G4Media.ro

UPDATE Derogări pentru Biserică: Pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva, prelungit de la…

Sursa foto: Inquam Photos/ Liviu Chirica

UPDATE Derogări pentru Biserică: Pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva, prelungit de la 3 la 7 zile în plin val pandemic / Cum reacționează autoritățile: Nici un reprezentant BOR nu a înștiințat Institutul Național de Sănătate Publică

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a anunțat că pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva va fi prelungit anul acesta, de la 3 la 7 zile. Decizia a fost luată de reprezentanții Bisericii în contextul în care România se numără printre primele 7 state pentru care UE și-a exprimat îngrijorarea cu privire la evoluția pandemiei COVID-19, iar la nivelul întregii țări tot mai multe școli trec în scenariul roșu din cauza creșterii numărului de infectări în rândul elevilor și profesorilor.

  • Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a declarat pentru G4Media.ro că niciun reprezentant al BOR nu a înștiințat instituția cu privire la decizia de a organiza pelerinajul și, mai mult, de a-l prelungi la o săptămână. Procesiunea religioasă de la Iași a devenit cunoscută în întreaga țară și din cauza îmbulzelii din jurul raclei, pe care o ating și sărută în fiecare an circa 200.000 de participanți. 

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei susține că a luat decizia de a crește numărul de zile în care pelerinii pot trece pe la racla Sfintei Parascheva tocmai pentru a evita aglomerațiile și că, pe toată durata procesiunii, vor fi amplasate culoare care vor asigura distanțarea socială între pelerini.

  • ”Pentru a se evita o concentrare a închinătorilor de-a lungul a doar câteva zile, racla cu moaştele Cuvioasei va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană şi depusă în baldachinul special amenajat încă din data de 8 octombrie şi va rămâne acolo timp de o săptămână, până pe 15 octombrie. Va exista un culoar de acces către sfintele moaşte care să asigure păstrarea distanţării fizice. După ce vor trece de baldachinul care va adăposti racla cu sfintele moaşte, tot printr-un culoar separat, pelerinii vor fi îndrumaţi către ieşirea din zona Ansamblului Mitropolitan. Vor fi puse la dispoziţia pelerinilor măşti oferite de voluntari la intrarea pe culoarul de acces şi pe parcursul rândului”, se arată în comunicatul reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
  • UPDATE ora 18:19 – Preotul Constantin Sturzu, Consilier al Sectorului comunicare şi relaţii publice al Arhiepiscopiei Iaşilor și Purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a transmis un punct de vedere pentru G4Media: ”Niciodată nu au fost doar trei zile, din pricina afluxului mare de pelerini. De obicei racla cu sfintele moaște era scoasă afară timp de patru, cinci sau chiar șase zile, funcție de cum pica ziua de 14 octombrie de-a lungul săptămânii. Anul trecut, spre exemplu, racla a fost scoasă afară în dimineața zilei de 11 octombrie și reintrodusă în catedrală în seara zilei de 15 octombrie. Deci au fost cinci zile”.

Joi, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și-a exprimat îngrijorarea față de evoluția epidemiei de COVID-19 din România și alte șase state membre UE, în care rata de cazuri severe și mortalitatea sunt foarte ridicate. Agenția europeană susține că singura strategie pentru aceste țări este ”să implementeze măsuri stricte de prevenire a transmiterii virusului” și avertizează că, inclusiv în condițiile impunerii de restricții, riscurile pentru populație rămân ridicate. Citește mai multe aici. Conform Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), România are a doua cea mai mare rată a mortalității din UE de pe urma COVID-19, cu 2,7 decese la 100.000 locuitori în ultimele 14 zile. Detalii aici. 

Contactat de G4Mediaro, Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul de Interne, a declarat că nu cunoaște detalii despre organizarea pelerinajului și că va discuta cu reprezentanții INSP, pentru a vedea dacă aceștia au fost înștiințați cu privire la desfășurarea evenimentului. Ulterior, Arafat nu a oferit un punct de vedere referitor la pelerinajul moaștelor Sfintei Parascheva până la publicarea materialului.

Adriana Pistol, directoare la Institutul Național de Sănătate Publică, a declarat pentru G4Media.ro că instituția nu a fost înștiințată cu privire la organizarea pelerinajului de la Iași și a transmis că ”toată lumea, indiferent de eveniment, trebuie să respecte regulile în vigoare privind adunările publice și distanțarea socială”.

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat pentru G4Media.ro că le recomandă celor care decid să participe la pelerinaj să respecte toate regulile pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Totodată, Rafila a mai declarat că este foarte important modul în care reprezentanții BOR vor organiza pelerinajul:

  • ”Decizia este individuală. Important este să se respecte regulile, în primul rând. Dacă e oportun sau nu e oportun asta decide fiecare. Faptul că intervalul de timp a fost dublat este un lucru bun care, în principiu, ar trebui să evite aglomerația. La cum va fi organizat în mod efectiv acolo, nu am de unde să știu. Deci contează foarte mult cum este organizat, astfel încât regulile de distanțare să fie respectate. Cred că se poate face în așa fel încât să se renunțe la chestiunea asta, cred că se poate rezolva (la pupatul și atinsul moaștelor, n.red.)”.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, nu a răspuns apelurilor și mesajelor G4Media.ro până la publicarea materialului.

Conform ordinului din 22 mai 2020, semnat de ministrul de Interne, Marcel Vela, la slujbele religioase organizate în aer liber poate participa un număr nelimitat de persoane, cu condiția respectării distanței de 1,5 m între participanți. În schimb, pentru adunările publice civile numărul maxim de persoane admis la un eveniment în aer liber este de 100 de participanți, cu respectarea aceleiași distanțe. Aceste diferențe sunt cauzate de faptul că autoritățile consideră că slujbele religioase nu sunt adunări publice (art. 8 din Ordinul nr. 875/80/2020).

Alte derogări pentru Biserică: Prescurile de Paște și moartea lui ÎPS Pimen

Ministerul de Interne condus de Marcel Vela a acordat derogare pentru serviciile religioase în timpul stării de urgență, în marțea dinaintea Învierii, atunci când li s-a permis credincioșilor să meargă la biserică, timp de două zile, să ia prescuri (Sfintele Paști). Tot atunci, Vela anunța formarea de echipe mixte MAI-BOR care să ducă Lumina la casele credincioșilor în noaptea de Înviere.

Ulterior, în urma scandalului apărut în spațiul public, ministrul de Interne a revenit asupra deciziei, oamenilor nu li s-a mai permis să iasă din case, iar Paștile și Lumina au fost distribuite în fața gospodăriilor sau a scărilor de bloc de voluntari civili și reprezentanți ai clerului.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Vela propusese derogarea mersului la biserică în condițiile în care oamenii nu puteau ieși din case doar pentru urgențe medicale, în timp ce aprovizionarea cu alimente trebuia fi făcută de la cel mai apropiat magazin de adresa trecută în declarația pe propria răspundere, pe care trebuiau să o aibă asupra lor.

Însă una dintre cele mai controversate derogări a avut loc în 21 mai, atunci când autoritățile au permis ca sute de persoane să treacă pe la sicriul Înalt Prea Sfințitului Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, care a murit în urma infectării cu coronavirus.

Deși înmormântarea persoanelor infectate cu COVID-19 impune reguli foarte stricte (număr limitat de persoane care participă la funeralii, sicriu sigilat, restricția de a atinge sau a intra în contact cu sicriul etc), autoritățile au permis BOR să organizeze funeralii ample pentru înmormântarea ÎPS Pimen și a permis credincioșilor să participe atât la priveghi, cât și la înmormântare.

Astfel, sute de persoane au trecut pe la sicriul ÎPS Pimen și-au scos măștile, au atins sicriul și au sărutat icoana de la capătul acestuia, deși Suceava fusese nu numai primul focar de COVID-19, primul județ în care a fost instaurată carantina, dar și cel mai afectat în timpul crizei COVID-19. Ulterior pelerinajului, sicriul a fost purtat de persoane care purtau costume de protecție împotriva coronavirusului.

sursa foto: Inquam Photos/ Casian Mitu

Medicii au catalogat drept inacceptabilă această derogare care a fost dată chiar de cei care dirijează și acum lupta cu epidemia de coronavirus. Pe de altă parte, Raed Arafat declara după înmormântarea lui ÎPS Pimen, că a fost o solicitare din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei și că ”e foarte greu să refuzi când e vorba de așa ceva…”. Arafat a mai declarat că ”fiind o personalitate bisericească, n-ai cum să nu accepți”.

sursa foto deschidere: Inquam Photos/ Liviu Chirica

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. Din partea mea, daca nu respecta regulile, n-au decat sa se infecteze si sa moara. Mai scapam de niste feudali.

    • Nu-s pupător de cadavre, dar o mică observație, s-ar merita: doar și de dragul de a mai tempera aciditatea din commenturi.
      La cate anunțuri online, deocheate, sunt pe piață – de unde tragi concluzia că masca e „obligatoriu purtată” în toată colcăiala aia de ciocniri online.. ăștia cu moaștele sunt „floare la ureche”, lol
      Dar așa s’o făcut românu’. rău

  2. Acolo nu-i problemă, la școală e moartea, copiii sunt pericolul. Ei, săracii, trebuie să stea 4-5-6-7 ore cu masca pe față.

    Țara asta are nevoie de un reset complet de la zero.

    • Aiurea, mor doar ăia defecți, se mai curăță specia…iar în legătură cu pelerinajul, eu i-aș lasă în pace și fără mască.

    • Da…,da,..e bine cum spune @Miki, cât mai înghesuiți și fără mască și să pupe racla cu gura întredeschisă, așa cum își pupă franțuzu’ amanta…! Ce festin…, abia aștept !

  3. Dupa saptamana de pupatoreala a moastelor vom sari direct la al noalea val al pandemiei cu noul coronavirus !

    PS. Vom arde etapele in favoarea noastra ! :))))

    • Daca n-am sarit in al nu stiu catelea val dupa cocalareala de la mare si de pe Valea Prahovei nu sarim nici acum. Dar de, bizonul trebuie sa-si verse naduful…

    • Bizon e ala care nu face diferenta intre varsta alora care se duc la mare si a alora care se duc sa pupe moaste .
      Oare care or fi mai predispusi la complicatii de la virus ?

    • Daaa, pe plaja si la gratare au stat doar sportivii sub 40.

    • @Bad@Hunter:
      Inteleg ca tu o sa dai o tura in plus in jurul bisericii ca sa pupi de doua ori si sa primesti de doua ori maruntis si colaci, ca anul asta e greu ! :))))))))))

  4. Deci la vot e bine, dar la biserica nu? Imediat o sa sara postacii de serviciu care o sa o dea pe-aia cu „votul se va desfasura in conditii de siguranta, stampila o sa fie dezinfectata etc”. Stati sa vedeti ce amuzant o sa fie duminica, cu aia putinii care o sa mearga la vot. Exista anumite fluxuri de persoane care vin la anumite ore, si sa vezi tu cozi interminabile pe la portile scolilor, avand in vedere ca acum se intra unul cate unul, iar procesul de verificare (+termometrizare) incetineste toata schema. Sa vezi tu mosi si babe, parintii cu copiii lor, stand unii langa altii, crezand cu tarie ca virusul a luat o pauza in ziua de duminica, chit ca e chinez, nu crestin! De fapt si de drept, tot circul asta arata perversitatea mass-mediei, a influensarilor, a politicienilor si a demagogilor de serviciu, care azi spun una, maine spun alta. Iar cetateanul, intr-un bun exercitiu democratic, trebuie sa se supuna, fara sa zica un „pas”. Dumnezeu cu mortii, noi cu idiotii utili.

  5. Niciodată nu au fost doar trei zile, din pricina afluxului mare de pelerini. De obicei racla cu sfintele moaște era scoasă afară timp de patru, cinci sau chiar șase zile, funcție de cum pica ziua de 14 octombrie de-a lungul săptămânii. Anul trecut, spre exemplu, racla a fost scoasă afară în dimineața zilei de 11 octombrie și reintrodusă în catedrală în seara zilei de 15 octombrie. Deci au fost cinci zile.
    (Pr. Constantin Sturzu)

    • Pai daca in loc de 3 zile, mereu au fost 4-5. inseamna ca de data asta, in loc de 7 vor fi 10 – 12?
      Fara suparare,…ca voi preotii chiar va credeti trimisii lui Dzeu pe pamant, e treaba voastra si tine de caracterul si ingamfarea fiecaruia in fata prostimii. (cu exceptii bineinteles)
      Dar ca intr-o perioada critica a unei pandemi incercati sa scoateti in strada si sa inghesuiti cat mai multa lume la un loc mi se pare de-a dreptul iresponsabil din partea voastra.

      Oamenii de rand nu asteptau decat o vorb din partea preotilor, o asigurare ca Dzeu e sus si vede si ca nu e niciun pacat daca in anumite vremuri si situatii se renunta la anumite procesiuni. Rugaciunea are acelasi efect, indiferent ca ingenunchezi in biserica sau acasa in fata unui crucifix sau a unei icoane.
      Dar in loc de asta voi faceti exact contrariul.
      Ca sa dovedit ce?
      Sa va dovediti puterea asupra amaratilor si sa va alimentati orgoliile mai mari decat bisericile in care slujiti!

  6. Dar dar dar asta nu e adevărat, Sfânta Biserică e cu poporul și ne apără de sexomarxiștii useriști și securisto globaliștii gay, iar covrig 19 a fost făcut în laboratoarele UE de Bill Gates care vrea să reducă populația planetei, am văzut pe Youtube mai multe videouri. Mă bucur că și domnul profesor Dan Voiculescu a decis să devină preot, eu mă rog pentru el în fiecare seară. Să ne ajute Domnul bunuț la toți și să apere Grădina Maicii Domnului, că Măicuța Domnucului e aici în grădina ei tot timpul, de obicei stă la sediul de la Kiseleff. Sfântul Pimen să ne ajute.Amin.

    • Poti, te rog, sa te mai uiti o data in Kiseleff?! Poate e Doamna cu Coasa, dar n-ai vazut bine, ca nici bani de becuri nu mai au de cand i-a lasat trezorieru’ in pesedelu’ gol…

  7. Deci la vot e bine, dar la biserica nu? Imediat o sa sara postacii de serviciu care o sa o dea pe-aia cu „votul se va desfasura in conditii de siguranta, stampila o sa fie dezinfectata etc”. Stati sa vedeti ce amuzant o sa fie duminica, cu aia putinii care o sa mearga la vot. Exista anumite fluxuri de persoane care vin la anumite ore, si sa vezi tu cozi interminabile pe la portile scolilor, avand in vedere ca acum se intra unul cate unul, iar procesul de verificare (+termometrizare) incetineste toata schema. Sa vezi tu mosi si babe, parintii cu copiii lor, stand unii langa altii, crezand cu tarie ca virusul a luat o pauza in ziua de duminica, chit ca e chinez, nu crestin! De fapt si de drept, tot circul asta arata perversitatea mass-mediei, a influensarilor, a politicienilor si a demagogilor de serviciu, care azi spun una, maine spun alta. Iar cetateanul, intr-un bun exercitiu democratic, trebuie sa se supuna, fara sa zica un „pas”. Dumnezeu cu mortii, noi cu idiotii utili.

  8. Dragi credinciosi ai singurei religii adevarate, ortodoxia, veniti de pupati moastele, ca sunt aducatoare de bani si bogatie! Pentru daniel si ceilalti mafioti cu sutane, bineinteles. Pe mine m-a terorizat ani intregi daniel pt ca nu atingeam targetul la euroi, dar ce sa-i fac, nu ajungea si pt mine, si pt bucuresti. Dar veniti sa pupati, ca eu va astept cu drag, sa va binecuvantez!

  9. Pai Rafila e foarte clar: „Faptul că intervalul de timp a fost dublat este un lucru bun care, în principiu, ar trebui să evite aglomerația”

  10. Nu le da mintea cea de pe urma! La pupat poala popii si apoi, Ura si la cimitir!
    Vivat evul mediu!!!!

  11. i-aţi pupat în cur până acum, pupaţi-i din nou!