DERAPAJ România TV, despre publicația unde lucra jurnalista Iulia Marin: ”Încercare de escamotare a complicității sale la teribila tragedie”/ Despre jurnalistă: ”Etichetă de rătăcită promovată ca experiment de presă/ Prezentată ca o bizarerie talentată”/ Savaliuc, Luju.ro: ”N-aș lăsa un om cu probleme psihice să lucreze la mine”
România TV a înregistrat un nou derapaj grav, joi seară, atunci când a relatat din nou despre moartea jurnalistei Iulia Marin, spunând despre trustul de presă Ringier din care face parte ziarul Libertatea, unde aceasta lucra, că face o ”încercare de escamotare (să ascundă, n.red.) a măcar complicității sale la teribila tragedie”. Câteva dintre declarațiile de la începutul emisiunii de joi seară, despre moartea jurnalistei, activitatea profesională a acesteia și echipa în care lucra:
- ”Promovează cu cinism scriiturile unei fete grav afectată psihic”;
- ”Schizofrenia de care suferea (…) nu era un secret pentru nimeni, cu atât mai puțin pentru șefii ei direcți (…) nu erau un secret nici nopțile petrecute la spital (…)”;
- ”Și tot ei, purii și revoltații au publicat (Libertatea, n.red.), cunoscându-i starea și diagnosticul, ba chiar pe post de editorial delirul ei din salonul cu oameni cu discernământ îndoielnic, expunând-o judecății nedrepte a semenilor și punându-i eticheta de rătăcită promovată ca experiment de presă”.
- ”Și tot ei storc azi lacrimi de emoție cititorilor, continuând să-și prezinte fosta angajată ca pe un soi de bizarerie talentată”;
- ”Cei care au uitat de ea în casă înaintea Paștelui (…) ne acuză pe noi de derapaj, pentru că ne-am permis să ne întrebăm aseară, într-o dezbatere, dacă e normal ca un om bolnav psihic, cu grave tulburări comportamentale să presteze la vedere în presă”;
- ”Continuăm să întrebăm dacă după fiecare încercare ratată de suicid Iulia Marin a fost testată psihologic și dacă a fost declarată aptă să presteze o activitate cu o încărcătură emoțională majoră și impact public colosal? Și vom continua să întrebăm (…)”;
- ”Într-o lume normală, după copleșitoarea tragedie din propria ogradă, nici măcar un singur om din conducerea marelui trust elvețian de presă din România și Bulgaria nu ar mai avea ce căuta în meseria asta, iar controalele psihiatrice ar fi devenit obligatorii pentru salariații din presă, nu doar la ieșirea din spitalul de psihiatrie, ci chiar de la angajare”.
De-a lungul emisiunii, moderatorul Victor Ciutacu și invitații, între care Bogdan Chireac (dcnews.ro) și Răzvan Savaliuc (luju.ro), au făcut comentarii în lanț referitoare la diagnosticele jurnalistei, au citat din scrierile acesteia despre boală și au pus sub semnul întrebării activitatea ei jurnalistică și articolele de presă publicate.
Unul dintre invitați a vorbit despre un caz similar de schizofrenie, o colegă de serviciu, spunând că ”erau cu ochii pe ea ca pe butelie” ca să nu pățească ceva colectivul:
- ”Prima vină o poartă șeful direct (…) Aveam o colegă bolnavă de schizofrenie și eram cu toții cu ochii pe ea ca pe butelie ca să nu pățim ceva”, a comentat invitatul.
Moderatorul Victor Ciutacu a mai comentat faptul că, inițial, când a văzut editorialele Iuliei Marin despre suferința sa psihică a crezut că e o strategie ”de PR”, că urmează să publice ”o carte SF”: ”Suntem primii din țară care avem pe unul internați la glumeți”, a mai comentat Victor Ciutacu despre Libertatea.
Răzvan Savaliuc a transmis: ”Eu nu aș lăsa un om cu probleme psihice să lucreze la mine”.
Victor Ciutacu a încheiat discuția despre moartea jurnalistei spunând că acum se întorc ”la lucrurile care ne afectează cu adevărat pe toți”.
Context
Mircea Toma, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a declarat, joi seară, la podcastul Judecata de Acum, moderat de jurnaliștii Vlad Stoicescu și Ovidiu Vanghele, că există membri CNA care s-au autosesizat cu privire la modul în care România TV a relatat miercuri seară despre moartea jurnalistei Iulia Marin: ”În afară de plângerile care probabil vor fi, vor exista și din rândurile CNA”, a transmis Mircea Toma.
Jurnalista Iulia Marin (Libertatea) a fost găsită moartă marți, în apartamentul în care locuia, iar miercuri seară televiziunea fugarului Sebastian Ghiță, România TV, a înregistrat un derapaj în modul în care a prezentat moartea și suferințele psihice ale jurnalistei de 32 de ani.
„Oamenii ăia sunt tulburați psihic, că nu vreau să spun mai mult decât atât, produceau materiale de presă”, a spus realizatorul Victor Ciutacu, miercuri seara, în segmentul de emisiune de la România TV dedicat morții ziaristei Iulia Marin de 32 de ani, de la Libertatea. Ciutacu s-a referit și la un ziarist al GSP, „cu niște internări avute”.
Despre moartea Iuliei Marin, România TV a titrat pe burtiere: „Cum au folosit-o și au lăsat-o să moară. Controversa decesului”.
Libertatea a publicat transcrierea emisiunii lui Victor Ciutacu. Miercuri seara, după ora 22.00, alături de Victor Ciutacu au fost Robert Turcescu, sociologul Mirel Palada și un general în rezervă. Transcrierea dialogului de la România TV poate fi citit pe Libertatea.
RTV a înregistrat de-a lungul timpului mai multe derapaje, inclusiv la adresa jurnaliștilor G4Media, cele mai recente fiind în urma unor articole critice ale publicației la adresa președintelui Klaus Iohannis. Detalii, aici. RTV ventilează intens și teorii ale conspirației, retorică rusă și au promovat invitați cu retorică putinistă, anti-vaccin sau anti-occidentală.
Pe de altă parte, RTV este singura televiziune din România care a dat tribună Marinei Tauber, organizator principal al protestelor despre care președinta Maia Sandu a spus că sunt instrumentate de Rusia. Narativele Kremlinului au fost expuse în prime-time pentru publicul românesc. Detalii, pe G4Media. SUA au transmis de asemenea, prin vocea șefului spionajului american, că Rusia încearcă să destabilizeze Republica Moldova prin proteste de amploare.
Ulterior emisiunii, România TV, televiziunea fondată de fugarul Sebastian Ghiță, a dat publicității un comunicat în care își cerea scuze că a invitat-o în emisiunea lui Victor Ciutacu pe Marina Tauber, vicepreședintele partidului pro-rus din Moldova al mogului fugar Ilan Șor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii