G4Media.ro

Der Spiegel: Fostul cancelar german Helmut Kohl s-a opus extinderii NATO către…

Sursa foto: Wikimedia Commons / German Federal Archive (Deutsches Bundesarchiv)

Der Spiegel: Fostul cancelar german Helmut Kohl s-a opus extinderii NATO către Est, relevă documente declasificate

Cancelarul conservator german Helmut Kohl şi ministrul său de externe, liberalul Hans Dietrich Genscher, s-au opus extinderii NATO către Est, iar această poziţie a fost descrisă de cel din urmă drept o concesie în negocierile ce au permis reunificarea Germaniei, relevă documente declasificate şi prezentate de săptămânalul Der Spiegel în ediţia sa de la sfârşitul acestei săptămâni, relatează vineri agenţia spaniolă de presă EFE, citată de Agerpres.

Conform acestor documente, Genscher considera că o extindere a NATO către Est nu răspundea intereselor Germaniei şi, cu toate că recunoştea că ţări precum Polonia sau Ungaria ar avea dreptul să intre în NATO, în acel moment era important, din punctul său de vedere, ca ţările est-europene să nu se folosească de acest drept.

În schimb, Genscher a încercat să creeze formule alternative aderării la NATO care să fie acceptabile pentru Uniunea Sovietică, ce încă exista atunci, relevă documentele din anul 1991.

Kohl şi Genscher se temeau că extinderea NATO le-ar da muniţie oponenţilor preşedintelui sovietic Mihail Gorbaciov şi că acesta ar fi sfârşit prin a pierde puterea.

”Statele fostului Pact de la Varşovia intenţionau să adere la NATO. În conversaţii confidenţiale, au fost convinse să renunţe la acest obiectiv”, a spus la un moment dat Genscher, conform documentelor citate.

În discuţii cu oficiali din alte ţări, ministrul de externe german a spus în mod direct sau indirect că, în cadrul negocierilor care au condus la reunificarea Germaniei, concretizate în Tratatul 2+4, el a oferit drept concesie ne-extinderea NATO către Est.

Un asemenea angajament, care în ultima vreme a fost adesea evocat de politicienii ruşii şi folosit de Rusia inclusiv în justificarea agresiunii sale împotriva Ucrainei, nu a fost însă înscris în Tratatul 2+4, semnat de cele două Germanii de dinaintea reunificării lor (RFG şi RDG) şi de cele patru puteri aliate din Al Doilea Război Mondial, respectiv SUA, URSS, Marea Britanie şi Franţa.

Primul val al extinderii NATO către Est a avut loc în 1999, după ce Helmut Kohl a fost înlocuit în postul de cancelar de social-democratul Gerhard Schroeder, iar la conducerea diplomaţiei germane se afla ecologistul Joschka Fischer. Hans Dietrich Genscher plecase de la conducerea Externelor în anul 1992.

Helmut Kohl se temea că prăbuşirea Uniunii Sovietice ar avea ca efect o ”catastrofă”, motiv pentru care se opunea independenţei celor trei state baltice (Lituania, Letonia şi Estonia), mai relevă documentele declasificate.

După ce aceste trei state au devenit independente, Kohl a spus într-o discuţie cu preşedintele francez de la acea vreme, Francois Mitterand, că acesta este un ”drum greşit” şi a estimat că statele baltice ar fi trebuit să aştepte circa un deceniu înainte de a face un asemenea pas.

Când dezintegrarea URSS devenise iminentă, Kohl a apreciat că Ucraina ar trebui să facă parte dintr-o confederaţie cu Rusia şi cu alte republici sovietice. În noiembrie 1991, cu o lună înaintea destrămării oficiale a URSS, cancelarul german i-a propus preşedintelui rus Boris Elţîn să-l lase să încerce să îi influenţeze în acest sens pe liderii ucraineni.

Sursa foto: Wikimedia Commons / German Federal Archive (Deutsches Bundesarchiv)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. iti dai seama ce european convins a fost si animalul asta.

  2. Germania a avut la conducere numai conserve sovietice după căderea zidului Berlinului, așa se explică și reacția lor scremută față de război.

    • Si se pune intrebarea in ce scop a fost gandita daramarea zidului, pentru ca estul sa se reverse peste vest sau invers. Si toti am crezut in varianta a doua dar se pare a fost cam invers.

    • Ca de obicei nemtii sunt niste ticalosi egoisti, iar francezii niste ipotenti. Noroc cu englezii si ca americanii sunt foarte puternici. Altfel eram acum slugile animalelor barbare de la Kremlin. Faceam cumparaturi in ruble si mergeam la adunari pe stadion sa-l aclamam pe cracanila.

    • Nici Austria, care în 1939 făcea parte din Reich la împărțirea Poloniei, nu se implică în apărarea stabilității în Est. Dimpotrivă, se opune aderării Ucrainei la UE.

  3. Pe mine ma termina aroganta si impertinenta de care aceasta tara a dat dovada ( prin politicienii ei) dupa al doilea razboi mondial. Salvata de la desfintare de catre SUA, in loc sa puna capul jos forever si sa “faca cu mana” tuturor europenilor pe care i-a ravasit de doua ori in 30 de ani, ea a inceput sa tina nasul pe dus ( nici gura nu ii miroase ) si incepe cu pretentii si opinii cum ca tarile ajunse sub gheara Rusiei prin directelr actiuni germane, nu ar fi bine sa intre in Nato unde germania e . Cand o sa va dam una peste bot cu un manunchi de sparanghel proaspat cules, impertinentilor?

  4. Germania a continuat sa distruga destine in Europa de Est in toată aceasta perioadă.
    Merkel a facut de doua ori mai multe nefacute ca ăsta, oricum el fiind mentorul ei.
    Legatura dintre Rusia si Germania este atât de mizerabila si a facut atâtea victime, este incredibil cat rau au putut aduce aceste doua popoare . . pe Pamant.
    Așa mult le sta Polonia in gât, ambelor, vai, vai . .

  5. Gresit, prima extindere a NATO dupa 1990 nu a fost cea din 1999. Faptul ca Germania unificata a ramas membru NATO a reprezentat prima extindere a NATO. Dar sigur, Germania le stie pe toate. Si cand se uita la Rusia devine un geniu.

  6. Jermatistan, din 45 curwa rusilor.

  7. Practic Germania a fost ingenuncheata si sodomizata de ciuma rosie in stilul caracteristic bolshevic ! #vavedem !

  8. Feriti- va de rusi si de nemti!

  9. Poate inteleg si disperatii ca e normal sa critici si vestul cand se cere, altfel o sa baltim in mizerii gen cea din articol.

  10. La un moment dat Talpes a avut o discutie cu neamtul de seama, al carui fiu s-a casatorit cu o turcoaica. Romanii aflasera ca neamtul isi daduse binecuvantarea pentru aderarea noastra la UE. Poate Talpes ne va spune mai multe nu doar despre „vicleanul valah”.

  11. In contextul de atunci, nu era deplasat ce a spus.

  12. Ar fi fost corect ca, in 1990, Germania reunificata sa iasa din NATO. In felul asta s-ar fi creat in centrul Europei o zona tampon formata din state neutre: Germania, Austria (care in 1990 nu era nici in Uniunea Europeana), si Elvetia. Desigur, asta ar fi facut iesirea Europei de Est de sub dominatia sovietica foarte greu de realizat, dar nu imposibila. Abia in acele conditii si-ar fi dat seama rusii ca au pierdut cu adevarat dominatia asupra fostelor state comuniste pe care le ocupasera 45 de ani. Dar pentru ca faptele nu s-au petrecut asa, Rusia inca mai crede ca poate reocupa estul Europei care i-a apartinut. In fond, acest razboi din 2022 este cel care ar fi trebuit sa se petrecut in 1990 sau 1991….