G4Media.ro

Deputatul PNL Gigel Știrbu vrea să restricționeze posibilitatea de a vota cu…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Deputatul PNL Gigel Știrbu vrea să restricționeze posibilitatea de a vota cu viză de flotant: Cine și-a stabilit reședința într-o localitate cu mai puțin de un an înainte de alegeri să nu poată vota decât acolo unde are domiciliul. Liberalul susține că astfel va stopa turismul electoral

Deputatul PNL Gigel Știrbu a anunțat marți depunerea unei inițiative legislative care vizează restricționarea posibilității de a vota la alegerile locale și parlamentare a românilor cu viză de flotant.

Astfel, potrivit proiectului anunțat de deputatul liberal, persoanele care și-au stabilit reședința într-o localitate cu mai puțin de un an înaintea alegerilor, nu vor putea vota decât acolo unde au domiciliul, adică în localitatea din care au plecat.

Știrbu susține că prin această măsură s-ar stopa turismul electoral.

De asemenea, Gigel Știrbu vizează și modificarea actului normativ privind evidența, reședința și domiciliul persoanelor, în sensul obligării celor cu viză de flotant să meargă la poliție din trei în trei luni pentru a confirma că locuiesc la adresa respectivă, dar și să declare pe proprie răspundere că stau în respectiva locație mai mult de 15 zile pe lună.

Nu în ultimul rând, proprietarul unei locuințe nu va putea permite la mai mult de două persoane să își stabilească reședința acolo.

Modificările propuse de Gigel Știrbu: 

  • la legea alegerilor locale (115/2015):
    • După alineatul (4) al articolului 18 se introduce un nou alineat, alin. (4l) cu următorul cuprins
      • „(4l ) Persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală de mai puțin de un an de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care își au domiciliul. În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară.”
  • la legea alegerilor parlamentare (208/2015):
    • După alineatul (5) al articolului 83 se introduce un nou alineat, alin. (6) cu următorul cuprins:
      • ”Art 83-(6) Persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală de mai puțin de un an de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care își au domiciliul. În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară.”
  • la actul normativ privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români (OUG 97/2005):
    • La articolul 31, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
      • ”Art. 31. (2)Menţiunea privind stabilirea reşedinţei se acordă pentru perioada solicitată, care nu poate fi mai mare de un an, şi are valabilitate pe timpul cât persoana locuieşte în mod efectiv la adresa declarată ca reşedinţă. Trimestrial, persoana care a solicitat acordarea reședinței este obligată să reconfirme adresa declarată ca reşedinţă, printr-o declarație pe proprie răspundere care poate fi dată în faţa lucrătorului din cadrul serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor, a poliţistului de siguranţă publică, a notarului public ori a funcţionarului misiunii diplomatice sau oficiului consular al României. La expirarea acestui termen, persoana poate solicita înscrierea unei noi menţiuni privind stabilirea reşedinţei.”
    • La articolul 32, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
      • Art.32. – (1) Pentru înscrierea reședinței solicitantul va completa cererea pentru stabilirea reședinței, pe care o va depune împreună cu actul său de identitate și cu o declarație pe proprie răspundere prin care declară că locuiește în respectiva locație mai mult de 15 zile pe lună.”
    • După alineatul (1) al articolului 32 se introduce un nou alineat, alin. (1l) cu următorul cuprins:
      • ”Art.32. – (11) La înscrierea reședinței găzduitorul, persoană fizică sau persoană juridică, va completa o declarație pe proprie răspundere că la respectiva adresă nu au reședința mai mult de două persoane care nu aparțin aceleiași familii. Dacă la adresa respectivă sunt înscrise cel puţin 2 menţiuni de reşedinţă valabile se va proceda la informarea structurii locale a poliţiei naţionale, în vederea efectuării verificărilor în teren, din care să rezulte dacă solicitanţii locuiesc efectiv la adresa declarată

Cum își motivează Gigel Știrbu inițiativa legislativă: prevenirea ”turismului electoral” și a „distorsionării” rezultatului alegerilor

”În urma unei analize făcute pe 200 de localități unde s-a observat o migrație suspectă la alegerile locale din anii 2016 si 2020, ocazie cu care s-a constatat că numărul de vize de flotant a fost de 20.000, evident, aproape toate emise în preajma alegerilor, în timp ce în anii fără alegeri, numărul maxim de vize de flotant care au fost emise în aceste 200 de localități pe care le-am studiat a fost de 2.000, adică de 10 ori mai puțin. Concret, a fost obținută viza de flotant doar pentru a-l vota pe primar. Sunt oameni care îşi fac viză de flotant cu 3, 4, 5 zile înainte, o săptămână sau cu o lună înainte de ziua alegerilor, Apoi, își exercită dreptul constituțional de a vota acolo, iar patru ani de zile nu mai calcă prin acea localitate”, a scris deputatul liberal în expunerea de motive a inițiativei.

Foto: Deputatul PNL Gigel Știrbu. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

28 comentarii

  1. Si studentii ce fac boss?
    Eu sunt de acord numai daca se introduce votul prin corespondeta si la alegerile locale.

    • LMAO!!! Pai pe astia nu-i intereseaza de studenti. N-ai vazut ca tocmai au propus sa le ieie gratuitatile pe trenuri? ROFL!!! Studentii sunt buni numai cand protesteaza impotriva PSD. In rest, PNL ii vede pe studenti ca pe o povara fiscala. Studentii au fost buni ca masa de manevra la Colectiv, la protestele din Piata Universitatii. Acum nu mai sunt buni.

  2. … cum mai castiga alegerile? Mai stiti pe doamna aia cu … „noua ni s-a zis ca nu merg camerele”… aaaa… cu sacu direct… Io zic sa il dam dracu de vot ca si asa nu conteaza. Ce ne mai chinuim atat cu votatu si toate astea… pai nu?

  3. Tâmpițelule, nu ar fi cazul, având în vedere cât de puțini oameni mai ies la vot, să găsiți modalități pentru a determina oamenii să iasă la vot într-un număr ceva mai mare? Nu este o idee inspirată, este? Dacă ar ieși la vot mai multă lume, logic, v-ar dezavantaja pe bandiții care vă bateți joc de această țară de peste 30 de ani… Și atunci, după cum vă este năravul, faceți tot ce vă stă în putință să împiedicați lumea să iasă la vot și nu să o încurajați, că vă convine de minune acest fapt, ai voștri ies, ăia captivi partidului, ba mai mult, cu cât ies mai puțin dintre cei simpli, cu atât ponderea ălora îndrăgostiți de partid în rezultatul votului final este mai mare. Pe voi nu vă deranjează cât timp sunteți votați voi, chit că ar ieși la vot 5% dintre cei cu drept de vot, v-ar deranja dacă cei ieșiți nu v-ar gira cu votul lor, abia atunci v-ați arăta indignați, este știrbule? Până atunci… faceți tot ce vă stă în putință să-i blocați pe cei care mai vor să voteze și care mai și gândesc în momentul în care pun ștampila, ăia care nu sunt slugile partidului și nu ling clanțele partidului pentru o funcție călduță la stat. Să vă fie rușine, jigodiilor! Nu trebuie să-i blocați pe oameni să iasă la vot, nu vor mai ieși ei singuri! Așteptăm reformele, mizeriilor!

    • Nu e bai, poate la alegerile urmatoare o sa fiu plecat permanent din tara asta de cacat. Sa ramana doar bugetarii sa se futa intre ei aici.

  4. Vai de capul vostru.Faceti legi dupa chipul si asemanarea voastra.Nu va ganditi si la cetateni.Mai uitativa si la legislatia in dome iu din alte state europene.

    • RUȘINE! Asta este reforma electorală promisă în campanie de PNL? Ce zic colegii și șefii de partid ai dlui Știrbi, sunt de acord cu propunerea dlui? Sunt atâtea persoane care lucrează sau învață în altă localitate decât cea de domiciliu. Acestora li s-au promis că li se va rezolva situația și vor putea vota. Cum? Altă inițiativă nu avea. Dacă venea la pachet cu alte inițiative care să rezolve problema celor care nu pot vota în localitatea de domiciliu înțelegeam, dar așa? Dă impresia că vor să îngrădească și mai mult votul. Se tem de turism electoral, dar că nu iese lumea la vot de ce nu se tem? Dacă ar face procesul electoral mai accesibil, alta ar fi situația. Iar în cazul în care interesul pentru vot ar fi mare, nu cred că pe băncile parlamentului ar mai ajunge multe persoane de genul dlui Știrbu. Debusolantă și deranjantă propunerea acestui domn. Încă o dată, RUSINE!

  5. Despre votul obligatoriu, așa cum este în Belgia și Luxemburg, ce părere aveți?

    • Băi cap pătrat, Luxemburgul are o populație cât un Sector din București, nu ai cum să compari Romania cu Luxemburg. Și până la urmă să fim obligați să ce? Să votam cu toți analfabeții? Să o obligi pe mă-ta să voteze.

  6. In epoca mobilitatii cand oamenii lucreaza sau studiaza departe de casa, janghinosii din pnl vor sa interzica accesul la vot tocmai acelora care produc ceva si nu sunt dependenti de minciuna lor. Nu sunteti in stare mai nenorocitilor sa verificati in timp real un CNP?

  7. Votul prin corespondență ?
    Suntem cu zeci de ani în urma celorlalte state din UE !
    Nu știu în câte state din UE există viză de flotantă.

  8. chiar nu inteleg ce oameni rationali, fara interese de partid si care se pretind de dreapta voteaza PNL… in ’90 Iliescu a spus ca va fi un partid mai mare in care vor fi grupari/ partide mai mici de stanga sau dreapta…. PSD a alternat la putere cu PNL de fatada, in realitate sunt aceiasi mafioti comunisti cu sigle de partid diferite care stiu ca vor supravietui daca impiedica oamenii sa voteze

  9. de acord, dar ce faci cu cei cu viza de flotant, ca le incalci dreptul la vot. unde sa voteze ei? la fostul domiciliu pe baza vizei de flotant la noul domiciliu? noaptea mintii…

  10. cine poate să obțină viză de flotant pt 2 ani ? 🙂 e bună strategia 🙂 crește pericolul haur la 30 % 🙂 …iar salvarea noastră / a democrație 🙂 / status quo ului 🙂 / statului de drept 🙂 / e păstrarea usl ului la guvernare 🙂 buna treabă 😛

  11. Ce tampenie…cica cine are viza de flotant de mai putin de 1 an, pai se acorda pe maxim un an! ADICA SA NU MAI AI VOIE SA VOTEZI DELOC UNDE AI RESEDINTA, CHIAR DACA ITI REINNOIESTI ANUAL VIZA! Si sa se prezinte din 3 in 3 luni la politie! Dar ce, este sub control judiciar?? Doamne fereste!

  12. In loc sa se intrebe politicienii de ce este asa de mare absenteismul, se gandesc cum sa mai genereze o declaratie trimestriala pe proprie raspundere.

  13. da cu PENALII Costel Alexe si cu Chirica ce mai faceti?

    in rest, e clar ce e cu legea asta … anti USR+

  14. Ei! și vezi cum interesele comune ale pnl-ului concordă cu cele ale psd-ului!… Hai băieți, ce mai așteptați, refaceți usl-ul! așa vă puteți pune în practică toate ideile bolnăvicioase, evident, idei care au mai degrabă legătură cu Evul Mediu și nici într-un caz cu lumea actuală și cu cea viitoare. Vă dați seama cât de cretini își cred aceste nulități votanții cât timp ei vorbesc de reforme, iar toate propunerile lor au mai degrabă iz de antireformă. Își râde în barbă ciuma roșie, nici dacă și-ar fi pus la lucru „eminențele” din grupul organizat infracțional psd nu ar fi născut o idee atât de bună… Sau, oare noi ce să pricepem, activați sub acoperire pentru scopuri comune?

  15. Daca alte lucruri mai bune nu sunt de facut…

  16. PNL chiar vrea sa vada cat de repede pot ajunge la 10%.

    • Las’ că vizează o revenire în V, exact ca revenirea economiei noastre după Covid.

      Hei, stai un pic…

  17. Problema e intradevar la useristi! Da’ nici ca-i vrea sa recunosti ca, de fapt, a imbatranit mamicutza ta si refuza sa-si mai faca mutatie odata la 4 ani! Ba mai mult, te si ameninta ca daca mai insisti o sa te dea afara din casa!

  18. Prostii !
    Termenul de 1 an este excesiv de lung. Sunt situatii obiective care fac ca acest termen de-a dreptul restrictiv.

    PS. Restul conditiilor parca sunt desprinse din legislatia ceausista !

  19. Termenul de 1 an este excesiv de lung. Sunt situatii obiective care fac ca acest termen de-a dreptul restrictiv.

    PS. Restul conditiilor parca sunt desprinse din legislatia ceausista !

  20. @Susufler0 A pus intentionat un an pentru ca vizele de flotant au termen de valabilitate un an. PNL se impusca in picior daca sustine asa ceva.

  21. Foarte bine, asa se stopeaza frauda electorala si ii incurajeaza pe cei ce locuiesc in alte localitati sa o faca sub forma legala, nu la negru!

  22. Eu propun ca nici un cetatean sa nu poata candida intr-o circumscrptie daca nu a locuit acolo in ultimii doi ani, anterior alegerilor. Sa faca dovada cu actual de identitate sau viza de flotant.
    Sa terminam odata cu turismul electoral al alesilor, care candideaza intr-un judet/oras (la locale, dar mai ales la parlamentare) caruia nu-i cunosc problemele si nici nu-i intereseaza sa le rezolve.