G4Media.ro

Deripaska: Rusia ar putea rămâne fără bani anul viitor / Am crezut…

Foto: RIA NOVOSTI / AFP

Deripaska: Rusia ar putea rămâne fără bani anul viitor / Am crezut că suntem o țară europeană. Acum, pentru următorii 25 de ani, ne vom gândi mai mult la trecutul nostru asiatic

Oligarhul Oleg Deripaska a declarat că Rusia ar putea rămâne fără bani până anul viitor, dacă țara nu își asigură investiții din partea unor țări „prietene”, în contextul sancțiunilor occidentale, potrivit The Guardian.

Deripaska, un magnat al energiei și al metalelor, care a fost cândva cea mai bogată persoană din Rusia, a declarat joi la o conferință de investiții din Siberia: „Nu vor fi bani deja anul viitor. Vom avea nevoie de investitori străini”.

Oligarhul, care face obiectul unor sancțiuni din partea Marii Britanii, SUA și UE din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat că fondurile sunt pe sfârșite și „de aceea ei [guvernul rus] au început deja să ne scuture”, potrivit unui raport Bloomberg.

El a spus că Rusia suferă de o presiune „serioasă” din cauza sancțiunilor occidentale și că țara și companiile sale vor trebui să se orienteze către alte țări cu „resurse serioase” pentru a investi.

„Am crezut că suntem o țară europeană”, a spus Deripaska, care este fondatorul Rusal, cel mai mare producător de aluminiu din afara Chinei. „Acum, pentru următorii 25 de ani, ne vom gândi mai mult la trecutul nostru asiatic”.

Acest lucru vine în contextul în care agenția europeană de rating Scope a avertizat că deficitul bugetar al Rusiei ar putea crește la 3,5% din produsul intern brut (PIB), față de prognoza guvernului de 2% din PIB. În 2022, deficitul oficial a fost de 2,3%.

Scope a precizat că acest lucru se datorează veniturilor mai mici din exporturile de petrol și gaze, pe măsură ce Occidentul a renunțat la energia rusă. „Sancțiunile și războiul constrâng flexibilitatea fiscală a Rusiei … din cauza veniturilor mai mici din exporturile de energie, a cheltuielilor mai mari legate de război și a scăderii constante a PIB-ului. Deocamdată, Rusia își poate finanța deficitul relativ ușor prin atragerea fondului național de avere, care se va ridica la doar 3,7% din PIB până la sfârșitul anului 2024, de la 10,4% din PIB la sfârșitul anului 2021.”

Agenția de rating a declarat că cheltuielile uriașe ale Rusiei pentru război vor dăuna economiei sale pe termen lung, deoarece au fost făcute în detrimentul investițiilor în infrastructură, digitalizare, locuințe și protecția mediului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...