G4Media.ro

Deputatul PSD Mircea Drăghici, trimis în judecată pentru că a folosit subvențiile…

Sursa: Facebook

Deputatul PSD Mircea Drăghici, trimis în judecată pentru că a folosit subvențiile primite de partid din bani publici pentru a-și cumpăra o casă, a demisionat din partid

Deputatul PSD Mircea Drăghici, fost trezorier al formațiunii în vremea șefiei lui Liviu Dragnea, a anunțat marți că a demisionat din partid. El a fost trimis în judecată de DNA sub acuzația că a folosit subvențiile primite de partid din bani publici pentru a-și cumpăra o casă.

”Am analizat cu multa responsabilitate situatia politica actuala, PSD se afla in reconstructie si pentru a intari parcursul pe care actuala conducere si-l doreste, am hotarat sa iau o decizie radicala. Avand in vedere problemele cu ecouri publice din trecut, precum si starea mea de sanatate, astazi am demisionat din PSD si am comunicat acest lucru domnului presedinte, Marcel Ciolacu si domnului secretar general Paul Stanescu, carora le-am precizat si dorinta mea de a continua ca deputat neafiliat. Pentru mine, activitatea politica este un capitol inchis. Tin sa multumesc tuturor colegilor de la nivel national si din Arges, pentru cei 23 de ani de convietuire ca intr-o familie!”, a scris Drăghici pe Facebook.

În septembrie anul trecut, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus începerea judecării pe fond în dosarul în care fostul trezorier al PSD Mircea Drăghici este acuzat de delapidare, el fiind acuzat că a folosit subvenţiile primite de PSD de la AEP pentru a-şi cumpăra un imobil.

Un judecător de cameră preliminară de la Instanţa supremă a respins toate cererile şi excepţiile ridicate de PSD şi Mircea Drăghici şi a decis că procesul se poate judeca pe fond.

„Respinge cererile şi excepţiile invocate de persoana vătămată Partidul Social Democrat. Respinge cererile şi excepţiile invocate de inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe. În baza art. 346 alin. 2 cu referire la art. 345 alin. 1 şi 2 din Codul de procedură penală, constată legalitatea sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu rechizitoriul nr. 21/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, privind pe inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe, trimis în judecată pentru pretinsa săvârşire a infracţiunilor de utilizare a subvenţiilor în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate şi delapidare, fapte prevăzute de art. 10 lit. c teza I din Legea nr. 78/2000 şi art. 295 alin. 1 din Codul penal rap. la art. 308 alin. 1 şi 2 din Codul penal şi pretinsa infracţiune de delapidare prev. de art. 295 alin. 1 din Codul penal rap. la art. 308 alin. 1 şi 2 din Codul penal, totul cu aplic. art. 38 alin. 1 şi 2 din Codul penal, precum şi legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe”, se arată în decizia instanţei.

De asemenea, magistratul i-a respins lui Drăghici o cerere de sesizare Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 5 alin. 1, 2 şi 2/1 şi art. 12/1 din Legea nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice.

Pe 25 iulie, Mircea Drăghici, la data faptelor trezorier al PSD, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de utilizare a subvenţiilor în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate şi delapidare (2 fapte).

Conform DNA, în perioada 15 februarie 2018 – 11 iunie 2018, Mircea Drăghici, având atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi fondurilor băneşti aparţinând PSD, a utilizat suma de 380.000 euro provenită din subvenţia acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă, pentru a-şi cumpăra un imobil în cartierul Pipera, oraşul Voluntari, judeţul Ilfov.

Cu aceşti bani, Drăghici a acoperit parţial, în proporţie de peste 2/3, valoarea imobilului respectiv. Plata din subvenţii a sumei respective a fost disimulată prin încheierea unui contract de închiriere din care reieşea că banii respectivi ar fi plătiţi de partid drept chirie, iar nu pentru beneficiul trezorierului.

„În acest sens, în cursul lunii februarie 2018, în exercitarea funcţiei de trezorier, inculpatul, împreună cu o persoană din familie, a negociat şi a convenit să achiziţioneze, de la un vânzător, un imobil cu valoare de circulaţie de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, şi în parte, cu fonduri proprii. În ziua de 15.02.2018, au fost încheiate două contracte: o promisiune de vânzare cumpărare între vânzătorul imobilului şi persoana din familia inculpatului pentru suma de 180.000 euro (plătită din fonduri proprii), dar şi un contract de închiriere între acelaşi vânzător şi formaţiunea politică (care practic îi asigura vânzătorului imobilului că va încasa diferenţa până la valoarea reală de peste 500.000 euro, din subvenţiile primite de partid).

Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani (01.03.2018 – 01.03.2029), valoarea totală a chiriei de 380.000 euro urmând a fi achitată timp de 18 luni.

În realitate, spune DNA, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subvenţia acordată formaţiunii politice în baza Legii nr. 334/2006, privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.

„După declanşarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvenţiilor de formaţiunea politică în cadrul căreia inculpatul îndeplinea funcţia de trezorier, a fost reziliat contractul de închiriere, precum şi promisiunea de vânzare-cumpărare şi au fost restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie şi pentru achiziţionarea imobilului. Într-un alt context, în aceeaşi calitate de trezorier al unui partid, având atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi fondurilor băneşti, inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe ar fi dispus scoaterea, din patrimoniul partidului, a unui autoturism de lux (marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupé) cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării. Concret, data de 10.07.2017, formaţiunea politică, prin trezorier, a cumpărat autoturismul anterior menţionat, iar după numai câteva zile, autoturismul ar fi fost vândut unei persoane din familia trezorierului, însă contravaloarea acestuia nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului. Banii pentru autoturism au fost plătiţi abia la data de 23.08.2018”, precizează DNA.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Pentru noi ceilalti, activitatea ta politica este un capitol inchis doar cand demisionezi din Camera Deputatilor. Ar ajuta sa-ti recunosti si vina

  2. Puțin probabil să ajungă lângă condamnatul suprem înainte de sfârșitul mandatului civil…

  3. La puscarie, la Rahova, alaturi de Dragnea, infractorule!!!
    Acolo sa ajungeti TOTI escrocii lui Dragnea, ANI Multi sa zaceti in puscarie!!

  4. Vad ca bivolimea de pe aici jubileaza ca „in sfarsit se face dreptate”, cand cei pe care i-au votat tocmai netezesc dn zor calea pentru tunuri de zeci de milioane de euro pe carca contributiilor la sanatate ale romanilor. Foarte tare!

  5. ”Vad ca bivolimea de pe aici” a mafiei PRO-PSD-ALDE, reprezentată de cel mai de seamă exemplar care-și zice Victor ”jubileaza” de fiecare dată când vine vorba de ” tunuri de zeci de milioane de euro” cum sunt și cele pe care mafia securistă le-a dat ”pe carca contributiilor la sanatate ale romanilor” de 30 de ani încoace, ăsta fiind și motivul pentru care inerlopii vor să nu se schimbe nimic.

  6. Acum intelegeti de ce PSD-ul a ajuns in situatia de a nu putea plati salariile angajatilor din sediile proprii, desi subventia pe anul trecut a depasit 100 mil euro…cine stie cat de multi ca dom deputat au bagat banutzii in propriile buzunare, ori direct, ca inculpatul, ori indirect, prin contracte nesimtite decontate la gramada. Ca nu sunt obligati sa justifice sumele cheltuite…

  7. Dispari jigodie cu tot psdul tau

  8. Pai daca „ ….activitatea politica este un capitol inchis ….” de ce sa continue „ … ca deputat neafiliat …” ??!! Pentru bani nu?

  9. @victor – bivolimea te salutã impreuna cu tãurimea nostalgica dupa salbaticile partide de amor cu cea care te-a zãmislit.