G4Media.ro

Descoperire epocală în podul Bisericii Evanghelice din Mediaș: cărţi şi documente vechi,…

Foto: Biblioteca Batthyaneum

Descoperire epocală în podul Bisericii Evanghelice din Mediaș: cărţi şi documente vechi, unele vechi de 1.200 de sute de ani

Peste 150 de volume, documente vechi, manuscrise, unele apreciate ca fiind vechi de sute de ani, au fost descoperite în podul unei biserici din Mediaş de prof. dr. Adinel Dincă, de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj, transmite Agerpres.

Profesorul clujean a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, că descoperirea n-a fost întâmplătoare, ci existau informaţii despre depozitul de carte respectiv.

„Este vorba de o bibliotecă veche, care se afla depozitată în unul dintre turnurile bisericii. Noi am avut acum posibilitatea de a începe o cercetare într-un proiect care va dura doi ani de zile. Aveam indicii din literatura veche, de secol XIX, că s-ar păstra nişte cărţi. Noi estimam că ar fi vorba de 30-40, maximum 50 de volume şi deja am depăşit 150 de volume descoperite, plus documente vechi. Se ştia că există carte veche acolo, dar nu se ştia ce anume şi în ce volum. Deci, nu este o descoperire întâmplătoare, că noi am fi căutat altceva şi am găsit carte veche. Ştiam că există ceva, aveam indicii vagi, dar nu ştiam detalii”, a spus Adinel Dincă pentru Agerpres.

El a adăugat că este vorba de o bibliotecă de formaţie umanistică, savantă, foarte rafinată, cu cărţi majoritare în limba latină.

„Comunitatea locală ştia de existenţa fondului de carte, dar nu ştia detalii, valoarea ştiinţifică, nu ştia detalii de natură profesională. Cartea era protejată, era într-un spaţiu închis. Este o bibliotecă cu cărţi în limba latină în marea lor majoritate, texte de şcoală, care ţin de şcoala locală şi de educaţia teologică”, a precizat profesorul clujean, care a adăugat că starea lor de conservare este foarte bună în general, deşi sunt sunt câteva piese care ar necesita restaurare.

Biblioteca Batthyaneum a anunţat că fondul de carte face parte din arhiva Bisericii Evanghelice Sfânta Margareta din Mediaş şi că descoperirea „seamănă cu una dintre poveştile lui Indiana Jones”.

„O echipă de specialişti, condusă de domnul profesor universitar dr. Adinel C. Dincă (UBB Cluj), a descoperit o întreagă colecţie de cărţi, manuscrise şi documente în arhiva Bisericii Evanghelice Sfânta Margareta din Mediaş. Descoperirea seamănă cu una dintre poveştile lui Indiana Jones, mai exact, o arhivă complet uitată, lupta cu împărăţia porumbeilor pentru a o recupera, uimirea în faţa descoperirilor făcute, importanţa acestora pentru istoria circulaţiei ideilor în perioada medievală în Transilvania”, se arată într-o postare pe Facebook a Bibliotecii Batthyaneum.

Potrivit reprezentanţilor bibliotecii, este vorba de circa 139 de volume, tipărite (ante 1470-1600), două volume manuscrise, primele decenii ale sec. XVI, aproximativ 60 de documente originale din sec. XIV-XVI (cu câteva piese originale şi copii din sec. XVII), aproximativ 10 registre administrative ale parohiei Mediaş din sec. XVII-XVIII care păstrează fragmente de manuscrise medievale (au fost identificate preliminar – ms. sec. IX-X, ms. sec. XII fin., ms. sec. XIII Paris, mss. liturgice sec. XIV-XV).

„Activităţile de cercetare sunt în plină desfăşurare, într-un proiect care se va întinde pe cel puţin doi ani: (…) ‘Cultura scrisului şi lecturii la Mediaş (Transilvania, România) în secolele XIV-XVI. Protejare, reconstrucţie virtuală şi analiză ştiinţifică a unei biblioteci parohiale şi gimnaziale transilvănene’ (2022-2023). Proiectul este finanţat de către Ministerul pentru Cultură şi Artă al Germaniei”, se mai precizează în postarea Bibliotecii Batthyaneum.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. pentru latină apăsați 0

  2. Mereti ma , ca is carti scrise de daci in dacã in dacia si voi ne ascundeti adevarul .

  3. Wow! Cum trebuie sa te simti cand descoperi asa ceva!!😱😱

  4. Si celelalte sunt in romana, sau maghiara?😆

  5. 🤣 1200 x s00 = xy0.000 ani! 💯 + 4 Teraseconds : simple.m.wikipedia.org/wiki/Terasecond_and_longer

  6. Au gasit lucrarile de doctorat ale alesilor si cartea aia de matematica a lui Grindeanu

  7. Ca sa vedem in ce hal suntem cu cercetarea si istoriografia – priviti in ce au fost nevoiti sa puna cartile, in niste cutii de banane…. Oare in Franta sau Italia tot in cutii de banane le-ar fi transportat??

  8. zice-se ca unul dintre volume era dictat de traian insusi, la persoana I. Scurt fragment: „et Daci siliquis par in stadio sementem conspuere, quia noti erant in his terris”

    foarte interesant.

  9. Câți din faceboociștii care ați postat aici inepții și glume de prost gust aveți liceul finalizat cum trebuie? Exceptând o simpla greșeală de redactare nu văd care ar fi problemele cu aceasta descoperire. Problema mea este daca nu cumva se va trezi cineva să ‘restituie’ aceste valori cine știe căreii organizații sau fundații cu rădăcini în imperiul austro-ungar? Și nu, nu este ironie dat fiind că s-a găsit un cap sec, al cărui nume nici nu merita rostit , să cedeze bunurile fundației Gojdu .

    • Se pare ca nici acum 1200 de ani lumea nu prea citea. Miracol ca nici moliile si rozatoarele nu au rasfoit comoara.

  10. …iar dc din aceste carti vom putea afla ca acum 1200 ani in Transilvania urmasii lui Arpad erau deja prezenti, inscrisul va dispare definitiv si irevocabil. Nu exclud un mic incendiu, care va duce la distrugerea lor.

  11. Dacă-s în Mediaș n-au legătură nici cu românii nici cu ungurii, sunt săsești.

    • Cu romanii sigur nu are treaba, corect. (Dealtfel niciun alt oras transilvan.)
      In sec 12 orasul (satul) a fost locuit de secui, mutati in Secuime dupa colonizarea germana. Din 1267 sunt pomeniti sasii, colonisti care primesc teritorii regale pentru a infiinta Konigsboden, cu drepturi (inclusiv autonomie teritoriala) codificate in Diploma din 1224.

  12. Ştiu că istoria nu are multe în comun cu matematica dar documente şi cărți tipărite din secolele XIV-XVII nu pot avea 1200 de ani!!!

  13. Indiana Jones ? :))
    Mai degraba dovada a dezinteresului pentru cercetarea istorica in Romania, in special in ultima suta de ani: nici macar nu se scotocesc atent podurile si pivnitele, lucrurile prafuite sunt pur si simplu lasate acolo de veacuri, nu ne murdarim pe maini cu ele. Scrie in articol ca se cunosteau insemnari din sec. XIX despre fondul de carte al acestei biserici – si totusi a ramas pana acum necercetat / necatalogat, in turnul bisericii, sa fie conservat de porumbei. Asa de bine ne respectam trecutul.

    • „Mihnea”,mare adevăr spui!Cercetarea pe banii statului cat a produs și căt s-a investit?S-a produs te miri ce și s-a investit(s-a furat) sume,de-a lungul timpului,continuu, „fără număr”.

    • In caminul studentesc am gasit pe placajele patului pe care urma sa-l ocup in anul ala, o parte dintr-o harta militara, o batalie de pe la 1877 parca. O am pe undeva… Daca nu stergeam rabla de pat la inceput de an universitar, habar nu aveam. Am pastrat-o, nu cred ca prezinta interes pentru altcineva si nu cred ca valoreaza ceva.
      Dar cati nu dorm pe istorie? Majoritatea care votam si/saunu votam…

  14. Pentru „Dorel” . După ce le-au curățat de fulgi și găinaț de porumbei în ce vroiai sa le pună pentru a nu fi deteriorate pe timpul transportului până la restaurare -recondiționare .

    • In casete dintr-un material care sa le protejeze pe perioada transportului de socuri mecanice, umezeala, alte accidente. Exista si asa ceva, dar trebuie sa te intereseze subiectul. Baxurile alea de carton sunt o improvizatie jalnica.
      Chiar si asa, felicitari celor care au scos la iveala cartile.

    • Lasand la o parte aspectul de saracie, s-ar putea ca acele cutii de carton sa fi fost cea mai buna solutie de moment. Pana te duci sa cauti containere speciale, o data ce ai deschis incaperea unde se afla, poti sa pierzi tocmai ce vrei sa salvezi.
      La urma urmei, bananele sunt niste produse perisabile si exista motive intemeiate pentru care se transporta in astfel de cutii.
      Urgent era sa fie duse intr-un loc in care sa se asigure conditii climatice corespunzatoare. asta nu stim cum si daca s-a facut

  15. E o plăcere să citeşti că lumea se mai ocupă de cărți, mai ales de cele vechi.

  16. Citind articolul cititorul are impresie ca este vorba de istorie românească dar nu este asa.
    Este scrisa și acest articol ca cărțile de istorie. Nu-i de mirare ca suntem unde suntem.

  17. „vechi de 1.200 de sute de ani”.

    1200 x 100 = 120000 de ani. Nici chinezii nu aveau carti pe atunci, cred.