bjoza de către președintele Klaus Iohannis, pe vremea când era consilierul acestuia pentru relația cu societatea civilă și autoritățile publice. Astfel, Bjoza a devenit prima persoană decorată de Iohannis, cu cea mai înaltă distincție.

”Derapajele și declarațiile inacceptabile cu privire la relativizarea Holocaustului ale domnului Octav Bjoza sunt incompatibile cu poziția de demnitar al Executivului. În calitate de Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, condamn cu fermitate astfel de poziții publice, precum ale domnului Bjoza, acțiuni care angrenează întregul Executiv, imaginea României și care nu pot fi tolerate”, a transmis Alexandru Muraru.

Potrivit acestuia, exercitarea unei funcții executive presupune respectarea legislației în vigoare în materia condamnării negării Holocaustului.

”Falsificarea, distorsionarea sau relativizarea realităților Holocaustului de către un demnitar, numit în funcție de către șeful Executivului, aduce atingere gravă angajamentelor și eforturilor pe care România le-a întreprins în ultimele două decenii. Reexaminarea faptelor istorice sub forma negaționismului deflectiv este o formulă întâlnită a negaționiștilor, iar aceasta nu poate fi tolerată, cu atât mai mult, din fruntea unei instituții naționale”, a mai precizat Muraru.

El susține că declarațiile publice ale lui Octav Bjoza cu trimitere la unele inițiative legislative de modificarea a legii nr. 232/2020 (comunicatul de presă al AFDPR din 12 martie 2021) sunt insultătoare pentru memoria victimelor Holocaustului și pentru urmașii acestora.

”În condițiile în care în ultimele luni, acțiuni și publice de elogiere a unor persoane condamnate pentru crime de război au fost rostite de la tribuna Parlamentului, în condițiile în care un partid neo-fascist propagă simboluri naziste care ultragiază memoria victimelor Holocaustului, fermitatea unor măsuri de sancționare a acestor derapaje este o urgență. Din păcate, astfel acțiuni și declarații ne arată, încă o dată, că trebuie să intensificăm eforturile de promovare ale politicilor memoriei la nivel guvernamental, central și local, dar și a celor de combatere a xenofobiei, antisemitismului, a rasismului și ale altor forme de intoleranță, de violență simbolică sau politică. Precizez că nu voi accepta astfel de manifestări și voi face toate demersurile care stau în puterea mandatului meu pentru sancționarea acestor derapaje”, a conchis Alexandru Muraru.

Context

Premierul Florin Cîțu a anunțat marți demiterea lui Octav Bjoza din funcția de subsecretar de stat, pe care îl acuză că încearcă să mistifice istoria prin punerea pe umerii comunității evreiești a aducerii comunismului în România și că solicită drepturi din partea statului pentru urmașii criminalilor de război, naziștilor sau fasciștilor, potrivit unui comunicat de presă transmis de guvern.

Bjoza, fost deținut politic, este președintele Asociației Foştilor Deţinuţi Politici și Victime ale Dictaturii din România și a fost prima persoană decorată de Klaus Iohannis în calitate de președinte al României.

El a fost numit în 2014, de către Victor Ponta, în funcția de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în Romania în perioada 1945-1989.

În 2015, Octav Bjoza a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu cea mai înaltă distincție a statului Român, Ordinul Național ”Steaua României” în grad de Cavaler. A fost prima distincție acordată de Iohannis în calitate de șef al statului.

Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului (MCA Romania) le-a cerut Guvernului și Administrației Prezidențiale, în mai 2015, să ia măsuri împotriva lui Octav Bjoza, după ce acesta a participat la o ceremonie dedicată unor membri ai Mișcării Legionare.

Citește și: 

Premierul Florin Cîțu l-a demis pe Octav Bjoza din funcția de subsecretar de stat. Motivele invocate: Acuzațiile la adresa evreilor că sunt vinovați de aducerea comunismului în România și solicitarea ca ”urmașii criminalilor de război, naziștilor sau fasciștilor” să beneficieze de drepturi

Deputatul PNL, Florin Roman, critică demiterea de către prim-ministru a lui Octav Bjoza: Mai e încă timp pentru cei care au negociat “sinecura” unui erou să revină asupra deciziei

Foto: Deputatul PNL Alexandru Muraru / Sursa: Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Cred că ați înnebunit cu toții!

  2. Bjoza asta pare a fi un complet idiot, asemeni lui Roman care il apara.
    Chiar i-as recomanda lui Florin Citu sa evite propunerile lui Roman, de orice fel.

  3. Pai, daca e asa cum spune tantos acest PNList Alexandru Muraru, atunci ma astept ca EL si PNleii lui in frunte cu Vasilica Catu, sa ii propuna Presedintelui Johannis RETRAGEREA decoratiei!!

    „Klaus Iohannis, despre decorarea lui Octav Bjoza: A fost un semnal care arată preţuirea mea pentru foştii deţinuţi politici.
    07.01.2015
    Eu am ținut să dau un semnal prin decorare, un semnal care arată prețuirea mea pentru foștii deținuți politici. Nu m-am referit doar la cei deținuți în perioada comunistă, ci și la cei din timpul Revoluției. Decorația s-a dat președintelui asociației, un om onorabil.
    NU am putut să constat, și nici cei care m-au ajutat în acest demers, vreun semn de întrebare care ar plana asupra persoanei sau asociației. Acuzațiile NU mi se par FONDATE(Vasilica, ce facusi, bre?!), e foarte ușor de terminat discuția. Cum poate cineva care pe vremea legionarilor avea 3 ani să fie considerat legionar. Nu există niciun temei pentru care să-l bănuim pe Bjoza de simpatii doctrinare legionare. Consider că a fost un act reparatoriu, asociația și foștii deținuți nu au fost băgați în seamă, dar am considerat că e necesară”.
    Președintele l-a decorat în a doua zi la Cotroceni pe Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, aceasta fiind prima distincție acordată de Klaus Iohannis în calitate de șef al statului.
    Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului (MCA România) afirma, într-un comunicat, că „ia act, cu dezamăgire, de decizia Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, de a acorda Ordinul National „Steaua Romaniei” în grad de Cavaler unui deținut politic care se afișează public cu un partid susținător al Mișcării Legionare și al neo-nazismului”.
    Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, s-a declarat uimit de opinia MCA România.
    „Este revoltător! Nu am fost, nu sunt și nu voi fi niciodată antisemit. În temniță am fost educat să nu privesc oamenii după etnie, culte sau politici. Eram doar luptători anticomuniști acolo, nu făceam deosebire care este legionar, țărănist, cuzist sau că n-avea nicio culoare politică. Sunt împotriva oricăror extremisme, fie de stânga, fie de dreapta”, a spus Octav Bjoza, potrivit Adevărul, adăugând că niciodata nu s-a asociat vreunei mișcări de acest gen.

  4. Asa-i tovarășe, ce poți face când prostia este mare, după tine Stalin era evreu, poate chiar Dej și Ceaușescu, chiar tu esti evreu mascat

  5. Dubla masura, adica IPOCRIZIA si minciuna la PNL:
    „Primarul Constanţei, Vergil Chitac-PNL pus la zid pentru că nu vrea să schimbe numele străzii „Ion Antonescu”.
    A reacţionat şi ambasada Israelului.
    16 februarie.
    Primarul Constanței a părut că ezită să schimbe numele străzii Ion Antonescu.
    Ambasadorul Israelului: Antonescu a fost declarat vinovat de crime de război
    Comuna 1 Decembrie de lângă București deja a schimbat numele unei străzi
    Primarul Constanței e pus la zid după ce a părut că ezită să schimbe numele străzii Ion Antonescu din orașul lui.
    Vergil Chițac a spus că există „evaluări diverse, chiar contradictorii, polemici şi controverse” în jurul rolului jucat de mareșal în istoria României.
    „Vom mobiliza comunitatea locală de istorici sau oameni din mediul academic și totodată cetățenii de pe strada respectivă pentru a avea o notă fundamentată cât mai bine. După ce ne facem temele va fi redactat un proiect de hotărâre de consiliu local cu această fundamentare”, a spus Alin Vintilă, ofiţerul de presă al Primăriei Constanţa, pentru Aleph News.
    David Saranga, ambasadorul Israelului în România, i-a transmis însă lui Chițac faptul că nu există nicio incertitudine: „În 1946, Ion Antonescu a fost anchetat și găsit vinovat pentru crime de război de către Tribunalul Poporului. (…) Criminalii Holocaustului, dar și cei care sunt simpatizanți ai mareșalului Ion Antonescu, ai Mișcării Legionare, ori cei care instigă la ură nu trebuie tolerați de societate”, a scris ambasadorul pe Facebook.
    În comuna 1 Decembrie, de lângă București, lucrurile s-au rezolvat mai rapid. Strada Ion Antonescu a devenit strada Biruinței. Locuitorii sunt însă nervoși că nimeni nu i-a consultat.”

    2. Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ” Elie Wiesel dezaprobă reacţia primarului municipiului Constanţa, referitor la schimbarea denumirii străzii Mareşal Ion Antonescu din oraş.
    „Este tulburător că primarul municipiului Constanţa, domnul Vergil Chiţac, consideră facultativă legea care interzice denumirea străzilor după criminali de război. Pentru acesta, Ion Antonescu are parte de „evaluări diverse, chiar contradictorii, polemici şi controverse”.
    Edilul ar trebui să ştie că nu există nici o controversă în privinţa rolului pe care Ion Antonescu l-a avut în elaborarea şi punerea în aplicare a politicii de stat care a dus la exterminarea a cel puţin 280.000 de evrei români şi ucraineni şi a peste 11.000 de romi. Ion Antonescu a fost judecat şi găsit vinovat de crime de război în 1946.
    Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a trimis încă din 2014 mai multe adrese prezentând situaţia de ilegalitate în care se găseşte instituţia condusă în prezent de domnul Chiţac.
    Este cu atât mai sfidătoare poziţionarea domnului Chiţac cu cât acesta aparţine unei formaţiuni politice care şi preţuieşte trecutul democratic. În timpul regimului dictatorial al lui Ion Antonescu înaintaşii politici ai domnului primar au transmis conducătorului statului român că modul în care erau trataţi evreii şi romii este criminal. Din păcate, domnul primar Chiţac nu şi a însuşit acest episod din istoria propriului partid.”, se arată într-un comunicat de presă.

    Vasilica Catu a tacut si tace chitic pe subiect!
    Rusine, ipocritilor!