G4Media.ro

Deputatul PNL Sebastian Burduja anunţă o propunere legislativă, prin care liderii de…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Deputatul PNL Sebastian Burduja anunţă o propunere legislativă, prin care liderii de sindicat nu vor mai putea fi membri de partid

Deputatul PNL Sebastian Burduja anunţă, în contextul protestului spontan de la STB, depunerea unei propuneri legislative care prevede că liderii de sindicat nu vor mai putea fi membri de partid, transmite News.ro.

Proiectul vizează completarea legii 62/2011 pentru dialogul social cu două alineate noi (la art. 8 pentru sindicate, respectiv art. 63 pentru patronate), care să stipuleze că persoanele alese în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale şi patronale nu pot avea calitatea de membru al unui partid politic, pe durata exercitării mandatului lor.

”Greva de la Societatea de Transport Bucureşti (STB) a pus pe tapet o problemă sistemică a României, care are nevoie de o soluţie urgentă şi de bun simţ. Milioane de bucureşteni au fost ţinuţi ostatici de orgolii politice care au plecat, în mod evident, de la o persoană aflată într-o incompatibilitate flagrantă: angajat al companiei, lider sindical, membru al unui partid politic, consilier general ales pe listele aceluiaşi partid. Situaţia de la STB nu este, din nefericire, singulară. Luaţi marile companii de stat, cu puţine excepţii, şi veţi descoperi un ghem de interese politice şi financiare în jurul sindicatelor. În loc să apere drepturile angajaţilor, cei care au capturat aceste organizaţii, de altfel utile şi legitime într-un stat democratic, îşi urmăresc cu cinism doar propria agendă. Cine suferă consecinţele? Chiar angajaţii acestor companii şi, la urma urmei, fiecare cetăţean român care îşi plăteşte taxele şi impozitele. E timpul să tăiem acest nod gordian”, a transmis deputatul, într-un comunicat oficial.

Potrivit lui Burduja, ”este un conflict de interese evident: aceeaşi persoană să facă şi politică de partid, ca membru sau ca ales public, să reprezinte şi interesele partenerilor sociali”.

”Voi propune colegilor parlamentari scoaterea în afara legii a acestor situaţii, atât pentru conducerile sindicatelor, cât şi pentru conducerile patronatelor. Nu cred că cineva se poate opune unei asemenea propuneri de bun simţ, dar vom vedea la votul din comisii şi din plen,” a declarat Sebastian Burduja.

Deputatul invocă şi decizia Curţii Constituţionale a României nr. 233/2004, care stipulează că „Libertatea de asociere, consacrată de art. 40 din Legea fundamentală, nu înseamnă că orice persoană, indiferent de statutul său civil şi profesional, poate face parte din orice tip de asociaţie. Legiuitorul are libertatea de a reglementa condiţiile în care pot fi constituite, organizate şi în care funcţionează diferite tipuri şi forme de asociaţie”. Aşadar, Parlamentul poate şi trebuie să decidă cu privire la interdicţia explicită a liderilor de sindicate şi patronate de a face parte din partide politice.

Completarea legii 62/2011 apare ca fiind necesară, având în vedere situaţiile constatate, deşi inclusiv în actuala versiune se stipulează clar următoarele, chiar la articolul 2: „(1) Organizaţiile sindicale sunt independente faţă de autorităţile publice, de partidele politice şi de organizaţiile patronale. (2) Organizaţiile sindicale nu pot desfăşura activităţi cu caracter politic”. Cu toate acestea, evenimentele din aceste zile confirmă faptul că actualul cadru legislativ rămâne vag şi permisiv.

”Este o dezbatere crucială şi îndelung amânată în societatea românească. Care este rolul partenerilor sociali: să facă politică de partid sau să reprezinte în mod obiectiv interesele membrilor sindicatelor şi patronatelor? Răspunsul este evident pentru oricine îşi doreşte cu adevărat o democraţie funcţională în ţara asta”, a explicat deputatul Sebastian Burduja.

Propunerea legislativă va fi depusă în perioada următoare, odată cu începerea noii sesiuni parlamentare, în vacanţa parlamentară nefiind posibilă înregistrarea iniţiativelor legislative noi.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. USR cu siguranta o va vota (daca legea va fi scrisa cum trebuie)
    AUR vom vedea daca e sluga PSD
    PSD …
    dar nu ar trebui sa se opreasca aici, orice persoana carea ajunge in pozitie de manager intr-o institutie publica, ar trebui sa nu fie politic

    • Adica eu, sa zicem, sunt comunist din PSD de 30 de ani; renunt scurt la partid si ajut din afara partidului, sindicalist proaspat ales…

    • Eu ca fost lider de sindicat spun ca e praf în ochi ce face PNL-istul, realitatea e simpla… Greva nu faci ca sai dai pe cineva afară, greva e pentru drepturi salariale, etc
      Vor mai tine 3-4 zile iar după aceea vor veni la lucru.

    • dar totusi, sa fii si lider sindical si intr-un partid politic e absurd in romania. pe de alta parte e posibil sa fie drepul oricui sa faca asta. s-ar putea sa nu fie constitutionala o astfel de lege.

  2. N-o sa voteze niciodata PSD asa ceva, UDMR la fel, asa ca e doar un exercitiu de imagine pentru Burduja si PNL!
    PS. Burduja/Bancorex nu-i penelistul ala aliat cu PSD care apara cu dintii contractul mafiot cu Romprest de la S1?

    • Ăsta e fiul lui Bancorex, venind cu o idee chiar bună, dar care nu are nicio șansă să treacă, altfel nu venea cu ea.

  3. Este de bun sinț! Adică, treizeci de ani, mizeria politică românească a simulat apărarea drepturilor angajaților, în fapt urmărind doar controlul oamenilor în favoarea haitei de partid. Sigur, era vizibilă mizeria, iar mulți cocalari alunecoși (ciorbea, mitrea) au fost urcați în vârfurile politicii maidaneze chiar dintre conducătorii sindicatelor; funcții din care jucau același rol simulat, mizerabil, dar pe bani mulți.
    În același sens, ar fi foarte bine ca și conducerile instituțiilor publice să nu mai fie numite de haita politică, iar interesul cetățeanului să primeze, nu cel al zurbagiilor ticăloși și tâlhari din politică.

  4. Vrem și o propunere legislativa prin care copiii de securiști care au devalizat România sa nu poată fi deputați.

  5. sa nu fi fost membru de partid in ultimii 5 ani.
    ca isi da demisia maine dar el tot cu inima la fostul va fi.

  6. dar in America cum e, bivole?

  7. PSD nu va fi de acord, evident. Nu de alta, dar s-ar crea un precedent periculos. În mod normal legea ar fi trebuit să fie clară, aici fiind vorba de un conflict de interese, aşa cum ar fi trebuit să prevadă legea şi în cazul tuturor celor numiţi politic pe funcţii prin companii şi instituţii. Ce se întâmplă la STB, se întâmplă peste tot la stat, este un tipar. Când cineva deranjează caracatiţa şi nu are majoritate politică, când nu este acord cu subvenţii, pomeni, achiziţii trucate, sau cu mentalitatea de secol 19, este imediat eliminat. Valabil pentru toate partidele, dar PSD este de departe cel mai eficient cînd este vorba de lideri sindicali afiliaţi, reprezentanţi ai salariaţilor în CA sprijiniţi, şefi de serviciu simpatizanşi, etc. Ce să mai spunem despre faptul că de 30 de ani ei au condus majoritatea consiliilor de administraţie prin pedegei care de care mai penal sau mai incompetent. Cu ce rezultate, se observă.

  8. solicitare fireasca!

    sindicatele reprezinta o parte din societatea civila,

    iar societatea civila prin definitie, se opune guvernarii, de orice culoare ar fi ea!

    la noi societatea civila este remorca de partid, si nu vorbesc doar despre sindicate, ci si despre declic, rezist, grupul de dialog social etc