Der Spiegel: Armata SUA ia în considerare crearea în Europa de Est a unor baze militare de durată
Nii de soldaţi americani se află staţionaţi în ţări ca Polonia, dar oficial doar în baze temporare. Aceste baze pot deveni în curând permanente – ceea ce urmează să provoace îngrijorare Kremlinului, scrie publicația germană Der Spiegel, citată de Rador.
Războiul provocat de invazia rusă în Ucraina contribuie la modificări fundamentale în politica de securitate a multor ţări occidentale. Acum există şi din partea SUA o atitudine care ar anula uzanţele vechi de decenii: conducerea Armatei SUA se pronunţă pentru instalarea unor baze SUA permanente în statele membre NATO în Europa de Est. Ar fi recomandabil să se amenajeze baze durabile care să poate fi folosite temporar de militarii SUA – a precizat la Congresul SUA Mark Milley, şeful statului major general.
În acest mod se creează avantajul unei permanente prezenţe militare fără a implica anumite dezavantaje cum ar fi sosirea ulterioară a familiei care va trebui cazată, iar copiii să poată merge la şcoală.
Rusia respinge o staţionare permanentă a trupelor de luptă NATO în statele est-europene, prevalându-se la un acord încheiat în anii ’90. De la începutul acestui an forţele militare americane şi-au dezvoltat deja prezenţa lor militară în statele NATO din est din cauza conflictului din Ucraina – însă formal este vorba aici de perioade limitate şi nu de o staţionare permanentă. Recent şi Polonia a declarat că ar fi dispusă şi pentru o staţionare a armelor nucleare americane.
Partenerii est-europeni, printre care statele baltice, Polonia sau România, ar fi „foarte, foarte dispuse” pentru construirea şi finanţarea bazelor militare pentru trupele americane – a afirmat marţi Milley referitor la bugetul apărării pentru anul următor. În opinia sa, astfel s-ar putea realiza „efectul” unei prezenţe permanente, însă soldaţii nu sunt obligaţi să fie detaşaţi „2 sau 3 ani”, ci pot fi înlocuiţi şi după perioade mai scurte – a declarat Milley.
Ministrul apărării, Lloyd Austin, a precizat Comisiei forţelor armate din Camera Reprezentanţilor că NATO încearcă să verifice „cum se va modifica într-un termen dat arhitectura securităţii în regiune”.
În cazul în care NATO ar ajunge la concluzia că ar trebui să-şi modifice prezenţa în Europa de Est, militarii din SUA „ar face cu siguranţă parte din acest proces”. Trebuie plecat de la ideea că acest subiect va constitui unul din cele abordate la summitul NATO din iunie. Scopul guvernului SUA este de a ţine cont de eventualele reţineri ale partenerilor răsăriteni, mai ales ale celor din zona baltică.
Traducerea Rador: Imola Stănescu / Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii