G4Media.ro

Descentralizarea deciziei în educație – o decizie istorică, sub presiunea pandemiei COVID-19.…

Descentralizarea deciziei în educație – o decizie istorică, sub presiunea pandemiei COVID-19. Comunitatea decide soarta copiilor

Descentralizarea deciziei din educație este marea noutate din anunțul președintelui Klaus Iohannis. O premieră istorică, în urma căreia directorul de școală, primarul și comunitatea locală primesc puterea de-a decide și de-a pune în practică tot know-how-ul pe care îl au pentru ca cei mici să primească cea mai bună educație pe care o pot oferi. Nu le mai spune nimeni că nu pot învăța afară, în spații neconvenționale (care respectă normele de siguranță), pe model nordic, sudic sau asiatic. Președintele Klaus Iohannis tocmai a anunțat un cadru, înăuntrul căruia comunitatea locală este chemată să decidă cum se organizează.

Până acum, nu puteau decide directorul de școală și cu primarul (analizând câte cazuri de COVID-19 sunt în localitate, ce spații pentru școală au la dispoziție și cu câte alte spații poate ajuta primăria) închiderea sau deschidere școlii. Să ne amintim că pe 11 martie 2020 s-au închis absolut toate școlile, fără ca Guvernul să țină cont de condițiile din vreo localitate. De acum înainte, ține exclusiv de colaborarea școală-primar-părinți ca școala din orașul X să fie deschisă, chiar și dacă tot restul țării este închis.

Iar în final, cei care câștigă mai multă putere sunt părinții. Pentru că vor putea cere oricând directorului de liceu să le arate solicitarea de spații trimisă către primărie; pentru că pot cere oricând audiență primarului, pe care îl întâlnesc inclusiv în Consiliul de Administrație al școlii de unde, să nu uităm, fac parte profesorii, părinții, elevii și primarul sau un reprezentant al primăriei. De azi înainte, implicarea în decizia locală a fiecăruia dintre trebuie să fie și mai mare, dacă vrem ca situația să se schimbe în educație.

Nu le mai taie nimeni de la centru accesul copiilor și profesorilor la școală, iar descentralizarea deciziei este cu atât mai puternică cu cât avem precedentul martie – iunie 2020, când toate școlile din România au fost închise fără nicio excepție – stat, privat – în contextul în care mai toate țările occidentale au experimentat diverse forme și grupe de redeschidere.

De remarcat, însă, că în țara în care școlile își închid de tot porțile în fața elevilor timp de 3 luni de vară, de ani de zile, astfel încât niciun copil nu are acces la terenurile din curtea școlii sau la biblioteca școlară, decizia de închidere totală pe timp de pandemie și pentru atât de mult timp (în total 6 luni, până în septembrie 2020) nu a produs absolut nicio mișcare de protest din partea sindicatelor. Paradoxal, am văzut asociații care au cerut anularea a tot, inclusiv a examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat.

Descentralizarea deciziei în educație – hotărâtă de președinte și guvern la aceeași masă – este o premieră care trebuie salutată și care dă putere comunităților locale, chiar înaintea unui mare test: alegerile locale. Primarii, care la doar două săptămâni de la începerea școlii cheamă părinții să-i voteze, au acum datoria să probeze că au pentru ce să ceară mandat.

Dar asistăm la șocul unor directori împietriți de frica de-a nu avea pe cine să dea vina pentru ce se întâmplă în școala lor. Nimeni nu îi obligă pe toți să închidă sau să acționeze doar ca executanți. Sunt chemați să-și facă propriile strategii, să lupte cu propriile frici, să se apropie de comunitate, să-i ceară ajutorul și să găsească soluții.

Începând de astăzi, lupta fiecărui director de școală și a fiecărui primar care se regăsesc în Consiliul de Administrație al școlii va fi să mențină scenariul verde din localitate funcțional și la nivelul școlii: adică să găsească spații în care copiii să facă orele respectând distanțarea, să lupte și să identifice soluții la toate problemele pentru care până acum dădea vina pe centru. Centrul devine fiecare școală. Și vedem cum în Germania, Franța, țările nordice regiunile, dar și centrul au permanent în dezbatere cum să deschidă școlile, nu cât de repede să închidă tot.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. romania e plina de visatori. primari alesi de 20% dintre cetatenii unei localitati dezinteresati total de tema educatiei o sa faca supertreaba de capul lor :)) iar prefectul de o culoare politica si primarul de alta culoare politica va face circul complet :)) CAND NU VREI SA REZOLVI PROBLEMA O PASEZI MAI DEPARTE SI O FRAGMENTEZI IN MII DE RESPONSABILI, ASTA E TOT CE A FACUT „GUVERNUL MEU” :)) acarul paun va fi directorul, care, la randul lui, are si el o culoare politica anume, care de asta nu mai avea el nevoie, sa ia decizii macro pentru impotentii galbejiti de la guvern!

    • esti varza , nu intelegi ce se intimpla. urmeaza imediat si altele asemeni .

    • ba inteleg ce se intampla, tocmai asta face diferenta intre un om informat si o trolleala galbejita :))

    • Intelegi zor nevoie, asta e bine ,dar ce te faci cind nu pricepi ? mai intreaba si pe altii . Ii tot tragi cu galbesiti, inrositi , perpeliti , doar ,doar sa iti iasa tie refularea .

  2. Baronii locali de multă vreme se gândeau că ar fi mai uşor cu reparaţiile, încadrările şi alte investiţii.

  3. Problema delicata e, ca in general, la noi, comunitatea decide prost, pentru ca e majoritar formata din tontomani si incompetenti iresponsabili.

    • Foarte bine, prostii se vor lovi de propria prostie.
      Comunitatile care au oameni capabili se vor dezvolta si o vor lua inainte .

      Escrocii cu idei comuniste vor sa controleze ei totul de la centru, monopol de stat cat se poate de mult pentru a controla cat mai vast societatea.
      Capitalismul pune individul si deciziile lui deasupra, iar concurenta produce CALITATE! Monopolul de stat produce incompetenta, furt, rebuturi si lucruri de proasta calitate.
      Colectivismul e de fapt un rahat impachetat in foita de aur , arata bine dar e o mizerie in realitate .

    • Sa vezii prostii cind vor lua la rost primarii si restul daca nu fac nimic si nu numai in invatamint , valeleuuu sa te tii

    • bai, big dick, ia zi tu ce calitate a produs concurenta in domeniul monopolurilor naturale? am redus consumul la maximum cu LED, aparatura A++, termostate peste tot, prize programabile etc si platesc cu cel putin 50% mai mult ca acum 8 ani la un consum mediu mult diminuat de eficienta aparatelor si a IOT fata de acum 8 ani! lasa-ne cu concurenta, mai ales cu aia care pierde miliarde de dolari anual si plateste taxe sub un IMM de apartament!

    • Balonas Iar nu intelegi ce spune omul – adica omul sfinteste locul , cine nu vrea , nu stie , nu poate ,ramane de caruta sau jos din teleguta .

    • Balon dezumflat, vrei sa vina guvernul sa iti monteze preo priza inteligenta ?

    • ion din balon, din cite zici stai la bloc . Sistemele de apa cada ,apa rece si caldura nu sunt facute la bloc pentru a fi contorizate , daca unii zgirciti sau apucat- zor nevoie- sa isi monteze astfel de nastrujnicii ,vor plati tot atit cit cei necontorizati dar nu vor putea beneficia la fel .

    • ion din balon, problema ridicata de tine e interesanta, dar iti scapa ceva.

      1. Consumul de energie ti-a scazut cu siguranta datorita noilor aparate eletronice. Chiar si pretul aparatelor electronice a scazut puternic in ultimii 20 de ani (calculatoare, aparate electrocasnice inteligente, telefoane mobile, televizoare, etc). Asta e meritul capitalismului si a concurentei.

      2. Factura la energie a crescut insa. Si nu doar factura la energie, si a crescut si pretul mancarii, a pamantului, a caselor, etc etc etc

      Aici e meritul STATULUI, stat care a inceput sa rezolve absolut orice dezechilbrul economic sau bugetar intr-un mod foarte simplu: tiparind bani. Cu cat e criza mai mare, cu atat se arunca sume mai mari de bani in economie si in consum, ca sa „iesim din criza”. De 30 de ani incoace tot asa fac toate tarile din lumea asta, si SUA, si UE, si Romania. Practic saracesc destul de uniform populatia cu 4-5% anual, sperand sa rezolve in felul asta criza, dar fara sa se simta prea tare.

      De asta platesti atat de mult la energie, pentru ca valoarea banului de hartie scade in continuu. Nu poti acuza capitalismul de asta, vorbeste cu statele care produc deficite publice uriase (da, e vorba si de Romania din ultimii 5-6 ani) si cu bancile centrale care au acces la imprimanta.

  4. de asta mi-era teama: „comunitatea” asta de idioti, care stie numai sa fure, sa ia decizii importante. pur si simplu s-au spalat pe maini aia de sus. dar asta stiam: fiecare pe cont propriu.

  5. Bun articol! Si eu vad tot asa lucrurile. Descentralizarea inseamna in primul rand cedarea unei autoritati, a unei puteri de decizie, din partea guvernului catre autoritatile locale. Adica mai aproape de cetatean. Cu cat se iau deciziile mai aproape de cetatean, mai descentralizat, cu atat e mai avantajat, pentru ca parghiile de a influenta respectivele decizii cresc.
    Foarte pe scurt, e dinamica dintre cetatean si stat/guvern, care functioneaza invers proportional. Cu cat cresc atributiile si autoritatea guvernului, cu atat scad libertatile si drepturile cetateanului si invers.

    • In sfirsit unul care intelege . Felicitari .Cit despre situatiile in care lucrurile nu vor merge bine – pe ici pe colo – comunitatile nu au decit sa isi puna ordine in ograda . Cum iti asterni asa dormi .

  6. Daca as fi guvern as vinde toate capacitatile statului ce produc pierderi si as descentraliza absolut totul . Guvernul sa se ocupe doar de marile investitii nu de toate lucrurile- de la closetul din fundul curtii la impartitul tuicii de pasti – .