DERAPAJ Candidatul partidului extremist AUR la Primăria Constanța spune că cine are depresie ”nu a luat destulă bătaie când era mic”/ Ovidiu Cupșa: ”Pe vremea noastră se trata cu o bătaie”/ Peste 100.000 de cazuri de violență domestică în România, în 2023
Candidatul partidului extremist AUR la Primăria Constanța a spus, într-un live pe Facebook, că o persoană care suferă de depresie ”nu a luat destulă bătaie când era mic”. Ovidiu Cupșa a minimalizat afecțiunea medicală reprezentată de depresie și a declarat că pe vremea lui ea ”se trata cu bătaie”. Depresia este una dintre cele mai grave afecțiuni, care face 800.000 de victime anual și care, conform Organizației Mondiale a Sănătății, va fi una dintre principalele cauze de mortalitate începând cu anii 2030.
- ”Ca și aia, să dea primăria bani pentru depresivi, era un proiect din ăsta pe care l-a făcut cineva (un proiect al unui consilier local PSD, aprobat cu unanimitate de CL, pentru ca un anumit număr de ședințe de terapie ale constănțenilor cu afecțiuni medicale să fie decontate de primărie în baza unei recomandări a specialiștilor, n.red.). Domnule, dacă ești depresiv, trebuie să vină primăria să îți dea niște bani să nu mai fi depresiv. N-ai luat destulă bătaie când erai mic dacă… Știți că pe vremea noastră se trata depresia cu o bătaie. Acuma gata, toți sunt depresivi, și tinerii sunt depresivi, și toată lumea e… Doamne… sunt depresivi. Ia să vină primăria să îmi dea niște bani că sunt depresiv acuma, da?”, a fost comentariul lui Ovidiu Cupșa în live-ul făcut pe Facebook.
Ulterior, într-un comentariu pe Facebook, Cupșa și-a reiterat părerea despre bătaie: „Bătaia e ruptă din rai”.
Declarațiile lui Cupșa sunt făcute în contextul în care România este campioană la violență domestică: Poliţiştii au intervenit, în anul 2023, la peste 100.000 de cazuri de violenţă domestică sesizate, ocazie cu care au fost emise peste 13.000 de ordine de protecţie provizorii, anunța în februarie Inspectoratul General al Poliției Române. Numărul faptelor penale din sfera violenței domestice a fost de 57.851 de infracţiuni în 2023, în creştere cu 4,8% faţă de anul 2022.
- Ovidiu Cupșa, biroul de comunicare al AUR și George Simion nu au transmis puncte de vedere cu privire la acest subiect, la solicitarea G4Media, până la publicarea articolului.
Cine este Ovidiu Cupșa
Ovidiu Cupșa este un fost vicepreședinte PNL Constanța, care a avut mai multe funcții publice (consilier local, județean, a lucrat în primăria condusă de Radu Mazăre ș.a.) și a condus peste un deceniu CERONAV, o instituție-cheie pentru marinari (aflată în subordinea Ministerului Transporturilor), care organizează cursuri obligatorii de instruire și perfecționare a acestora și le eliberează documentele aferente pentru a putea naviga. Are patru copii din două căsnicii și în prezent este căsătorit cu un medic ginecolog din Constanța.
Cupșa a rămas în funcție și pe vremea când Ministerul Transporturilor a fost la PNL, și în epoca Dragnea, și pe vremea USR și a fost schimbat de Sorin Grindeanu, în decembrie 2023. Și-a dorit să fie candidatul PNL la Primăria Constanța în ultimele două scrutine, când partidul l-a importat pe Vergil Chițac, actualul primar al municipiului.
Cupșa este un apropiat de PSD-ul vechi, dar mai multe surse liberale și social-democrate susțin că reprezentantul AUR este apropiat și de actuala conducere PSD Constanța, formată din Felix Stroe și Ion Dumitrache. Cupșa a confirmat pentru G4Media și Info Sud-Est că îl leagă o prietenie veche de o parte dintre social-democrații fostei administrații și a transmis că așteaptă lângă el în noul proiect politic pe oricine vrea să i se alăture.
- Cupșa este primul candidat AUR lansat pentru o primărie importantă din țară. Evenimentul a avut loc la finalul lui ianuarie 2024, iar la lansare au participat maximum 300 de persoane în apogeul întâlnirii, conform estimărilor jandarmilor de la fața locului. Liderii AUR George Simion și Claudiu Târziu a căror participare a fost anunțată la eveniment (împreună cu trei formații muzicale cunoscute pe plan local) au fost vizibil iritați de organizarea slabă a evenimentului și mobilizarea populației mult sub adunările obișnuite ale partidului. Toate detaliile, aici.
Ce spun specialiștii, studiile și statisticile despre depresie
Un reportaj Deutsche Welle arată că în ultimii zece ani, numărul persoanelor diagnosticate cu sindrom depresiv s-a dublat în România. Iar situația este, de fapt, și mai gravă, pentru că mulți bolnavi nu se adresează unui psihoterapeut sau psihiatru.
Depresia, boala sufletului, afectează peste 350 de milioane de oameni din întreaga lume, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Anual, la nivel global, peste 800.000 de persoane care au căzut pradă depresiei se sinucid. Până în 2030, OMS estimează că această maladie precum și alte afecțiuni psihice tind să devină cauza principală a mortalității.
În ceea ce privește situația din România, una din zece persoane este diagnosticată cu o boală mintală, dintre care cea mai răspândită este depresia. Situația este însă cu mult mai gravă, pentru că mulți bolnavi, cu precădere bărbați, evită să meargă la un cabinet de psihiatrie până când nu mai pot stăpâni boala.
Într-un interviu pentru Medika TV, citat de agenția de presă News, din februarie 2024, medicul psihiatru Eduard Moţoescu spunea că ”se simte o incidenţă mai mare a depresiei”, adăugând că sunt tot mai multe cazuri de depresie rezistentă la tratamentul clasic. Specialistul explica faptul că pentru astfel de cazuri există tratamente inovative foarte bune, dar scumpe, mai ales pentru pacienţii din România. Medicul mai spunea că depresia va fi prima afecțiune la nivel global, începând cu anii 2030.
Conform medicului, costul tratamentului lunar pentru astfel de afecţiuni ajunge la 8.000 de euro, iar în acest context s-a impus necesitatea unui program naţional. În acest moment, tratamentul se administrează doar în spital, pentru că pacientul trebuie monitorizat.
Medicul a mai spus că, spre deosebire de alte specialităţi, în Psihiatrie sunt numeroşi bolnavi care nu urmează tratamentul după externare, nu mai beneficiază de monitorizare şi de îndrumare, el susţinând că ”aici, probabil, ar trebui făcute mai multe lucruri” pentru ca afecţiunea acestor bolnavi să aibă o ”evoluţie satisfăcătoare”.
Ce este depresia și ce simptome apar la adolescenți
Orice persoană poate experimenta stări de tristețe din când în când, însă acestea sunt de obicei trecătoare, durând un timp destul de scurt. Depresia clinică, numită și tulburare depresivă, reprezintă o tulburare a dispoziției care determină un distres evident cu impact pe funcționarea zilnică, minim două săptămâni, aproape zilnic și în cea mai mare parte a zilei; exprimat prin felul în care se simte, gândește, funcționează în activitățile și rutinele zilnice (școală, somn, apetit alimentar etc.), arată un comunicat Salvați Copiii din aprilie 2023.
Unele studii arată că depresia este diferit resimțită în funcție de vârstă. Depresia la copii și adolescenți se manifestă puțin diferit față de adulți, de aceea uneori este trecută cu vederea din păcate. Un copil cu depresie de cele mai multe ori va fi agitat (dar în acelasi timp va arăta obosit sau fără chef), ușor iritabil, nemulțumit mai mereu, deseori va plânge facil și va avea stări schimbătoare, tulburări de somn, apetit, putând apărea și la copii gândurile de moarte.
Simptomatologie la adolescenți: certăreţ, agresiv, hipersensibil emotional, izolat, renunţă la activităţi, nu manifestă iniţiative, plicitisit, scăderea performanţelor şcolare, modificarea neintenţionată în greutate, dificultăţi de adormire sau în a rămâne treaz, somn neodihnitor, stă treaz toată noaptea, dificultăţi de concentrare, în a sta liniştit, impulsiv, sau mai puţin activ, relaţionează mai puţin cu ceilalţi, dezorganizat, refuză să participe la activităţi, petrece mult timp în pat, doarme ziua, se simte mereu bolnav, Face comentarii negative despre el / ea: „Sunt urâtă”, „Sunt grasă”, „Sunt prost”, „Nimănui nu-i place de mine”, capacitate scăzută de concentrare, uşor de distras, dezorganizat, este obsedat de teme morbide, afirmă că ar vrea să moară, spune că se gândeşte cum să se sinucidă, încearcă să se sinucidă, suspicios, vede imagini înfricoşătoare, îşi aude numele strigat.
Importanța terapiei
Dincolo de strategiile privind stilul de viață, un specialist poate evalua cu exactitate simptomatologia, poate stabili dacă este un episod depresiv și cărei clase aparține, precum și care sunt recomandările de primă intenție: psihoterapia sau terapia medicamentoasă.
Comorbiditatea depresie-anxietate este de 85%, ceea ce înseamnă că copiii cu anxietate pot dezvolta și depresie, trec de la evitare la scăderea întăririlor pozitive, ajungându-se la depresie.
„Ieșirea din pandemie, după perioade lungi de izolare și anxietate socială, apoi fricile cauzate de război și climatul social vulnerabil și-au pus amprenta asupra sănătății mintale a copiilor. Anxietatea și depresia pe care le-au dezvoltat pot avea consecințe dramatice și se pot transforma în traumă, dacă acești copii nu primesc consiliere terapeutică adecvată. Mai mult, este necesar un program național, care să evalueze și să sprijine copiii cu tulburări emoționale să-și revină.”, a explicat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.
Ancheta a vizat datele din cazuistica centrelor de consiliere ale Organizației Salvați Copiii, având ca grupuri țintă copii și părinți beneficiari ai serviciilor de consiliere ale Salvați Copiii România. Cercetarea a fost efectuată pe un eșantion neprobabilistic, în luna aprilie 2023.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.