DeSantis este criptonita lui Trump
Analiză a publicației braziliene O Globo, preluată de Rador:
Ron DeSantis adoptă politicile trumpiste și i-ar face pe mulți conservatori și independenți să se simtă mai confortabil pentru a-l vota
O GLOBO (Brazilia), 10 noiembrie 2022 – Ron DeSantis apare ca una dintre cele mai puternice figuri din politica SUA. Victoria sa solidă la realegerea în funcţia de guvernator al Floridei confirmă faptul că republicanul dispune în prezent de toate acreditările necesare pentru a fi candidatul partidului în cursa prezidențială peste doi ani, indiferent dacă ne place sau nu. Până acum, niciun candidat democrat nu dovedeşte că îl poate învinge. Joe Biden rămâne relativ nepopular și va împlini 81 de ani. Kamalla Harris este în continuare dispărută. Poate că va apărea un alt nume puternic, dar aceasta nu este realitatea astăzi.
Mai impresionant decât realegerea sa este modul în care DeSantis a reușit să-și extindă popularitatea în Florida în ultimii patru ani, ajutând și alți membri din partid, precum senatorul Marco Rubio, un alt învingător alaltăieri în cadrul statului. Când a fost ales pentru prima dată, în 2018, DeSantis a câștigat cu 0,4 puncte procentuale în faţa unui adversar mediocru.
De data aceasta, el l-a învins pe un fost guvernator popular cu aproape 20 de puncte procentuale. A câștigat chiar și în tradiționalul bastion progresist Miami Dade cu un avantaj de 55% la 44% – cu patru ani mai devreme era cu 20 de puncte în urmă. Rezultate similare s-au înregistrat în alte părţi ale statului, cum ar fi Tampa, care din punct de vedere istoric vota cu democraţii.
Marele obstacol pentru ca DeSantis să fie candidat este un alt rezident din Florida, pe nume Donald Trump. Fostul președinte urmează să-și anunțe candidatura săptămâna viitoare. Încearcă să obţină unanimitate în partid. În același timp, toată lumea știe că fostul locatar al Casei Albe este înfricoşat că DeSantis va decide să-l înfrunte. Ar fi criptonita sa. Poate că îi este mai frică de el decât de investigațiile din justiţie. La urma urmei, guvernatorul nu depinde absolut deloc de Trump, adoptă politici elogiate de trumpişti, are rezultate economice pozitive de prezentat şi, mai presus de toate, i-ar face pe mulţi conservatori şi independenţi să se simtă confortabil în momentul votului, deoarece el nu este haotic.
Trump, la alegerile de marți, a eșuat. Candidații care au fost susținuți de el la alegerile primare au pierdut la alegerile pentru funcţia de guvernator și pentru Senat în Pennsylvania. Era în urmă și în Arizona. În Georgia, guvernatorul republican, care s-a luptat cu acuzațiile false ale lui Trump potrivit cărora ar exista fraudă în stat, a câștigat relativ ușor. Candidatul la Senat, însă, susținut de trumpism, a rămas în urmă la numărătoare.
Este posibil ca intervențiile lui Trump pentru candidații radicali la alegerile primarile republicane să-i fi favorizat indirect pe democrați. Alegerile de la jumătatea mandatului au ca rezultat din punct de vedere istoric un val electoral împotriva președintelui. Foarte probabil, Joe Biden nu va mai avea o majoritate la limită în Cameră, dar se va confrunta doar cu o majoritate republicană fragilă.
Mai rău decât înainte, dar departe de dezastrul închipuit înainte de numărătoare. În Senat, se așteaptă ca majoritatea să fie decisă într-un al doilea tur în Georgia, cu șanse rezonabile de victorie pentru candidatul democrat.
Lecția acestor alegeri pentru republicani este că DeSantis ar fi cel mai bun candidat la funcţia de președinte și că Trump mai mult încurcă decât ajută. Pentru democrați, că sentimentul anti-Trump în afara Partidului Republican rămâne puternic în rândul electoratului american și că o candidatură a fostului președinte, oricâtă nelinişte ar provoca, poate fi singura speranță – deși nu o garanție – de a păstra controlul asupra Casei Albe peste doi ani. (Traducerea: Iulia Baran)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii