Descoperire a scafandrilor cercetători de la Universitatea din Iași: musculiţe “pletoase” / Unele depun ouă şi pe om, în urechi și nas / Musculiţa este o specie rară și a fost descoperită în zona Agigea
Cercetătorii din cadrul Staţiunii Biologice Marine „Prof. Dr. Ioan Borcea” din Agigea, a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) au descoperit o prezenţă nouă, originară din Grecia, pe litoralul românesc: o musculiţă ciufulită, de maxim 3 mm, care nu a mai fost identificată până acum în România, anunță Ziarul de Iași.
Atrichobrunettia graeca a fost descoperită abia în 1993 în Grecia şi, pentru că a fost prea puţin studiată, nu are încă o denumire populară.
Cu nişte aripi rotunjite, acoperite cu un puf argintiu şi cu un cap “pletos”, musculiţa a făcut obiectul unei publicaţii ştiinţifice a cercetătorilor ieşeni, în colaborare cu alţi doi specialişti din Slovacia şi Cehia, în “Historia naturalis bulgarica” (o revistă online care publică în primul rând contribuţii ştiinţifice în domeniul mineralogiei, paleontologiei, botanicii, zoologiei, precum şi articole originale privind istoria ştiinţelor naturale şi a instituţiilor de istorie naturală).
Musculiţa “este o specie rară, a cărei biologie este încă necunoscută cercetătorilor. Era cunoscută prezența ei doar în Grecia, Albania, Cehia, Marea Britanie, Irlanda, şi mai recent, din România, din aria natural protejată Dunele Marine de la Agigea”, potrivit unui comunicat transmis de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.
Muştele îşi depun ouăle pe piele, în orificiile naturale, urechi, nas, gură, pe plăgi sau pe lenjeria umedă, larvele intră în piele sau în cavităţile naturale, iar paraziţii erup apoi la suprafaţa pielii). “În engleză sunt cunoscute publicului larg sub denumirea de „moth flies”, care s-ar traduce ca „muşte-molii”, ducându-ne cu gândul la aspectul lor asemănător unor fluturi de noapte”, mai explică specialiştii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu