Deputatul Stelian Ion, atac dur la Dorneanu: Un combinagiu de conjunctură care a întins de Constituție ca de o gumă/ Parlamentarul cere demisia președintelui CCR după decizia CEDO în cazul Kovesi
Deputatul USR Stelian Ion a cerut retragerea lui Valer Dorneanu din funcția de judecător al CCR după ce Curtea a fost taxată de instanța europeană supremă în cazul revocării Laurei Codruța Kovesi de la sefia Direcției Naționale Anticorupție.
Parlamentarul de Constanța susține că decizia CEDO ”îl descalifică” pe Valer Dorneanu și ”îl face nedemn” pentru funcția de judecător CCR. Deputatul de Constanța l-a catalogat pe Dorneanu ca fiind un ”combinagiu de conjunctură care a întins de Constituție ca de o gumă de mestecat după cum i-au dictat patronii politici”.
Stelian Ion a reiterat ideea că legea fundamentală în stat trebuie modificată astfel încât independența Justiției să nu mai fie afectată de ”asemenea personaje”, enumerând numele lui Liviu Dragnea, Șerban Nicolae, Florin Iordache, Robert Cazanciuc și Eugen Nicolicea, artizani ai modificărilor Justiției începând cu finalul anului 2016, atunci când PSD a preluat guvernarea sub conducerea de facto a lui Liviu Dragnea.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, marți, că judecătorii Curții Constituționale i-au încălcat dreptul la apărare și la liberă exprimare fostei șefe DNA, în 2018, atunci când aceasta a a fost înlăturată de la conducerea parchetului Anticorupție, în urma unei acțiuni concertate de PSD.
Mesajul integral al deputatului USR Stelian Ion
- ”Politrucul Valer Dorneanu ar trebui să se retragă din funcția de judecător al Curții Constituționale. Decizia Curții Europeane a Drepturilor Omului, care îi dă dreptate doamnei Laura Codruța Kövesi, îl descalifică definitiv și îl face nedemn pentru a mai ocupa această înaltă demnitate. Oricum, CEDO consfințește ceea ce era clar demult – faptul că, în realitate, Dorneanu nu este altceva decât un combinagiu de conjunctură care a întins de Constituție ca de o gumă de mestecat, după cum i-au dictat patronii lui politici, alde Dragnea, Nicolicea, Iordache, Cazanciuc sau Șerban Nicolae. Ce ar mai fi de spus și ce scuze ar mai putea invoca președintele CCR, când CEDO arată clar că motivele invocate pentru a se justifica revocarea lui Kövesi din funcția de procuror-șef DNA erau incompatibile cu principiile menținerii independenței sistemului judiciar? Domnule Dorneanu, să știți că v-ați umplut de rușine! Înțeleg că ați declarat că nu aveți „niciun sentiment, nici de bucurie, nici de nimic”. Nu sunt surprins. Nimicul și nimicnicia vă caracterizează. Ați intrat și ați călcat pe marmura albă a Curții Constituționale cu bocancii plini de noroi politic și, se pare, tot așa vreți să ieșiți. Totuși, dacă mai aveți vreo urmă de demnitate, luați-vă de mână cu foștii dumneavoastră colegi, tovarășii Nicolicea și Iordache, faceți-vă autocritica în ședința de partid și dați-vă împreună demisiile! Nu știu dacă partidul o să vă fie recunoscător, dar românii, cu siguranță, vă vor fi. USR este primul partid care, de ani buni, susține că avem nevoie de o reformă constituțională și, implicit, de o nouă modalitate de numire a judecătorilor constituționali. Decizia CEDO Kövesi vs România ne arată cu și mai mare claritate acest lucru. În ceea ce mă privește, voi milita până în pânzele albe pentru modificarea Constituției, astfel încât mecanismele statului de drept și independența justiției să nu mai poată fi blocate vreodată de asemenea personaje”, este mesajul publicat de Stelian Ion, marți seară, pe Facebook.
Context
În 2018, fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, susținut de alianța PSD-ALDE, a întocmit un raport bazat pe niște declarații făcute de Kovesi în interviuri acordate presei internaționale și, în baza raportului, i-a cerut lui Klaus Iohannis demiterea șefei DNA.
Inițial, președintele a refuzat revocarea, moment în care fostul premier Viorica Dăncilă a sesizat Curtea Constituțională. Judecătorii CCR i-au cerut președintelui să o revoce pe șefa Anticorupție, iar acesta din urmă s-a conformat deciziei instanței supreme.
Laura Codruța Kovesi a reclamat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului încălcarea drepturilor la apărare și liberă exprimare, iar instanța europeană i-a dat câștig de cauză. Kovesi a declarat că nu a cerut despăgubiri statului român pentru că acestea ar fi urmat să fie plătite din banii cetățenilor.
După ce a fost revocată de la șefia DNA, Laura Codruța Kovesi a candidat pentru șefia primului Parchet European, funcție pe care a câștigat-o la sfârșitul anului trecut, și a primit mai multe premii și distincții europene și internaționale pentru curaj și modul în care și-a desfășurat activitatea la conducerea Direcției Naționale Anticorupție în perioada 2013-2019.
sursa foto: Inquam Photos/ George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
28 comentarii