Der Spiegel: Noua strategie anti-Trump a Germaniei
În ziua în care președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker ajungea la un acord-surpriză cu Donald Trump, ministrul german de externe Heiko Maas se afla în fața unei clădiri guvernamentale placate cu lemn, la 11.000 de kilometri mai la est. Maas era în Japonia, prima sa vizită în Asia în calitate de ministru de externe, iar așteptările erau mari. „Noi împărtășim aceleași valori”, a declarat Maas, membru al Partidului Social Democrat de centru-stânga, în vreme ce gazda sa, Shinzo Abe, încuviința din cap. „În actuala situație geopolitică este bine să evidențiem clar acest lucru, încă o dată”, scrie Der Spiegel, citat de Rador.
Însă musafirul din Germania aducea cu sine în servietă mai mult decât doar niște vorbe prietenoase. Maas i-a prezentat la Tokyo conducătorului japonez ideea sa privind o nouă alianță între state. Ea ar putea umple vidul geopolitic creat de Trump. În următoarele luni se va crea o rețea de state orientate spre globalism, care își vor coordona îndeaproape politicile diplomatice, comerciale și climatice.
„Avem nevoie de o alianță a adepților multilateralismului”, a declarat Maas – ceea ce înseamnă, cu alte cuvinte, o alianță care să apere normele și structurile globale ale ordinii postbelice pe care Trump o respinge. „«E mai bine să te îndoi decât să te rupi» ar fi maxima eronată pentru aceste vremuri”, a argumentat Maas.
Direcțiile majore ale noii strategii guvernamentale germane anti-Trump sunt schițate în acest moment. Ministerul german de externe lucra deja de ceva timp la pregătirea ei. Predecesorul lui Maas, Sigmar Gabriel, trasase sarcina redefinirii relației cu SUA încă din perioada imediat următoare alegerii președintelui republican. La departamentul de planificare, documentele trebuiau să fie constant revizuite pentru a reflecta cele mai noi mesaje lansate pe Twitter de președintele american.
Însă acum a apărut un obiectiv clar. Dacă anterior lucrurile nu stăteau la fel, recenta reuniune NATO de la Bruxelles – unde președintele american a amenințat că se va retrage din alianța militară occidentală – și ulterior calificare de către el a UE drept „inamic”, au cimentat la Berlin, Bruxelles și Paris convingerea că pentru Trump alianțele nu înseamnă nimic. SUA se transformaseră dintr-o „sursă de ordine” într-un „distrugător al ordinii”, au declarat surse din interiorul guvernului german.
La ministerul de externe, ideea de a se constitui o rețea de state aliniate la Occident „care să apere rațiunea și respectarea regulilor jocului, și care să nu dea înapoi când se confruntă cu protecționismul și egoismul” începe să prindă formă, conform lui Maas. „Avem nevoie de o strategie, și avem nevoie de aliați.”
E probabil ca strategia să nu fie finalizată până la sfârșitul anului, însă aliații au fost deja identificați. Pe lângă Japonia, este foarte probabil ca printre ei să se numere și Coreea de Sud, pe care Maas o va vizita săptămâna aceasta. Ambele țări sunt dornice să semneze tratate de liber schimb foarte cuprinzătoare cu UE.
Maas mai ia de asemenea în calcul și Africa de Sud, Australia și Argentina drept parteneri strategici, precum și, evident, pe cei doi vecini ai SUA, Mexic și Canada. La sfârșitul lui august ministrul canadian de externe, Chrystia Freeland, se va afla probabil printre invitații la Conferința Ambasadorilor organizată de ministerul de externe la Berlin.
Maas își imaginează o alianță de țări care, „lucrând împreună, apără și dezvoltă în continuare regulile existente”. El afirmă că alianța ar trebui „să dea dovadă de solidaritate atunci când legea internațională e călcată în picioare la pragul uneia dintre părți”.
Maas plănuiește să lanseze primul balon de test la sesiunea din septembrie a Adunării Generale a ONU. Împreună cu India, Brazilia și Japonia, ministrul german de externe intenționează să înainteze o propunere de reformă a Consiliului de Securitate. Germania va deveni membru al Consiliului pentru doi ani, începând din 2019. Dacă Berlinului i se va acorda președinția Consiliului, acela va fi momentul în care noua alianță va intra pe scenă pentru prima dată. Maas vrea să definească noul loc în Consiliu drept „european”, într-o „alianță radicală” cu Franța.
Nu va fi ușor, și nu numai pentru că Berlinul și Parisul urmăresc obiective contradictorii din perspectiva comerțului. Președintele francez Emmanuel Macron vrea să înființeze o „inițiativă pentru intervenții” la care să poată participa și state non-UE. Germania, în ce-o privește, susține o uniune militară europeană, sub acronimul „PESCO”, centrată pe UE. Pe de altă parte, printr-o „nouă politică pentru Europa de Est”, Maas dorește, mai presus de orice, să elimine diferendele cu state est-europene precum Polonia și țările baltice pentru a crea o Europă „suverană și puternică”.
Acum, în mare măsură tot așa cum au reușit să o facă în cursul războiului comercial cu SUA, francezii și germanii trebuie să ajungă la un compromis. Conflictul pe tema taxelor vamale demonstrează, argumentează Maas, „că vorbele noastre poartă greutate atunci când Europa acționează împreună”.
(Sursa: Der Spiegel, preluată de Rador. Traducere de Andrei Suba)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii