G4Media.ro

Deputatul USR Filip Havârneanu cere includerea pădurii Bârnova Repedea din Iași în…

Sursa foto: G4Media.ro

Deputatul USR Filip Havârneanu cere includerea pădurii Bârnova Repedea din Iași în lista ariilor naturale protejate pentru a preveni defrișările ilegale din zonă

Deputatul USR Filip Havârneanu cere Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) includerea sitului Bârnova Repedea din judeţul Iaşi în lista ariilor naturale protejate, pentru a împiedica tăierile ilegale de lemn.

Filip Havârneanu a precizat marţi, într-un comunicat de presă, că a trimis o adresă MMAP în care a solicitat includerea sitului Bârnova Repedea în lista ariilor naturale protejate.

„Orice cale legală împotriva tăierilor ilegale de lemn trebuie folosită. Iniţiativa mea a plecat de la anunţul MMAP care supune dezbaterii publice proiectul privind actualizarea Listei de consolidare a ariilor naturale protejate din România şi a Planului de amenajare a teritoriului naţional, secţiunea a III-a, zone protejate, zone naturale. Întrucât propunerile pot veni atât de la cetăţeni, cât şi de la alte instituţii interesate, am ţinut ca demersul meu să fie luat în considerare şi să dubleze acţiunile din ultimii ani prin care am căutat soluţii pentru îngrijirea şi conservarea mediului. Şi europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a înaintat ministerului documentaţia necesară pentru a susţine aceeaşi cauză”, a afirmat deputatul USR Filip Havârneanu.

El a adăugat că „în pădurea Bârnova Repedea trebuie să rămână copacii, nu ecoul mafiei lemnului”.

Potrivit deputatului USR, în prezent, există numeroase solicitări ale diferitelor organizaţii, unele chiar internaţionale, precum Green Peace, care încearcă alături de reprezentanţii localităţilor din zona Bârnova să protejeze această arie.

„Trebuie să înfiinţăm DNA-ul Pădurilor, iar Pădurea Bârnova Repedea trebuie să fie recunoscută ca parc naţional, protejat. Este unica soluţie ca defrişările haotice şi ilegale să înceteze”, a mai spus deputatul Filip Havârneanu.

Totodată, deputatul USR a amintit că „din cauza tăierilor iresponsabile de la Iaşi, Comisia Europeană a demarat un infringement împotriva României, procedurile urmând sa conducă la sancţiuni aspre care vor fi stabilite de Curtea Europeană de Justiţie”.

sursa: News.ro, sursa foto: G4Media.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. DE INDATA… 🙂 🙂 🙂

  2. Pai si gura lui Alexe, zis Tabla..ce mananca?!!!

  3. Și PNLSD ce mai fură?

  4. Foarte bine dar cum exact va împiedica tăierile ilegale, deja ilegale, o noua reglementare?

  5. Ce n-a inteles domnul deputat este ca in Romania nu exista arii naturale protejate, decat pe hartie. Statutul de parc national nu asigura nicio protectie. Si in Retezat se taie masiv:
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2874725526122363&id=1499241420337454&refid=52&__tn__=-R

  6. Este deja arie protejata Sit NAtura 2000. Pădurea Bârnova ( SiteCode: ROSPA0092) si Pădurea Bârnova – Repedea (SiteCode: ROSCI0135). se informeze un pic….https://natura2000.eea.europa.eu/

    • Ăștia sunt ecologiști de centru vechi.. beau limonada cu sare de lămâie ai lapte de soia la cafea,…gata, se cred eco….sa ceara aranjamentul silvic și pe urma sa vorbeasca…dacă e ceva ilegal, să sesizeze Parchetul

  7. Cetatenii parlamentari sunt, ca de obicei, defazati.
    Padurea Barnova este deja arie protejata. Ei ar trebui sa intervina pentru respectarea cadrului legal. In judetul iasi sunt cateva zeci de mii de ha , care figureaza ca arii protejate. Nu exista nici un mijloc real de a asigura protectia lor, de cand PSD a luat administrarea ariilor protejate de la organizatiile specializate si interesate de protectia lor, si a incredintat-o ANAP , ariile protejate au ramas de izbeliste. ANAP are doi functionari pe judet , fara vehicule si mijloace de supraveghere si/sau interventie. Este nevoie de zeci de rangeri, de specialisti care sa redacteze si puna in practica Planuri de Management, de oameii care sa se ocupe de educatie, de relatia cu scolile si comunitatile locale.
    Acum PSDNL are insa posibilitate ca prin ANAP sa ofere avize si autorizatii de xploatare a resurselor naturale din ariile protejate , lemn, balst, etc tuturor celor care contribuie la bugetul partidului, indiferent de consecintele asupra mediului.
    Pe Prut, alta arie protejata, au inceput sa rasara balastiere, ca ciupercile.