Derapajele autoritariste ale PSD. Cazurile din justiție, economie, presă și parlament
Premierul PSD Marcel Ciolacu a dat vineri prima directivă în justiție și a cerut ca DIICOT să prioritizeze ancheta în cazul azilelor groazei. E primul derapaj în justiție, dar el se adaugă unor gesturi care arată tentația autoritaristă a PSD: imixtiunea în economia de piață, cumpărarea presei pe scară largă, eliminarea de facto a dezbaterilor parlamentare și reducerea la tăcere a opoziției reale.
”O să am o rugăminte la doamna ministru a justiției, deoarece nu este în atribuțiile mele, de a avea o discuţie foarte clară cu conducerea DIICOT, astfel încât această anchetă să fie o prioritate”, a fost directiva dată vineri în debutul ședinței de guvern de către premierul Marcel Ciolacu.
Montaj video: Denis Nistor
Iar ministra Justiției, Alina Gorghiu, a discutat în aceeași zi cu procurorul-șef DIICOT, despre ”vechimea cauzei și orizontul de timp preconizat pentru soluționare”. ”Nu a fost nicio imixtiune în derularea anchetei”, a declarat Gorghiu.
De ce este cererea premierului un derapaj? Pentru că actul de justiție este independent, iar procurorul este singurul care stabilește ritmul anchetei. Sigur că, având în vedere emoția publică din jurul azilelor groazei, există tentația de a accepta o astfel de cerere din partea premierului. Dar aici e vorba despre respectarea unui principiu. Iar dacă acceptăm acum că principiul independenței procurorului poate fi înfrânt, situația se poate repeta oricând, pe un alt subiect.
Economie: Imixitiunea PSD în regulile economiei de piață. Una dintre primele decizii ale premierului Ciolacu a fost plafonarea adaosului comercial la producători și magazine prin ordonanță de urgență. Am explicat aici de ce este o decizie politică eronată care ignoră principiul de bază al economiei libere: prețurile le stabilește piața, nu politicienii. Experiența vecinilor din Ungaria arată că o decizie similară a dus la penurie și distorsiuni de piață.
În paralel, PSD a revitalizat proiectul comerțului de stat, inventat de Liviu Dragnea. Falimentara Casă de comerț Unirea, din subordinea Ministerului Agriculturii, a primit un nou rol: gestionează cele 15 noi centre de colectare a legumelor.
Guvernul a reînviat anul trecut cu 100 de milioane de euro Casa de Comerț Unirea, o inițiativă falimentară a guvernului Dăncilă, promovată de Petre Daea și Liviu Dragnea, de înființare a unor aprozare de stat. În 2019, Casa de Comerţ Unirea a avut venituri de sub 2 milioane lei, dar cheltuieli de 9 milioane de lei.
Presa mainstream, redusă la tăcere. PSD și PNL au cheltuit doar în 2022 pe presă și propagandă peste 90 de milioane de lei, după cum arată datele AEP. E vorba despre banii din subvenția de la stat, cheltuiți de cele două partide guvernamentale pentru contracte cu presa, un fenomen cvasi-generalizat, care a dus la instituirea autocenzurii în majoritatea trusturilor de presă. PSD a plătit către presă 53 de milioane de lei, PNL – 38,5 milioane de lei, fără să adăugăm contractele semnate de ministere, companii de stat, primării și consilii județene controlate de cele două partide.
Rezultatul? Presa, principala contrapondere la derapajele politicienilor, este în mare parte redusă la tăcere. În cele mai mai trusturi deținute de mogulii de presă, liderii PSD și PNL sunt protejați constant, au dispărut complet investigațiile, iar acoperirea mediatică e în cheie pozitivă sau neutră.
Dezbaterea parlamentară a fost sufocată. Cele mai bun exemple sunt audierile miniștrilor, care au devenit simple formalități. În câteva minute, miniștrii sunt trecuți de majoritatea PSD-PNL printr-un simulacru de dialog la care sunt ocolite toate întrebările problematice ale opoziției.
Al doilea exemplu e de săptămâna trecută, când, la ordinul premierului, în Parlament s-a trecut în mare viteză legea pensiilor speciale. În ciuda protestelor USR, legea a trecut în aceeași zi prin Senat și Camera Deputaților printr-o procedură la limita regulamentului.
Reducerea la tăcere a Opoziției. USR, principalul partid de opoziție după numărul de mandate din Parlament, este boicotat de majoritatea posturilor TV cu audiență mare, după cum arată o monitorizare făcută chiar de CNA, arbitrul pieței audio-vizuale.
Un astfel de comportament al marilor televiziuni nu are logică comercială. În orice democrație, dezvăluirile sau acuzațiile făcute de partidele de opoziție sunt sarea și piperul dezbaterilor politice, ele atrag audiență. În România însă, cumpărarea presei de către PSD și PNL include la pachet și ignorarea opoziției.
Un eveniment extrem de periculos s-a înregistrat săptămâna trecută, când șeful Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă (membru de frunte al PSD până la numire) a decis să stopeze finanțarea PMP la câteva zile după ce partidul condus de Eugen Tomac a anunțat negocieri pentru o alianță cu USR.
De remarcat însă că principalele televiziuni finanțate de PSD acordă spații largi liderilor extremiști și populiști precum George Simion ori Diana Șoșoacă. Derapajele, urletele și țipetele acestora sunt prezentate zilnic, cu dublu scop.
În primul rând, exhibarea lui Simion și Șoșoacă are rolul de a dovedi că în România există opoziție, așa că e închisă gura celor care ar reclama boicotarea USR. În al doilea rând, AUR și Șoșoacă sunt un adversar facil pentru PSD, care va face apel la populație să nu voteze un partid extremist și să aleagă calea rațiunii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii